Dr Zoltan Mesaroš: Gradske privilegije, predavanje

Čet, 18.04.2013 - 19:30 -- daniela.mamuzic

U  okviru ciklusa „Sve što ste želeli da znate o prošlosti Subotice – a niste smeli da pitate” u četvrtak, 18. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište” održano je predavanje: Gradske privilegije – osnove za razvoj Subotice u modernom dobu. Na predavanju se govorilo o privilegijama iz 1743. i 1779. godine, o njihovoj istorijskoj pozadini i njihovim uticajima na razvoj grada. Predavač dr Zoltan Mesaroš je uz prikaz fotografija izvornih tekstova povelja iz 1743. i 1779. ispričao zanimljive anegdote i detalje vezane za sticanje statusa slobodnog kraljevskog grada, o tadašnjim političkim i privrednim promišljanjima vladajuće elite Subotice pri upravljanju gradom, pravnim regulativama i tačkama ugovora gradskih privilegija, ulozi carice Marije Terezije u celokupnom procesu...

Predavanje je predstavljalo pokušaj da se mladi upoznaju sa značajnim istorijskim trenutkom i arhivskom građom, koji su  svojim uticajem, značenjem, promenili smer života u Subotici i uputili naše pređašnje sugrađane na put modernizacije.

Privilegije, kojima je omogućen, označen i zacrtan  ubrzani razvoj ove sredine, predstavljene su u svom izvornom obliku - počev od slika metalne zaštitne kutije u kojoj se čuvaju, preko stranice sa ilustracijom grbovnog pečata, do listova sa tekstom pisanim latinskim jezikom. 

Predavanje je održano na mađarskom jeziku.

Zoltan Mesaroš je rođen 1969. godine u Senti. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorske studije na Fakultetu umetnosti  u Pečuju u okviru master programa pod nazivom Evropa i Mađari od 18. do 20. veka. Od 1996. godine aktivno učestvuje na književnim konkursima, na kojima je više puta bio nagrađivan. Autor je dve samizdat-knjige, koautor 17 knjiga,  urednik nekoliko publikacija. Od 1997. godine napisao je stotine spisa, dok su mu istraživanja objavljena kako u vojvođanskim tako i u mađarskim časopisima, te u raznim tematskim publikacijama.

 

www.danilokis.rs

Ličnosti: 
Custom Search