Uskoro Swarovski u Subotici

Uto, 20.03.2012 - 18:00 -- nikola.tumbas
Saša Vučinić po ugovoru sa kompanijom Swarovski
Saša Vučinić po ugovoru sa kompanijom Swarovski

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i član menadžmenta austrijske kompanije Swarovski Markus Lagnes Swarovski potpisali su u Beogradu ugovor Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u Privrednoj zoni Mali Bajmok u korist ovog renomiranog svetskog proizvođača nakita.

Ugovor je potpisan u zgradi predsedništva Srbije, u prisistvu predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministra za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Olivera Dulića. Istovremeno je potpisan i ugovor o stimulisanju zapošljavanja radnika u ovoj kompaniji koja će se, za razliku od drugih multinacionalnih kompanija koje u nazivu imaju "Srbija", zvanično zvati "Swarovski Subotica d.o.o".

Kako je istaknuto nakon potpisivanja ova dva dokumenta, Swarovski će u Subotici uložiti 21 milion evra u izgradnju fabrike koja će zaposliti 550 radnika. Tom prilikom, član menadžmenta kompanije Swarovski Markus Lagnes Swarovski istakao je da ta kompanija ima dugu porodičnu tradiciju, da je prepoznatljiva po proizvodima, ali i po ljudima koji rade u njoj i zajednici koju stvaraju.

- Tako je naša mala kompanija postala veliki svetski igrač. Rešeni da proširimo proizvodnju, tražili smo lokaciju na kojoj ćemao imati podršku svih struktura i visoko obrazovane kadrove koji su nam potrebni. Iako su nam nuđene lokacije širom sveta, ovu kombinaciju smo pronašli u Subotici. Naime, već su obavljena preliminarna testiranja radnika i mi smo zadovoljni, a srpski zvaničnici su nam na visoko profesionalan način i sa velikim stepenom angažovanosti pružili podršku prilikom donošenja odluke o investiranju u Suboticu - rekao je Lagnes Swarovski.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je ova investicija značajan projekat iz nekoliko razloga. Prvi je činjenica da se radi o novoj fabrici, investiciji vrednoj 21 milion evra, koja će zaposliti 550 ljudi. Prema Cvetkovićevim rečima značajna je i zbog toga što je u pitanju grenfild investicija - gradi se kompletno nova fabrika i otvaraju nova radna mesta.

- Svarovski je globalno respektabilna firma sa preko 2,5 milijardi evra godišnjeg prometa. Činjenica da su se odlučili da investiraju u Srbiju za nas predstavlja veliku ekononmsku korist, ali i veliku čast. To govori da je Srbija atraktivna destinacija za ulaganje, odnosno da su naši napori da stvorimo preduslove za ovakva ulaganja urodili plodom - rekao je Cvetković.

U svom obraćanju, predsednik Srbije Boris tadić istakao je da bi primeri razvoja koji su prošle kompanije poput Swarovskog mogli poslužiti našim preduzetnicima kao ohrabrenje za pokretanje biznisa.

- Swarovski je počeo proizvodnju kao porodični biznis u severnom Tirolu, a sada su svetski lideri u proizvodnji nakita. To je uputstvo i ohrabrenje za naše preduzetnike. U decenijama koje dolaze možemo imati takve investicije. Nadamo se da će ova kompanija širiti operacije u Subotici, a nadam se i u Srbiji. Ovim pokazujemo konkurentnost na privlačenju investicija, a to je plod napora Vlade republike Srbije u poslednje četiri godine. Svedoci smo da jedna za drugim u Srbiju stižu poslovna rešenja, narednih dana imaćemo i nove svečanosti za nova radna mesta - rekao je Tadić.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić u izjavi za medije iz Subotice naglasio činjenicu da je ugovor potpisan u Beogradu u prisustvu predsednika i premijera Srbije, te da to govori o značaju ove investicije.

- Ovo je za mene veoma značajan dan jer su pregovori sa ovim investitorom bili ubedljivo najduži do sada. Prvi kontakti uspostavljeni su u maja 2010 godine. Swarovski ima ozbiljne nqamere sa investicijom u Subotici. Potpisivanjem ovih ugovora stvoreni su svi preduslovi za njenu dalju realizaciju od strane same kompanije. Sada su oni na potezu da izaberu projektanta, izvođača radova i slično. Ne mogu tačno da kažem kada će početi izgradnuja fabrike, jer to zavisi od tempa koji oni budu zahtevali. Jedino mogu da kažem da će im na tom putu, kao i kod ostalih investitora, na raspolaganju stajati JP Privredno-tehnmološki prakovi kako bi sve neophodne administrativne obaveze bile realizovane efikasno i u najkraćem mogućem roku - rekao je Vučinić.

Subotički gradonačelnik ne krije zadovoljstvo da je potpisivanje ovog ugovora usledilo nakon što je Suboticu renomirani Fajnenšl tajms stavio na deseto mesto u Evropi po strategiji za privlačenje stranih investicija, te da će za razliku od nekih drugih multinacionalnih brendova (Henkel Srbija, US steel Srbija, Carlsberg Srbija, Fiat automobili Srbija) ovaj brend imati zvaničan naziv "Swarovski Subotica"

- Vezali smo u samo tri meseca dva izuzetno značajna i uticajna brenda za naš grad - Fajnenšl tajms i Swarovski. Njihova zapažanja i iskustva koja imaju sa Suboticom nesumnjivo će dati efekta u daljoj reaolizaciji strategije razvoja našeg grada - zaključio je Vučinić.

info: Boris Šuman

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i član menadžmenta austrijske kompanije Swarovski Markus Lagnes Swarovski potpisali su u Beogradu ugovor Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u Privrednoj zoni Mali Bajmok u korist ovog renomiranog svetskog proizvođača nakita.

Opširnije - https://www.subotica.info/2012/03/20/deo-1

Post date: Uto, 20.03.2012 - 18:00
Custom Search