Urbanistički plan vraćen na dopunu

Sre, 17.10.2012 - 12:17 -- nikola.tumbas
Nebojša Janjić: Neće biti rušenja ni sutra ni prekosutra
Nebojša Janjić: Neće biti rušenja ni sutra ni prekosutra
Viktorija Aladžić: Plan bez morala i etike
Viktorija Aladžić: Plan bez morala i etike

Urbanistički plan vraćen na dopunu. U prilozima reakcije različitih strana na urbanistički plan.

2012.10.19.13.29. - GrO DS Subotica:

Slažemo se sa gospodinom Pastorom da u subotičkom urbanizmu postoje mnoogobrojni problemi. Slažemo se da prečesto u ovom gradu privatni interesi preovlađuju nad održivim razvojem, zaštitom graditeljske baštine i ambijentalnih celina Subotice.

Skrećemo, međutim, pažnju gospodinu Pastoru na činjenicu koju i sam verovatno zna, da su ključne greške u subotičkom urbanizmu nastale u periodu izrade i donošenja Generalnog plana od kraja devedesetih do 2004., zatim 2002. donošenjem razarajućeg Regulacionog plana zaštićenog jezgra grada, planovima koje je Zavod za urbanizam izrađivao do 2008. I konačno odlukom o rušenju Narodnog pozorišta. Uvereni smo da gospodin Pastor vrlo dobro zna da politička volja i politički diktat ugrađen u te planove i odluke nije bila politička volja Demokratske stranke nego, upravo politička volja Saveza vojvođanskih Mađara.

Demokratska stranka i pojedinci koje gospodin Pastor pominje su svoj odnos prema graditeljskoj baštini Subotice pokazali osmišljavanjem i realizacijom projekata kao što su npr., obnova fasada u zaštićenom jezgru grada, rekonstrukcija ulica Braće Radića i Dimitrija Tucovića, izgradnjom kružnih tokova, dekorativnom rasvetom Gradske kuće itd.

Ubeđeni smo da će ubuduće i gospodin Pastor i Savez vojvođanskih Mađara pružiti istinski doprinos i konkretne ideje o urbanom razvoju Subotice, koje će, verujemo, prevazilaziti razinu lakog političkog poentiranja i korišćenja panike među sugrađanima izazvane dezinformacijama i morbidnim načinom uzbunjivanja od strane neformalnih udruženja i interesnih grupa.

Informativna služba GrO DS Subotica

***

2012.10.17.17.30 - Saopštenje SVM - XVIII-805/2012

Ta činjenica, da je Zavod za urbanizam izradio Generalni urbanistički plan Subotice na taj način, da je u njemu našao mesta skoro potpunom rušenju užeg centra i istorijskog jezgra, planirajući na mesto prizemnih zgrada u Centru I, II i III četvorospratnice, novi je primer balkanizacije grada, što kontinuirano naglašavam proteklih godina, izazivajući žestoke kritike.

Balkanizacija se ne ogleda samo u tome da postoji namera da se naš tipično panonski centar grada pretvori u stambeno naselje, rušeći pri tom kuće, koje možda i nisu arhitektonske znamenitosti, ali koje definišu duhovnost, svakodnevnicu, istoriju i očekivanja našeg provincijskog, srednjeevropskog grada.

Balkanizacija se raskrinkava i u tome, što je danas već jasno, da postoje ljudi, među njima evidentno i Nebojša Janjić, predsednik Komisije za planiranje, kojima pojam Subotica, u onom smislu, kako ga većina naših građana upotrebljava, ne znači ništa.

Građani koji su je pojavili na javnoj sednici Komisije za planiranje izrekli su svoje mišljenje ne samo o političarima iz Demokratske stranke, nego i u moralnom smislu - ali neka to za sada bude unutrašnji problem Demokratske stranke.

Ono što je međutim problem grada Subotice kao naš zajednički problem, i o čemu i ja želim da kažem svoje mišljenje, kao pokrajinski poslanik  pomenutih delova grada, koji je stekao poverenje građana na izborima 2012-e godine, inicirajući i dijalog i raspravu, jeste tema urbanističke, duhovne fizionomije Subotice u budućnosti, koja se može i mora zajedno profilisati.

Uveren sam, da Subotica ne može biti talac nekoliko političara, ne može biti poslužilac privatnih interesa, ne može postati žrtva loših političkih odluka.

Upravo zato mislim, da javnim govorom, prikazujući najbolju stranu naših stručnih, političkih, duhovnih mogućnosti, nikako ne brljajući, treba da ponovo razmotrimo urbanistički plan Subotice, i pri tom da ne prećutimo, da ne zanemarimo ili da obiđemo pitanje zgrade Narodnog pozorišta, upravo suprotno, da stavimo isto u fokus.

Ištvan Pastor
Pokrajinski poslanik IV izbornog okruga Subotice
Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara

*

2012.10.17.16.00

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je izjavila da se nacrt plana detaljne regulacije pravio u odnosu na stanje koje nije realno na terenu. Ona je rekla da je nacrt plana generalne regulacije za zonu I užeg centra grada, kojim je predviđeno rušenje više od 1000 kuća, vrlo neetičan i nemoralan plan prema građanima Subotice.

- Upoređivala sam osnove plana sa situacijom na terenu i shvatila sam da mnoge kuće koje postoje na terenu nisu ucrtane u plan, a ima i spomenika kulture koji su ucrtani planom, a u stvarnosti ih nema - porušeni su, - izjavila je Aladžić.

Aladžićeva postavlja pitanje predstavnicima subotičkih lokalnih institucija "gde je novac i koliko je koštao građane projekat, kao i silna preprojektovanja subotičkog Narodnog pozorišta i koliko košta izrada ovakvog plana, koji se nakon reakcije stanovništva povlači, a isti plan se po drugi put šalje na doradu?"

Ona je je ispred grupe građana "Nasmeši se Subotici", na jučerašnjoj javnoj sednici, kazala da je planom predviđeno rušenje "doslovno celog šireg centra grada", a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

Komisija za planove u Subotici odbacila je Nacrt plana detaljne regulacije užeg centra grada i vratila ga na dopunu, saopštio je predsednik Komisije Nebojša Janjić.

On je potvrdio da je Nacrtom plana bilo predviđeno proširenje puteva u pojedinim mesnim zajednicama, što bi zahtevalo eksproprijaciju oko 1.000 objekata.

"Članovi Komisije za planove smatraju da su ovakve intervencije u najvećoj meri nepotrebne i neprimerene, imajući u vidu ambijentalne vrednosti nasleđa i urbanu matricu, realne finansijske mogućnosti, kao i potrebe grada, zbog čega će komisija vratiti plan na ispravku", rekao je Janjić.

Građani koji su juče na burnoj javnoj raspravi o nacrtu plana generalne regulacije užeg centra grada zahtevali od Komisije za planove da odbaci nacrt plana generalne regulacije prema kojem je za rušenje predviđeno više od 1000 kuća.

Info: Natalija Jakovljević

*

2012.10.17.12.00

Komisija odbacila plan i vratila ga na dopunu. U video prilogu Nebojša Janjić o tome...

U cilju sprečavanja daljeg dezinformisanja građana, dužni smo da obavestimo javnost da smo kao članovi Komisije za planove Grada Subotice i pre održavanja javne sednice odbacili nacrt Plana generalne regulacije I i zaključili da se Plan mora vratiti na doradu, što će i zvanično biti odlučeno na zatvorenoj sednici Komisije.

Članovi Komisije su odbacili nacrt koji zahteva ozbiljne intervencije na saobraćajnoj mreži, kao što je, na primer, proširenje Kelebijskog i Bajskog puta, kao i mnogih ulica u mesnim zajednicama Ker, Gat, Bajnat i Dudova šuma, što bi zaista i iziskivalo predviđenu eksproprijaciju preko hiljadu objekata.

Članovi komisije smatraju da su ovakve intervencije u najvećem delu nepotrebne i neprimerene imajući u vidu ambijentalne vrednosti, nasleđenu urbanu matricu, realne finansijske mogućnosti ali i realne potrebe grada, zbog čega će Komisija i vratiti Plan na ispravku i doradu.

U ime Komisije za planove Grada Subotice,

Nebojša Janjić,
predsednik Komisije

*

2012.10.16.13.00

Građani se bune protiv urbanističkog plana

Pojedini građani Subotice koji su prisutvovali današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu generalnog plana regulacije zatražili su od predsednika Komisije za planove u tom gradu Nebojše Janjića da se povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića, a zajedno s njim nedavno je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Na zahtev prisutnih građana da se još jednom predstavi, Nebojša Janjić danas na javnoj raspravi u punoj svečanoj sali Gradske kuće u Subotici nije odgovorio ništa, na šta su oni burno reagovali lupajući nogama o pod, uzvikujući da je u "sukobu interesa" i poručujući mu da nema pravo da govori.

Građani su optužili lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi "za potrebe pojedinaca i tajkuna".

Nebojša Janjić je najavio da će javna rasprava o spornom planu biti organizovana za mesec dana i dodao da će građani imati 30 dana da podnesu primedbe na Nacrt plana generalne regulacije užeg centra grada Subotice.

Predstavnici Komisije za planove još su ocenili da primedbe građana koje su pristigle na Nacrt plana generalne regulacije centra grada ukazuju na "nerazumevanje i zabludu" u vezi sa onim što je planirano.

Građani su negodovali jer ih Zavod za urbanizam nije blagovremeno obavestio o tom i nije omogućio javnosti da učestvuju u budućem planiranju grada.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana "Nasmeši se Subotici" kazala da je planom predviđeno rušenje "doslovno celog šireg centra grada", a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

Ona je zatražila da se produži rok za predavanje primedbi i da se nakon toga organizuje javna rasprava, kako bi građani stekli uvid u  urbanistićki plan grada.

Prema njenim rečima, ovakvim nacrtom plana generalne regulacije šireg centra grada otvara se mogućnost rušenja stambenih objekata u budućosti, a umesto njih predviđa se izgradnja višespratnica, čime se menja struktura celog grada.

Aladžićeva je apelovala na građane da pojedinačno odu u Zavod za urbanizam i raspitaju se o stanju svojih kuća i da podnesu primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije.

Grupa gradjana "Nasmeši se Subotici" tokom vikenda je organizovala akciju u kojoj je građanima delila obaveštenja u vidu smrtovnica, u kojima se upozoravaju da je gradska vlast namerila da sruši više od hiljadu kuća u širem i užem jezgru grada.

Građani su tokom današnje rasprave burno reagovali na izlaganje predstavnika Zavoda za urbanizam, uz primedbe da ne razumeju stručne termine kojima se služe predstavnici zavoda. Oni su tražili da im se jasno odgovori zašto su po nacrtu plana njihove kuće predviđene za
rušenje.

info: Dopisnica agencije Beta u Subotici

***

Primedbe na Nacrt plana generalne regulacije I za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra koji je na javnom uvidu od 18. avgusta do 19. septembra 2012. godine

Grad Subotica će ovim planom izgubiti svoj najznačajniji resurs - graditeljsko nasleđe, postojeću urbanu strukturu i specifičan karakter koji je dobila zahvaljujući tom graditeljskom nasleđu koje je nastalo kao posledica načina života, te će time prestati da bude atraktivna i konkurentna u odnosu na druge gradove.

Nacrt generalne regulacije nije u skladu sa Strategijom prostornog razvoja opštine u mnogim aspektima, naročito u oblastima koji se odnose na karakter i urbani identitet grada Subotice. Plan je načinjen isključivo za potrebe nekolicine investitora i potpuno zanemaruje potrebe i želje stanovništva.

Nacrt plana generalne regulacije nije realan. Njime se planira rušenje velikog broja objekata, no u situaciji ekonomske krize i klimatskih promena koje će smanjiti mogućnosti i ostvarenja subotičke poljoprivrede nemoguća je, nerelana i sasvim besmislena realizacija ovakvog plana. Nije realno očekivati da je moguće u narednom periodu za koji važi plan, realizovati rušenje celog grada ne računajući zaštićenu zonu gradskog jezgra i pojedinačne zaštićene ulice i objekte. Pošto se planom predviđa pomeranje velikog broja uličnih regulacionih linija i takođe građevisnkih linija na parcelama, što će moći da se izvede na samo malom broju parcela, grad će tokom sprovođenjem ovog plana postajati sve neuređeniji i haotičniji sa izlomljenim horizontalnim pravcima regulacionih linija, ukidanjem postojećeg načina izgradnje kuća i ulica i uvođenjem potpuno novog sistema organizovanja ulica i urbanih blokova. Za razliku od urbanističkog planiranja u XIX veku tokom kojeg je, kako je vreme prolazilo grad postajao sve uređeniji i funkcionalniji, planiranje u Subotici na početku XXI veka unosi potpuno haotično stanje na gradskim ulicama. Umesto toga predlažemo poštovanje postojećih regulacionih i građevinskih linija i dopunjavanje postojeće urbane mreže.

Nacrtom plana generalne regulacije potpuno se zanemaruje sadašnji način života i stanovništvu nameće nove oblike stanovanja, te funkcionalne i prostorne organizacije parcela bez ikakvog konsultovanja sa vlasnicima parcela o tome da li oni žele a pre svega da li mogu da sprovedu predmetni plan i promene dosadašnji način života.
Ideja rušenja celog gradskog područja nastala je pod uticajem komunističke ideologije kada se nameravalo kreirati grad za potrebe novog društvenog uređenja i pokretačke snage socijalističkog društvenog uređenja - radničke klase. Proteklih šezdeset godina razvoja odnosno urušavanja grada Subotice je pokazalo da takvi planovi uopšte nisu realni, da su u velikoj meri uticali na devastiranje grada, a da je njihov jedini produkt bio u velikoj meri bespravna gradnja koja je rezultirala velikim problemima i neprestanim pokušajima legalizacije bespravno izgrađenih objekata koja nikada neće biti sprovedena do kraja. Ovim planom stvara se ista situacija, plan onemogućava stanovništvo da razvija strukture na svojim parcelama u skladu sa svojim potrebama i razvojnim mogućnostima svojih domaćinstava, nego se planom prisiljavaju da primenjuju neku šemu gradnje koja bi u nekim zamišljenim idealnim uslovima trebala da bude savršen i lep grad. Životna realnost daleko je je ove zamišljene realnosti i rezultat plana mogu biti samo novi bespravno izgrađeni objekti te sve veći stepen haotičnosti u izgradnji grada. Smatramo da sa ovom idejom lepo zamišljenog grada čija realizacija nije primenjljiva u praksi treba prestati i napraviti Plan generalne regulacije koji poštuje postojeći način života, postojeću ekonomsku i klimatsku i geografsku situaciju u Subotici, kao i organizaciju građevinskih parcela.

Prema teoriji prostornog planiranja ovaj plan spada u tip zatvorenog plana koji se karakteriše:

  • potpunom determinisanošću planskog rešenja na nivou projekta prostora.
  • tipiziranošću rešenja bez obzira na kulturne i druge specifičnosti prostora.
  • jasnom funkcionalnom podeljenošću.

Umesto toga zahtevamo da se izradi plan otvorenog tipa čije polazne osnove moraju biti:

  • identifikacija i uvažavanje svih elemenata postojećeg stanja
  • razumevanje njihove uloge i značaja bez obzira na veličinu
  • konstruktivno korišćenje sila i procesa koji utiču na dati prostor umesto prostog rušenja

Osnovna uloga svakog plana trebalo bi da bude poboljšanje kvaliteta života, ovim planom ne da se poboljšava kvalitet života nego se u potpunosti narušava. Zamena individualnog stanovanja četvorospratnim zgradama, i isto tako pomeranje prizemnih objekata sa regulacione linije ulice u unutrašnjost parcele u velikoj meri narušava način života u gradu. Nepotrebno se povećava koncentracija stanovništva u pojedinim gradskim zonama, odnosno nepotrebno vrši preraspodela stanovništva, jer za tolikim povećanjem koncentracije stanovništva u mesnim zajednicama Centar I, II i III, gde se prizemni objekti zamenjuju četvorospratnim, nema nikakve potrebe - ukupni broj stanovnika Subotice opada a ne raste. Broj stanovnika Subotice u poslednjih dvadeset godina ostao je približno isti zahvaljujući doseljavanju velikog broja stanovnika iz ratnih područja, ali u narednih deset godina broj stanovnika drastično će opasti budući da se mladi neprestano iseljavaju i da neće biti više tako velikih priliva stanovništva u grad. Ovim planom neće se smanjiti pritisak iseljavanja, već samo ostvariti potpuno nepodnošljivi uslovi za život u gradu koji već sada nema dovoljno parkova, zelenih i rekreativnih površina i čije su jedine zelene oaze bila dvorišta individualnih kuća koja će sada biti zamenjena betonskim površinama za parkiranje automobila stanara višespratnica.

Karakter i identitet Subotice ovakvim planiranjem krajnje se narušava i mi se izričito protivimo ovakvom načinu planiranja grada. Zahtevamo da se najhitnije uzme u razmatranje realno postojeće stanje u gradu, uticaji nastali kao posledica promene klimatskih uslova i tekuća ekonomska kriza koja će se samo produbljivati smanjenjem količine prirodnih resursa te treba pristupiti otvorenom i odgovornom planiranju koje će uvažiti postojeći način života subotična i omogućiti njegovo razvijanje i dopunjavanje, jer je ovaj način života nastao kao posledica viševekovnog prilagođavanja okruženju i ekonomskim, klimatskim i prirodnim karakteristikama okruženja a ne zameni dosadašnjeg načina života nekim drugačijim "modernim" načinom života, ma šta to značilo, o kojem ne postoji ni jasna ideja ni jasna strategija. 

Insistiramo da se ukine rušenje grada kao opcija budućeg planiranja Subotice. Rušenje u ovom obimu kako se za Suboticu planira predmetnim planom predstavlja potpuno uništavanje postojećih izgrađenih resursa. Umesto rušenja predlažemo adaptacije, sanacije, dogradnje, rekonstrucije koje će dopuniti i povećati kvalitet postojećih izgrađenih resursa, takođe u budućem planiranju grada predlažemo primenu principa iz "Subotičke deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog planiranja" koja je sastavljena na međunarodnom seminaru posvećenom Zaštiti nasleđa u okvirima urbanističkog planiranja održanom u Subotici krajem maja 2011. godine.

Pored ovih primedbi predlažemo produžetak javnog uvida na dodatnih mesec dana, i ukazujemo na neophodnost da se obaveste sva domaćinstva o mogućnosti uvida u Nacrt Plana generalne regulacije i Geodetske podloge sa granicom plana i planom rušenja. 

Pored ovih primedbi prilažemo Subotičku deklaraciju u kojoj su date smernice za buduće planiranje Subotice uz uvažavanje svih važnih elemenata za održivi budući razvoj grada.

info: www.savesubotica.org

građanska inicijativa za podršku subotičke deklaracije

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search