Čajanka u Papillonu

Pet, 18.01.2013 - 20:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Dopuna - 2013.09.18. Letić Karlo, vlasnik enterijera Papilona umro je sinoć 17-tog, od srčanog udara.

****

Video prilozi: dr Viktorija Aladžić ukratko i šire o cafeu Papillon uz atmosferu sa događaja i arh. Ante Rudinski - Kako sam spasio Papillon

Čajanka uz sveće u zaštićenom kulturnom dobru kafea “Papillon”

Docentkinja na Građevinskom fakultetu u Subotici Viktorija Aladžić je rekla da su iz subotičke lokalne samouprave prošle godine stizale ideje o izmeštanju enterijera zaštićenog kulturnog dobra kafea Papilon u Gradsku kuću, kao i vraćanju objekta vlasniku, jevrejskoj Opštini, koja bi ovaj prostor izdala u zakup banci.

Ona je danas upozorila da se enterijer kafea “Papillon” (1989) ne može bezbedno izmestiti, a da se on prethodno ne uništi.

Evropska mreža gradova secesije je objavila tekst o kafeu Papilon u časopisu “Coup de Fouet” koji je napisao, nedavno preminuli profesor Arhitektonskog fakulteta u Debrecenu Janoš Gerle (Gerle János), poznati mađarski arhitekta i istraživač arhitekture 19. i početka 20. veka”, rekla je Aladžićeva.

Ovaj kafić je zvanično prestao da radi 1996. godine, a sudski spor izmedju vlasnika Dragutina Leticha i lokalne samouprave traje oko 15 godina.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ je ovim povodom u kafeu Papilon organizovala čajanku uz ulični program pod svećama umetnika Jugoslava Sivića i muzički performans muzičara Gordana Papića.

Kafe Papilon je zaštićeno umetničko delo izgrađeno u stilu secesije grafičkog dizajnera Karolja Đembera (Gyömbér Károly) i njegovog tima umetnika Franje Radića i braće Skala.

----

dodatne fotografije enterijera - arhiva iz 2008.10.23.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Dopuna 2013.09.18.

Dragutin Letić - Karlo..., umro je sinoć, tri nedelje po početku rastavljanja kafea...

***

Počelo je rastavljanje unutrašnjeg zaštićenog enterijera subotičkog kafea "Papillon", rekao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Geza Vaš.

- Kafe "Papillon" u Subotici biće konzerviran i privremeno postavljen na prvom spratu Gradske kuće, a nakon završetka izgradnje Narodnog pozorišta biće prebačen u deo zgrade koji je okrenut prema Korzou, - rekao je danas agenciji Beta direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Geza Vaš.

Vaš je istakao da enterijer kafea "Papillon" neće biti oštećen. Drvenarija ovog kafea sastavljena je bez...

detaljnije
Post date: Sre, 28.08.2013 - 19:59
Custom Search