Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Etnofest predstavio svoje učešče na evropskom programu

Pet, 16.03.2012 - 10:00 -- nikola.tumbas

Napress konferenciji za medije, povodom učešća subotičkog Etnofesta u okviru Programa "Kultura 2007 - 2013" Evropske unije. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnerskih organizacija iz Belgije ( VIA LACTEA, Avelgem), Francuske (Culture et FLONFLONS Flandres, Lil) te Bosne i Hercegovine (Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, Sarajevo),  i ovom prilikom je bio predstavljen detaljan program projekta "Feria de Fronteras" i njegove konkretne aktivnosti. Ispred gradske uprave konferenciji je bila prisutna Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika Subotice za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti. 

Feria de Fronteras

je projekat koji ispituje okolnosti u kulturnom okruženju i okolnostima stvaranja "Nove Evrope". Kao raskrsnica kultura i ljudi, mesto susreta i razmene, postavljanja pitanja i potrage za odgovorima o postojećim i/ili ne postojećim granicama, ovaj projekat je platforma za umetnike koji dolaze iz različitih oblasti i najmanje 6 evropskih zemalja sa ciljem stvaranja kreativnog prostora za brisanje svih vrsta granica. Osnovne aktivnosti ovog dvogodišnjeg projekta se realizuju u okviru muzike, vizuelnih umetnosti - uključujući posebno i fotografiju, te dokumentarnog filma.

Tijuana Tango

Čitave ove nedelje u Subotici borave muzičari iz 6 zemalja, uz predstavnike projektnih partnera tu su i nemački i holandski umetnici, koji u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" komponuju i uvežbavaju muzički program koji će pod imenom Tijuana Tango prezentovati na mnogim evropskim festivalima ove godine. Polučasovna prezentacija ovog programa održaće se upravo u "Lifki" u petak 16. marta sa početkom od 22 sata, ali i na Majkinom salašu u subotu 17. marta u večernjim časovima. Tijuana Tango se vraća u Suboticu sa kompletnim programom tokom juna meseca u cilju najave 9. festivala kultura sveta - Etnofest.

Break-on-Through

Fotografska izložba u okviru projekta Feria de Fronteras

Izložba okuplja mlade fotografe i fotografkinje koji će iskazati svoje ideje o kulturnom identitetu unutar Nove Evrope i u kontekstu postojećih i/ili nepostojećih granica. Kao savršeni kreativni alat, fotografska izložba Break-on-Through će pozvati učesnike/ce procesa i posetioce/posetiteljke na razmišljanje o onim evropskim regionima sa kojima su manje upoznati, u cilju podsticanja otvorenosti ka različitostima i smanjenja postojećih predrasuda.

- - - -

ETNOFEST
Udruženje "Etnofest - World Culture" sa Palića kraj Subotice je kulturni operater koji permanentno, tokom dužeg niz godina radi na razvoju interkulturnog dijaloga i promociji svih vrsta izražavanja u kulturi koje na savremen način predstavljaju elemente lokalnog, regionalnog i svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Aktivnosti koje Etnofest sprovodi okupljaju predstavnike različitih generacija, a odnose se na organizaciju pojedinačnih ili integrisanih kulturnih događaja poput koncerata, izložbi i umetničkih radionica. Posebno se svakako ističu dve dominantne manifestacije u organizaciji udruženja:
1. Festival kultura sveta "Etnofest" koji se još od 2004. godine održava tokom juna meseca na Paliću i u Subotici, a predominantno se bavi najsavremenijim world music trendovima, kao i
2. "Jazziré" novembarski festival savremenog jazz-a koji okuplja eminentne umetnike novog, eksperimentalnog i progresivnog žanrovskog opredeljenja.
Udruženje "Etnofest" već godinama ima uspostavljenu saradnju sa kulturnim operaterima, institucijama i festivalima širom Evrope, iz koje se između ostalog i razvio projekat Feria de Fronteras podržan u okviru programa Kultura 2007 - 2013 evropske komisije za obrazovanje i kulturu.
 info izvučen iz press materijala - Dejana Vujinovića
Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: