Promocija inkluzivnog obrazovanja na naš način

Sre, 30.05.2012 - 11:21 -- nikola.tumbas

Naša škola OŠ "Đuro Salaj" je uključena u program "Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje" u okviru projekta DILS. Podrška za ostvarivanje ovog školskog projekta obezbeđena je u okviru projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" koji realizuje Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete i nauke iz sredstava Svetske banke / Međunarodne banke za razvoj i obnovu IBRD Zajam broj 7510 YF. U okviru pomenutog projekta u školi se realizuje projekat pod nazivom "Informisanjem ka inkluziji", a partner u realizaciji ovog projekta je Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" Subotica.

Dana 30. maja 2012. godine članovi Učeničkog parlamenta, članovi dramske sekcije, učenici od 1. do 4. razreda, kao i deca iz Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" Subotica, realizovali su u centru grada performans pod nazivom "Pružam ti ruku - budi mi drug", koji je imao za cilj da članovima naše zajednice ukaže na potrebe, probleme i mogućnosti dece sa posebnim potrebama. Želeli smo da građanima predstavimo ove mlade ljude koji, bez obzira na poteškoće, hrabro idu kroz život. Oni ulažu sve svoje napore kako bi učestvovali u svakodnevnim aktivnostima i sve što im je potrebno je razumevanje i podrška zajednice. Svojim prisustvom podršku su dali član gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag, pomoćnica gradonačelnika zadužena za razvoj kulturno - prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički, članovi prosvetne inspekcije i saveta i direktor Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" Subotica Mirjana Čabrić.

Tokom performansa koji je trajao dva sata, učenici su recitovali, glumili, pevali, delili balone, slatkiše i pravili plakate na osnovu kojih će se izraditi bilbord za ogradu školskog dvorišta, a sve u cilju promovisanja inkluzivnog obrazovanja. Za vreme performansa podeljeno je više od 500 primeraka flajera. Prisutni građani su imali priliku da zabeleže svoje utiske o temi performansa, na osnovu kojih se može zaključiti da je akcija dobila veliku podršku roditelja i svih prisutnih građana.

Članovi dramske sekcije su uz pomoć nastavnika srpskog jezika i tehničkog i informatičkog obrazovanja napisali scenario i montirali film pod nazivom "Otvorimo im vrata", koji takođe za cilj ima promovisanje inkluzivnog obrazovanja. Navedeni film je emitovan za vreme performansa u centru grada, a biće prezentovan i u prostorijama škole na roditeljskim sastancima, Savetu roditelja, Školskom odboru, Nastavničkom veću, kao i predstavnicima drugih škola.

photo&info: Nataša Čabrić

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search