Održana 9. sednica skupštine grada

Čet, 21.03.2013 - 12:30 -- nikola.tumbas

Na IX sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su usvojili Odluku o dodeli sredstava za prvorođeno dete u kalendarskoj godini iz sredstava budžeta grada Subotice, predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o Gradskoj upravi grada Subotice, predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije Konsolidovanog završnog računa grada Subotice za 2012. godinu i predlog Zaključka o protivljenju privatizaciji Javnog preduzeća „Radio Subotica“.

Odlukom o dodeli sredstava za prvorođeno dete u kalendarskoj godini iz sredstava budžeta grada utvrđuje se pravo na dodelu sredstava iz budžeta grada Subotice za prvorođeno dete u kalendarskoj godini i uređuju uslovi i način ostvarivanja tog prava. Pravo na dodelu sredstava iz budžeta grada Subotice ostvaruje se isplatom novčanih sredstava ili davanjem poklona u određenoj vrednosti. Gradonačelnik posebnim rešenjem utvrđuje visinu sredstava i način isplate ili dodele poklona.

Odbornici su usvojili Odluku o izmeni i dopuni Odluke o Gradskoj upravi grada Subotice na osnovu koje se u Gradskoj upravi, u skladu sa zakonom, organizuje posebna funkcionalno nezavisna organizaciona jedinica za internu reviziju kao Služba za internu reviziju koja neposredno izveštava gradonačelnika. Služba za internu reviziju obavlja aktivnosti koje pružaju nezavisno objektivno uveravanje i savetodavnu aktivnost, sa svrhom da doprinese unapređenju poslovanja organa Grada, pomaže organima Grada da ostvare svoje ciljeve, tako što sistematično i disciplinovano procenjuje i vrednuje upravljanje rizicima, kontrole i upravljanje organizacijom.

Služba za internu reviziju obavlja poslove interne revizije i za korisnike budžetskih sredstava Grada koji nisu uspostavili internu reviziju na jedan od propisanih načina. Broj internih revizora u Službi za internu reviziju i posebni uslovi potrebni za vršenje poslova radnih mesta u Službi za internu reviziju određuju se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi.

Skupština grada donela je Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije Konsolidovanog završnog računa grada Subotice za 2012. godinu kojom se ovlašćuje gradonačelnik grada Subotice da angažuje revizora sa odgovarajućim kvalifikacijama za obavljanje eksterne revizije Konsolidovanog završnog računa grada Subotice za 2012. godinu. Eksternu reviziju Konsolidovanog završnog računa grada obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija. Postupak javne nabavke za usluge revizije Konsolidovanog završnog računa budžeta grada Subotice za 2012. godinu obaviće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Skupština grada usvojila je Zaključak o protivljenju privatizaciji Javnog preduzeća (JP) „Radio Subotica“. Skupština grada smatra da privatizacija lokalnih medija, predviđena Nacrtom Zakona o javnom informisanju Republike Srbije koji je Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja predstavila javnosti 5. marta 2013. godine u Novom Sadu, ugrožava Ustavom i Zakonom zagarantovano pravo građana na informisanje o temama iz lokalne zajednice i pravo nacionalnih manjina na informisanje na maternjem jeziku.

Skupština Subotice traži od Ministarstva za kulturu i informisanje da u Nacrtu Zakona o javnom informisanju Republike Srbije izuzme iz privatizacije lokalne medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina i omogući da nastave rad u dosadašnjem statusu i sa dosadašnjim načinom finansiranja iz budžeta Grada. Skupština grada traži od Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji da ne podrži rešenja u Nacrtu Zakona o javnom informisanju Republike Srbije koja će umanjiti prava građana na informisanje na nivou lokalne zajednice i pravo nacionalnih manjina na informisanje na maternjem jeziku.

Na sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o osnivanju Kancelarije za mlade grada Subotice. Ovom odlukom je predviđeno da Kancelarijom za mlade rukovodi koordinator Kancelarije koga imenuje Skupština grada na mandatni period od četiri godine, na osnovu sprovedenog konkursa koji raspisuje i sprovodi gradonačelnik. Do imenovanja koordinatora Kancelarije po sprovedenom konkursu za prvog koordinatora Kancelarije imenovana je Dejana Bibić, profesor razredne nastave.

Odbornici su usvojili i Rešenje o imenovanju direktora ustanove Zoološki vrt Palić. Za direktora ustanove Zoološki vrt Palić imenovan je Bogdan Laban, na mandatni period od četiri godine, sa narednim danom od dana donošenja ovog rešenja. Odbornička grupa SVM-a bila je uzdržana prilikom izjašnjavanja po ovoj tački dnevnog reda.

Skupština grada donela je Rešenja o imenovanju Ištvana Hula za direktora ustanove Gradski muzej Subotica, a usvojila je i Rešenje o razrešenju direktora Centra za socijalni rad grada Subotice, kojim se dužnosti direktora, na lični zahtev, razrešava Milutin Blažić. Usvojeno je i Rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad grada Subotice. Za v. d.direktora Centra za socijalni rad imenovana je Dijana Prćić. Ona će obavljati dužnost do imenovanja direktora Centra za socijalni rad, a najduže godinu dana od dana imenovanja.

Odbornici su izglasali i Zaključak o prestanku mandata odbornika. Umesto Bogdana Labana i Duška Petrovića, iz Odborničke grupe „Lista za Srbiju”, verifikovani su mandati novih odbornika u Skupštini grada i članova Odborničke grupe „Lista za Srbiju” – Jasmine Stevanović i Ljiljane Laban.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search