Sajam - Dani karijere

Pet, 20.04.2012 - 13:00 -- nikola.tumbas

Dani karijere je manifestacija koja je po prvi put organizovana u Subotici. Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola kao i njihovi profesori 19.i 20.aprila u Sali Tehničke škole Ivan Sarić imaju mogućnost da posete ovu manifestaciju. Ovo je jedna od projektnih aktivnosti koju Filijala Subotica realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija"Cross Border Business Advisor Network" ("Advisor Net"). Projekat se organizuje u saradnji sa Otvorenim univerzitetom iz Subotice i u partnerstvu sa tri organizacije koje se bave zapošljavanjem, regionalnalnim razvojem, edukacijom i usavršavanjem odraslih iz Mađarske.

Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 12 srednjih škola, Otvoreni univerzitet, Univerzitet iz Novog Sada, Univerzitet iz Segedina, kao i više škole i fakulteti iz Subotice i Nacionalana Služba za zapošljavanje. Pored škola bilo je prisutno i 15 poslodavaca koji su praktično prikazivali zanimanja kojima se bave.

Zamisao i cilj ove manifestacije je bila da pored škola koje se predstavljaju na Sajmovima obrazovanja dovedemo i poslodavce koji će učenicima pokazati zanimanja kojima se bave kao i njihove čari, te ih na taj način zainteresovati da odaberu ovaj poziv.

Neki od poslodavaca bili su potpuno opremljeni i kutak u kojem su bili izgledao je kao pravi salon, ili radionica.Najposećeniji je bio kozmetički studio Fancy gde su devojčice stajale u redu kako bi isprobale manikir, korekciju obrva, masažu i šminkanje. Poslodavac Vaci Violeta je sa strpljenjem i ljubavlju pokazivala deci tajne svog zanata.

Neki hrabriji isprobali su na grnčarskom točku kako se prave vaze i proizvodi od keramike.U razgovoru sa učenicima saznali smo da im je bio veoma intresantan štand Politehničke škole i kutak restorana Spartak.

Na štandu Nacionalne Službe za zapošljavanje učenici su imali mogućnost da urade test ,, Vodič za izbor zanimanja" i dobiju savet psihologa koje zanimanje da odaberu.

photo&info:Elvira Seci Erdmann

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search