Dužijanca u Lemešu

Sub, 21.07.2012 - 20:00 -- nada.sudarevic
Kolekcija članaka: 

Dužijanca u Lemešu - Četverodnevni program u znaku zahvale

Tradicionalno, lemeška dužijanca je i ove godine trajala četiri dana. Započela je u četvrtak, kada je bila sveta ispovijed za bandaše, bandašice, članove udruge i puk. U petak je u velikoj dvorani mjesne zajednice otvorena izložba ručnih radova u različitim tehnikama i od različitih materijala. U večernjim satima priređeno je predavanje o velikanima hrvatske manjinske zajednice čije se okrugle obljetnice smrti obilježavaju ove godine. Pedavač je bio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji se, među ostalim, osvrnuo se i na Lemešane koji nisu »jubilarci« ali su mnogo pridonijeli hrvatskoj zajednici, kao što su: Gaja Alaga, Mirko Vidaković, te braća Zdenko i Ivo Škrabalo, čija je majka rodom Lemešanka. Iza ovog ozbiljnog djela večeri promovirana je knjiga pjesama »Lira naiva 2012«. Stihove pjesnikinja Mariške Pravdić, Ivane Petković i Lucie Knezi čitali su novi bandaši i bandašica kao i Marija Kovač, članica recitatorskog odjela. Da ova večer ne bude samo od riječi pobrinula se Aleksandra Pletikosić svirajući i pjevajući teme iz filmova.

U subotu je na malom sportskom terenu priređen kulturno-umjetnički program koji su vodili Jašo (Ilija Ezgeta) i Joso (Kristijan Kovač), dva paora, usput »bistreći« politiku. U programu su sudjelovali gosti iz Mađarske, iz Bacsbokoda (Bikić), KUD »Bacsbokod«. Oni su se predstavili njemačkim (švapskim) plesovima iz tog dijela Mađarske uz pratnju vlastitog puhačkog orkestra. Svojom pjesmom ovu je večer uljepšao i zbor »Musica viva« iz Lemeša, a naravno domaćin HBKUD »Lemeš« je pokazao svoje umijeće plesa - od mališana do veterana. Ispoštovan je i stari običaj da baćo, ove godine Danijel Kanjo, i nana, ove godine Ivana Petković, predstave nove bandaše i bandašice, a to su: veliki bandaš Dario Brkić, velika bandašica Marta Tošaki, mali bandaš Mladen Brkić, i mala bandašica Kristina Kemenj.

Zvijezde večeri bile su članice tamburaškog sastava »Garavuše« iz Kutjeva. Ove mlade glazbenice su lako osvojile srca publike i zagrijale atmosferu najljepšim pjesmama iz svog repertoara.

Središnji događaj Dužijance bio je u nedjelju popodne kada je služena svečana sveta misa zahvalnica u mjesnoj crkvi rođenja Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu predvodio je župnik iz Telečke Arpad Pastor, a koncelebrirali su župnik iz Berega Davor Kovačević, župnik iz Bacsbokoda Gabor Pata, đakon Stipan Periškić uz pomoć mjesnog župnika Antala Egedija. Misno slavlje uveličao je dječji crkveni zbor uz pomoć pjevača HBKUD-a »Lemeš« predvođenih Melindom Batalo. Tijekom svete mise molitvom kod križa zahvalilo se Bogu na urodu i lijepom vremenu u žetvi. Povorka je nastavila put mjesne zajednice, gdje ih je dočekao predsjednik MZ Aleksandar Vidaković. Novi bandaš i bandašica predali su mu blagoslovljeni kruh i krunu. U dvorištu Doma kulture odigralo se »bandašicino kolo«, a iza toga slavlje se nastavilo u velikoj dvorani Doma kulture. Članovi HKPD-a »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Berega priredili su kratak program, a uz večeru i glazbeni sastav »Zlatni zvuci Sombora« druženje se nastavilo.

Domaćin lemeške dužijance i ove je godine bio HBKUD »Lemeš« ali je organizator bio Savjet Mjesne zajednice, dok su financije osigurane iz IPA programa prekogranične suradnje.

Lucia Knezi

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Ned, 12.08.2012 - 13:05

Završno kolo Dužijance

Post date: Ned, 12.08.2012 - 13:05

U toku sutrašnjeg dana video prilog govora gradonačelnika i zajedničkog kola nakon toga

Na gradskom trgu u Subotici održan je centralni deo programa "Dužijance 2012.", tradicionalne svetkovine koja se po 102. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Marko Križan, iz Tavankuta i Snežana Nović, iz Subotice uručili su gradonačelniku Subotice Modestu Duliću hleb od novog žita. Predaja hleba, kruva i kruha, rekao je, tim povodom, gradonačelnik Dulić nije samo simbol zajedništva i simbol rada, truda i zalaganja, nego je i simbol nove nade i vere u bolju sutrašnjicu.

- Mali je broj...

detaljnije
Post date: Ned, 12.08.2012 - 13:00
Post date: Ned, 12.08.2012 - 13:00

 

Post date: Ned, 12.08.2012 - 12:59
Custom Search