Sednica Gradskog veća: Grad ustupa zemljište za Swarovski

Čet, 08.12.2011 - 13:30 -- bojana.juric

Gradsko veće je na današnjoj, 130. sednici, usvojilo sve tri tačke dnevnog reda: predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni "Mali Bajmok" kompaniji "Svarovski internešenal holding AG", površine oko osam hektara, predlog Zaključka o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za realizaciju investicije - proizvodnog objekta kompaniji "Svarovski internešenal holding AG" u Privrednoj zoni "Mali Bajmok" i predlog rešenja o davanju prethodne saglasnosti na upotrebu imena Grada Subotice u poslovnom imenu privrednog društva u osnivanju "Svarovski Subotica". Usvojene tačke uputiće se Skupštini Grada na donošenje, na vanrednoj sednici zakazanoj za ponedeljak, 12. decembar, a predloženi Zaključak o Elaboratu o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni "Mali Bajmok" dostaviće se i Vladi Republike Srbije radi dobijanja prethodne saglasnosti za otuđenje tog građevinskog zemljišta bez naknade.

Direktor Javnog preduzeća "Privredno-tehnološki parkovi" Branko Guslov je, obrazlažući Elaborat koji je preduzeće na čijem je čelu i izradilo, rekao kako će ova investicija povećati broj zaposlenih za više od jedan odsto zaposlenih u privredi Subotice, da je iznos procenjene tržišne vrednosti zemljišta za otuđenje zajedno sa troškovima ulaganja u infrastrukturu opremanja zemljišta manji od očekivanog iznosa uvećanja javnih prihoda budžeta Grada Subotice u periodu od pet godina po osnovu realizacije prve faze investicije i da su na taj način ispunjeni uslovi Uredbe o uslovima i načinu pod kojim lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište po ceni manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine, ili bez naknade.

On je istakao da su ulaganja kompanije "Svarovski internešenal holding AG" od 13 do 15 miliona evra i izgradnja poslovnog objekta od 15.000 kvadratnih metara u prvoj fazi projekta, zatim sukcesivno upošljavanje 600 radnika u prve tri godine, očekivani prihodi budžeta Grada i angažovanje lokalne projektantske i građevinske operative razlozi da se građevinsko zemljište otuđi bez naknade i da se utvrdi naknada za uređivanje građevinskog zemljišta od četiri evra po kvadratnom metru neto površine izgrađenog objekta, bez mogućnosti umanjenja iznosa po osnovu jednokratne uplate.

- Očekivani prihodi Grada u petogodišnjem periodu, od 2012. do 2017. godine, koji se odnose na prihode od poreza na zarade, poreza na imovinu, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i naknade za ekologiju, iznose oko 1.650.000 evra, a postoje i prihodi Grada od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 60.000 evra. Očekivani troškovi Grada su izostajanje prihoda od prodaje građevinskog zemljišta u iznosu od oko 770.000 evra i troškovi infrastrukturnog opremanja lokacije za potrebe poznatog investitora u iznosu od oko 480.000 evra. Što se tiče ovog Elaborata, može se jasno videti koji su to parametri na osnovu kojih smatramo da je otuđenje zemljišta za potrebe ovog investitora opravdano, naglasio je Branko Guslov, i dodao da investitor, u drugoj fazi planira da na istom ovom zemljištu, u periodu od šest godina nakon dobijanja upotrebne dozvole za prvu fazu, izgradi još jedan sličan objekat površine oko 15.000 kvadratnih metara i otvori oko 300 novih radnih mesta. 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search