Dešavanja u Art bioskopu

Čet, 08.12.2011 - 12:00 -- nikola.tumbas

Viktorija Šimon Vuletić danas je najavila nova dešavanja u Art bioskopu Lifka: Ciklus hrvatskog filma i  festival etnološkog filma.

CIKLUS HRVATSKOG FILMA

Već drugu godinu za redom program pod nazivom CIKLUS HRVATSKOG FILMA održaće se u Subotici od 10. do 12. decembra 2011. u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Art bioskopa Lifka.
Ovogodišnji program, predstaviće u subotu 10. decembra filmove Tomislava Gotovca, GLENN MILLER (2000.) i DEAD MAN WALKING (2002.) a gost večeri biće reditelj Slobodan Šijan koji tenutno piše knjigu o Gotovcu.

U nedelju 11. decembra prikazaćemo animirane filmove Borivoja Dovnikovića Borde, a gost večeri će biti sam autor.

U ponedeljak 12 decembra biće prikazani dokumentarni filmovi Miroslava Mikuljana iz doba amaterskog stvaralaštva. Filmove će da predstavi Silvio Mirošćenko.

Ovaj program omogućen je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i u saradnji sa Hrvatskim filmskim savezom i Zagreb filmom, a predstavlja promociju hrvatskog filma u Subotici u okviru programa međunarodne saradnje.

Festival etnološkog filma

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu obeležava svoj jubilej - 20 godina istrajnosti usred uzburkanog društveno-istorijskog miljea. Kada je osnovan 1992. godine u konaku manastira Prohor Pčinjski, publika je mahom bila malobrojna i uskostručna. Ovogodišnje izdanje, od 17. do 22. oktobra, održavalo se u Etnografskom muzeju u Beogradu, Jugoslovenskoj kinoteci, u KC "Parobrod" i na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu..

Kao i svake godine, Festival organizuje Etnografski muzej u Beogradu sa željom da predstavi najnoviju svetsku produkciju etnografskog dokumentarnog filma. Filmovi su se prema propozicijama Festivala takmičili za četiri nagrade, a pored ostvarenja u konkurenciji filmovi su prikazani i u okviru informativne sekcije.

Birajući filmove za festival etnografskog filma, selekciona komisija uočila je jednu interesantnu nit koja povezuje grupu filmova izuzetnog filmskog izraza: nekoliko autora bavilo se položajem pojedinaca u manjinskoj etničkoj grupi koja, opet, s druge strane, na veoma osoben način održava, u vremenu u kome se zatiče, svoj identitet u vidu specifičnih običaja, rituala, društvenih odnosa i tradicije. Ne samo što se životni stil te omanje grupe nametnuo kao interesantan i zanimljiv već su se autori filmova vrlo ozbiljno, temeljno i studiozno prihvatili realizacije tih ostvarenja, isporučujući impresivne studije o mikrokosmosima u nekim, za mnoge od nas, dosad neotkrivenim delovima sveta. Birajući filmove za informativni program, tražena su uglavnom ostvarenja koja zadovoljavaju osnovne filmske standarde i isporučuju upravo informacije različitog i intrigantnog etnografskog sadržaja.

 

Detaljan program festivala imate ovde.

Međunarodni festival etnološkog filma se ove godine prvi put održava i u Subotici i trajaće od utorka 13. decembra do ponedeljka 19. decembra 2011. Tokom festivala prikazaćemo 15 filmova iz različitih delova sveta - Srbije, Makedonije, Jermenije, Kazahstana, Rusije, Etiopije, Nepala, Indije, Mozambika, Južne Afrike, Kambodže, Kameruna i Papua Nove Gvineje, dok su snimatelji i antropolozi poreklom iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Belgije, Indije, Slovenije, Srbije i Kanade.

::

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search