Završna svečanost povodom godišnjice Paulinuma

Sub, 20.04.2013 - 12:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Priznanje za Mioč Jožefa
Priznanje za Mioč Jožefa
O filii et filie
O filii et filie

Gimnazija i sjemenište Paulinum je tokom godine nizom dešavanja obeležila 50 godina rada i ovo je bila završna svečanost. Detalje o tome potražiti u kolekciji članaka o tome.

Domaćin skupa je bio domaćin, mons. Ivan Penzeš, subotički biskup i veliki kancelar Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

Gosti na svečanosti između ostalih bili su:

- Mile Radojević, direktor Kancelarije za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama R. Srbije

- mons. Kiro Stojanov, skopski biskup i apostolski egzarh za vjernike istočnog obreda u Makedoniji

- mons. Dodё Gjergji, apostolski administrator prizrenski, mons

- tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Lucjan Augustini, biskup Sapë (Albanija)

- mons. Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup

***

Tekst u nastavku poslao je g.Laszlo Baranyi

 

POVIJEST PAULINUMA

1962. godine rješenjem Savezne komisije za nacionalizaciju, oduzeta zgrada prvog „Paulinuma”, koja je kupljena još 1937. godine. Tako je Bačka administratura ostala bez svoga sjemeništa. Ova činjenica, specifičnost naših prilika, kao i ostale okolnosti, dale su povoda da se otvori novo sjemenište. To je odlučeno na travanjskoj sjednici dijecezanskih konzultora 1962. godine. Ovako piše svoje izvješće Kongregaciji u Vatikan, osnivač sjemeništa i prve gimnazije „Paulinum” u Subotici, blagopokojni biskup msgr. Matija Zvekanović.

Nakon službenog dopisa i odgovora iz Vatikana, školske 1962./63. godine, dakle točno prije 50. godina, počela je redovna nastava u novootvorenoj gimnaziji „Paulinum”. Na početku su sjemeništarci – učenici bili smješteni u prostorijama župe sv. Terezije, u današnjem biskupskom domu. A škola je otvorena u zgradi bivšeg Katoličkog kruga. Budući da su prostorije tadašnje župe, a sada biskupije, bile premalene, zaključeno je da se izgradi jedna nova zgrada. Gradnja je brzo napredovala, a tu treba istaknuti i činjenicu da su i sami pitomci mnoge radove obavljali sami. Kamen temeljac posvećen je 1. rujna 1963. godine, a blagoslov novog sjemeništa je obavljen uz veliku svečanost 30. lipnja 1965. godine, na (tadašnji) dan svetoga Pavla Apostola.

„Paulinum” je od početka bio međubiskupijski i međunarodni odgojni zavod u koji su dolazili pitomci osim Subotičke biskupije i iz raznih drugih biskupija tadašnje Jugoslavije. Prvi rektor sjemeništa bio je osnivač „Paulinuma”, biskup msgr. Matija Zvekanović, prvi direktor gimnazije bio je dr. Marin Šemudvarac, prvi prefekt-odgojitelj je bio g. Blaško Dekanj, a prvi duhovnik je bio g. István Léhner.

Gimnazija je prema nastavnom planu i programu jezična, klasičnog smjera i ima četiri razreda. Škola priprema učenike prije svega za teološke i filozofske studije, a zatim za klasične jezike i povijest. Do 1990. godine u zavod su i u školu dolazili učenici ne samo iz Vojvodine nego iz cijelog okruženja. Zato je danas najveći broj svećenika iz Subotičke biskupije, zatim Zrenjaninske biskupije, te ostalih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

„Paulinum” je veoma ponosan što je do sada dao četiri biskupa, koji su sada i ovdje te zajedno s nama slave njegovu 50-tu obljetnicu. U „Paulinumu” su se školovali i mnogi drugi, koji danas djeluju na našim prostorima, zatim u Europi i u Svijetu, kao vjeroučitelji, kantori, misionari, profesori, liječnici, pravnici, novinari, karitativni radnici, diplomati, itd.

Od 1990. godine unatoč teških vremena, „Paulinum”  je otvoreniji i mnogo toga je promijenjeno. Uvedeni su neki novi predmeti, otvoren je kabinet za računarstvo, zatim laptop dvorana, proširena je knjižnica, nabavljeni su neki novi instrumenti, vraćena je školi dvorana za tjelesni odgoj. Učenici slobodno pišu po novinama, pojavljuju se na televiziji, pripremaju radio programe, nastupaju na koncertima i književnim večerima. Do sada su učenici izdali dvije kazete, i dva CD-a s pjesmama za mlade, zatim imaju u dvjema katoličkim novinama stalne stranice. Za 50-tu obljetnicu izdan je novi CD s raznim prigodnim skladbama.

„Paulinum” je od osnutka imao međunarodni ugled i priznanje, no u ovoj državi ne, nego tek od 2004. godine, kada je i ova država dala akreditaciju, tj. potpuno izjednačenje s ostalim školama. Na kraju četvrte godine učenici polažu maturu na klasičan način. Tijekom četrvorogodišnjeg studija, učenici stječu dobre temelje za dalji studij, zahvaljujući tome što „Paulinum” ima dobre i stručne profesore i dobre odgojitelje. Poslije mature – ispita zrelosti, svi učenici nastavljaju svoj studij, prije svega na teološkim fakultetima, a zatim na ostalim fakultetima u državi i u inozemstvu.

Školu i sjemenište – internat izdržava Subotička biskupija, zatim vjernici i dobročinitelji, a posljednjih godina i država, grad Subotica i razne fondacije. „Paulinum” je tijekom 50 godina, kao i svaka druga institucija, bio izložen raznim poteškoćama i iskušenjima, ali unatoč tome, potvrdio je opravdanost svoga osnivanja, jer bi bez „Paulinuma” siromašnije bile naše biskupije, naši vjernici i cijelo društvo.

Sadašnji ordinarij, biskup Ivan Pénzes, stalno potiče mlade na duhovna zvanja i s velikom brigom prati ustanovu u kojoj je i sam nekada bio odgojitelj.

Naše sjemenište je vidljivi spomen II. vatikanskog koncila, jer je nastajao u koncilsko vrijeme, a osim toga u njega je ugrađena velika ljubav i požrtvovnost naših svećenika i vjernika. Trebamo imati uvijek na umu ono, što je sveti otac Ivan Pavao II. rekao, da su sjemeništa srce i rasadnik jedne biskupije.

Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Povodom dana škole u Gimnaziji Paulinum, svečanu misu vodio je apostolski nuncij Orlando Antonini. Pored nastavnog kadra i učenika škole,  misi su prisustvovali  Dragan Đurić, generalni konzul R.Hrvatske, Pastor Ištvan, predsednik Skupštine Vojvodine, Andor Deli potpredsednik Vlade Vojvodine, Marija Kern Šolja, predsednica skupštine grada a u ime odsutnog gradonačelnika, Blaško Stantić, zamenik gradonačelnika.

Ovom prilikom su dva profesora Paulinuma, Lenard Balaž i Stipan Stantić  dobili vatikansko priznanje PRO ECCLESIA ET PONTIFICE za dugogodišnji rad u ovoj ustanovi.

Post date: Pet, 25.01.2013 - 11:30

Povodom obeležavanja 50. godišnjice delovanja Sjemeništa i gimnazije "Paulinum", u Subotici u posetu, jedinoj instituciji ove vrste u Srbiji, došao je Vatikanski ministar obrazovanja, kardinal Zenon Grocholewski.

Tekst čitan na avečanoj akademiji

POVIJEST GIMNAZIJE I SJEMENIéTA PAULINUM -2012-

Prvi Paulinum je otvoren 1938. godine i djelovao je do 1944. godine.
Pošto je zgrada Paulinuma oduzeta, nije drugo ostalo, nego da se razmišlja, gdje i kada otvoriti ponovno jedno sjemenište. U ovakvoj brizi prije 50. godina, u školskoj godini 1962/63. godine, otvoren je drugi Paulinum.
Početak je bio težak, jer su prilike bile veoma skromne. Sjemenište je smješteno u biskupskom domu, a škola u prostorijama bivšeg katoločkog kruga. Nova zgrada je izgrađena 1965....

detaljnije
Post date: Uto, 04.12.2012 - 08:00

POVIJEST GIMNAZIJE I SJEMENIŠTA PAULINUM -2012-

Prvi Paulinum je otvoren 1938. godine i djelovao je do 1944. godine.

Pošto je zgrada Paulinuma oduzeta, nije drugo ostalo, nego da se razmišlja, gdje i kada otvoriti ponovno jedno sjemenište. U ovakvoj brizi prije 50. godina, u školskoj godini 1962/63. godine, otvoren je drugi Paulinum.

Početak je bio težak, jer su prilike bile veoma skromne. Sjemenište je smješteno u biskupskom domu, a škola u prostorijama bivšeg katoločkog kruga. Nova zgrada je izgrađena 1965. godine i bila je samo sjemenište, odnosno kolegij do građanskog rata u zemlji, a u ratnim godinama škola se preselila u zgradu sjemeništa.

Paulinum je međubiskupijski zavod i jedina katolička škola u Republici Srbiji. Gimnazija je...

detaljnije
Post date: Sre, 25.01.2012 - 10:50

Svečano obeženo pola veka postojanja Paulinuma - biskupske klasične gimnazije i sjemeništa.

Post date: Sre, 25.01.2012 - 10:00
Custom Search