Izložba enformel u Vojvodini

Uto, 21.02.2012 - 18:00 -- nikola.tumbas

U utorak, 21. februara 2012. godine u 18 sati u Modernoj galeriji "Likovni susret" otvorena je izložba "Enformel u Vojvodini".

Ova izložba deo je programskog ciklusa Kritičari su izabrali, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a radi se o izložbi koju autorski osmišljava dobitnik nagrade Lazar Trifunović, koja se dodeljuje za najbolju likovnu kritiku. Nagradu je 2009. godine dobio prof. dr Jerko Denegri. Njegov dugogodišnji kustoski, a zatim i naučni rad, u potpunosti je posvećen praćenju fenomena modernosti i savremenosti u umetnosti na teritoriji jugoslovenskog kulturnog kruga, te je odabrao da koncipira izložbu koja se bavi sagledavanjem dometa enformela u Vojvodini. Prof. dr Denegri izabrao je tri autora, Pala Petrika (Petrik Pál), Jožefa Ača (Ćcs Józef) i Bogdanku Poznanović koji svojim stvaralaštvom najbolje definišu pojam enformela ili "slikarstva materije" u vojvođanskom kulturnom prostoru a u tekstu koji je napisao u katalogu izložbe on definiše ovaj način slikanja kao " direktno nanošenje konkretne pikturalne ili nepikturalne materije lišene doslovne figurativne ili predmetne predstave, što ne znači i asocijacije na njihove tragove, često uz korišćenje brzog i snažnog gesta u trenutku izvođenja slikarskog čina."

Izložba je bila prikazana u Kulturnom centru Beograda, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, a nakon Subotice, biće predstavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Na samom otvaranju je održano predavanje o enformelu, o slikarstvu Pala Petrika, Jožefa Ača I Bogdanke Poznanović kao I organizaciji izložbe a govorili su prof. dr Jerko Denegri, autor izložbe, Gordana Dobrić I Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustoskinje Kulturnog centra Beograda.

 Izložbu organizuju: Kulturni centar Beograda, Savremena galerija Zrenjanin, Moderna galerija "Likovni susret" Subotica I Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu. U toku trajanja izložbe biće održana projekcija filmova o enformelu a termini projekcija biće naknadno objavljeni u medijima.

info: Jasmina Jovančić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search