Saopštenje ZOO vrta Palić povodom teksta u Politici

Pon, 20.08.2012 - 09:45 -- nikola.tumbas

Saopštenje ZOO vrta Palić povodom teksta objavljenog u listu Politika od nedelje 19.08.2012.

Saradnja sa Ministarstvom

Zoološki vrt Palić je pre nekoliko godina započeo saradnju sa prethodnim Ministarstvom životne sredine, urbanizma i prostornog planiranja na prihvatu i smeštaju životinja koje su bile predmet ilegalne trgovine, a u skladu sa CITES konvencijom i Zakonom o zaštiti prirode. U praksi je to značilo, da su životinje koje je zaplenila državna inspekcija privremeno smeštane u prihvatilište Zoo vrta, do isteka zakonske procedure. Po ugovoru potpisanom sa Ministarstvom, ono snosi sufinansiranje troškova zbrinjavanja svih zaplenjenih životinja smeštenih u vrt, nakon podnošenja zvaničnog izveštaja, što za 2012. iznosi 1 000 000,00din za sve pristigle jedinke, njihov smeštaj, hranu i veterinarski tretman. Ove životinje nisu u vlasništvu zoo vrta, smeštene su u prihvatni deo i posetioci ih ne mogu videti.

Osim prihvata zaplenjenih životinja, zoo vrt obavlja delatnost prihvata, rehabilitacije i reintrodukcije u prirodu povređenih životinja, najvećim delom ptica grabljivica.

Sedam lavova u zbirci zoo vrta, kao i ishrana svih ostalih životinja u zbirci, finansirani su isključivo sopstvenim sredstvima vrta - od ulaznica. U vrtu trenutno ima 120 vrsta životinja i preko 750 jedinki, dok je u prihvatilištu trenutno smešteno oko 200 životinja.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search