Sava Stojkov u Matici bunjevačkoj

Uto, 20.03.2012 - 19:00 -- nikola.tumbas

Predsednik Matice, Ivan Sedlak, na otvaranju izložbe:

Danas, je Matica centar kulturnog zbivanja u Subotici, jer se otvara izložba slika našeg velikana Save Stojkova. Njegove slike su praznik za oči i dušu i svima su lako razumljive, jer lepota je u jednostavnosti i jasnim porukama za sve, a to imamo u njegovim slikama. Sava Stojkov je slikar koji i zbog toga večito traje, da je to tačno govori u prilog i jedan zanimljiv podatak od 1945. godine kad je počeo da učestvuje na izložbama pa do danas imao je 1096, bilo samostalnih ili kolektivnih izložbi, koje su obišle sve kontinente. Mislim da ovaj podatak nije potrebno posebno komentarisati, jer i današnja poseta to potvrđuje.

Ovo je treća izložba Save Stojkova koju organizuje Bunjevačka matica, moram reći sa jednakim oduševljenjem i entuzijazmom jer znamo da ćemo svi u gradu imati jedan veliki kulturni događaj koji će se pamtiti a mi u Matici smo radosni jer Sava Stojkov nije samo veliki slikar ovih naših širokih vojvođanskih prostora već je i ličnost koja pleni svojom skromnošcu i pozitivnom energijom. Znamo da nam je došao naš veliki prijatelj, koji je uvek spreman da nam priredi i sa nama podeli radost koju nam čini svojim slikama. Ta posebna međusobna naklonost verovatno dolazi i od toga što je Sava Stojkov iz Sombora, što mu je supruga Bunjevka pa mi pomalo i sebično što nadam se nećete nam zameriti, volimo da kažemo da je Sava i nas bunjevački slikar. Inače stalna galerijska postavka slika u Matici, posle svake izložbe je obogaćena i jednom novom Savinom slikom, što nas čini ponosnim.

Mi smo institcija kulture, koja se primarno bavi očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta Bunjevaca, ali nismo zatvoreni i ponosno afirmišemo i podržavamo univerzalne kulturne vrednosti, koje nam pruža i ovaj dogadaj, jer bez njih nema ni nacionalne kulture.

Ovu izložbu imat će prilike da vide svi ljubitelji likovne umetnosti svakim radnim danom do 31.marta od 10 do 18 časova. Siguran sam da će izložba biti podsticaj i deci, koja pohadaju likovnu radionicu pokrenutu prošle godine u Bunjevackoj matici.

Na kraju zahvaljujem se svima Vama koji ste došli u Matici da podelimo radost zbog ovog značajnog kulturnog dogadaja.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search