Subotički urbanisti na Svetskom forumu urbanizma

Čet, 13.09.2012 - 12:23 -- nikola.tumbas

Od 6. do 9. septembra 2012. u Sarajevu je održan prvi Svetski forum urbanizma pod pokroviteljstvom ambasade Francuske u BiH i grada Sarajeva.

Forumu su prisustvovali ambasador Francuske u BiH Roland Gilles, gradonačelnik Pariza Bertnard Delanoe, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, predsednik Regiona Pariza, Pierre Huchon, te članovi akademske zajednice, predstavnici političke vlasti, lokalnih zajednica i velikih kompanija iz BiH i sveta. Čast da svečano otvori prvi svetski Forum urbanizma u Sarajevu, pripala je Predsedniku predsedništva BiH gosp. Bakiru Izetbegoviću.

Iz Republike Srbije Forumu su prisustvovali Borislav Stojkov, direktor Agencije za prostorno planiranje iz Beograda, gradonačelnik Novog Pazara i delegacija iz Subotice. Na poziv g-dina Zije Krvavca, direktora Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, kao i gradonačelnika Grada Sarajeva gosp. Alije Behmena, Svetskom forumu urbanizma prisustvovali su predstavnici JP "Zavod za urbanizam grada Subotice".

Delegaciju je predvodio direktor mr Dragan Trklja, sa svojim saradnicima: Zoran Stipić dipl. ing. gradj, Kornelija Evetović Cvijanović dipl. ing. arh i Dragana Mijatović dipl. ing. arh.

Centralna tema foruma bio je "Projekt Velikog Pariza", što je bilo njegovo prvo predstavljanje van Francuske.

Projekat velikog Pariza, inicirao je bivši francuski predsednik Nicolas Sarkozy, čiju je postavku u glavnom gradu Francuske do sada posetilo više od 200.000 ljudi. Tokom sarajevskog foruma ovaj projekat je prvi put bio izložen van Francuske, u prisustvu njegovih autora.

Ideja projekta bila je da ukaže na činjenicu da su urbanizam i prostorno planiranje važni instrumenti u stvaranju "boljeg i kvalitetnijeg zajedničkog života", koji se suviše često zanemaruju na Balkanu. Projekat "Le grand Pari(S)" treba da da odgovore u kom pravcu i sa kakvim izazovima će se u budućnosti razvijati Grad Pariz a samim tim da da smernice razvoja i prostornog planiranja kroz ideje i drugim evropskim gradovima.

Prvi Svetski forum urbanizma je spoj nauke, edukacije i izražaja onoga što se dešava u savremenoj arhitekturi i korištenju prostora koji će poslužiti i stručnjacima i studentima iz jugoistočne Evrope da prošire svoja dosadašnja saznanja.

U sklopu foruma održane su četiri konferencije, čije teme su bile: Ambicije projekta velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasleđa - ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kjota, uz učešće svetskih priznatih imena iz oblasti urbanizma i arhitekture.

Forumu je prethodila 1. juna inauguracija Ulica Sime Milutinovića u ulicu "Le grand Pari(S)" u Sarajevu. U periodu od 1. juna do 6. septembra, objekti u ovoj ulici poprimili su izgled nekih od najreprezentativnijih pariskih objekata, a sve je bilo propraćeno performansima, koncertima, revijama, filmovima i izložbama među kojima je i "Le Corbusier u očima fotografa". Ova izložba je posvećena jednom od najvećih arhitekata svih vremena Le Corbusieru i iz pariskog muzeja "Arsenal" je prenesena u Sarajevo i prvi put postavljena u jugoistočnoj Evropi.

Subotička delegacija uspostavila je niz značajnih kontakata sa predstavnicima političke vlasti, eminentim stručnjacima iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja u cilju razmene iskustava I uspostavljanja dalje saradnje.

Direktor Zavoda mr Dragan Trklja , predao je Predsedniku predsedništva BiH gosp. Bakiru Izetbegoviću monografiju Subotice sa zahvalnošću na pozivu za učešće na Forumu i porukom da je Subotica sa svojim kulturoloskim i arhitektonskim nasledjem spremna na saradnju sa Gradom Sarajeva u oblastima koje je pokrivao Forum.

info: Zavod za urbanizam

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search