Odbojkašice na korak do titule

Pon, 22.04.2013 - 22:00 -- dejan.vukovic

NIS Spartak – Crvena zvezda 3:2 (27:25, 17:25, 18:25, 25:22, 17:15)

Dvorana: „Dudova šuma” u Subotici. Gledalaca: 2.000. Sudije: Goran Gradinski (Beograd) i Vladimir Simonović (Kragujevac). Trajanje meča: 129 minuta. Rezultat u seriji: 2:1.

NIS SPARTAK: Raonić 4, Memišević (libero), Trnić 11, Cvetićanin 9, Helić 19, Vujčin, Antanasijević, Medić 10, T. Matić 15, Radakov, Oluić, D. Matić (libero). Trener: Damir Petković.

CRVENA ZVEZDA: Budrović, Marinković, Popović 7, Simić, Pušić (libero), Vojnić-Purčar, Bjelica 33, Kubura, Kecman 18, Lukić 5, Milović 4. Trener: Ratko Pavličević.

NIS Spartak je na samo korak od titule, prve u istoriji kluba! Subotičanke su u meču kakav odavno nije odigran na našim prostorima slavile protiv Crvene zvezde, posle pet setova i čak 129 minuta igre pred prepunom Halom sportova koja je svo vreme bodrila Subotičanke predvođeni vernim navijačima "Marincima".

Mogle su Subotičanke možda i bez drame da završe ovaj susret, ali su se kockale u petom setu. Vodio je Spartak tada 13:10, ali nije bilo odgovora na servise Mine Popović. Crvena zvezda se vratila u igru, čak je posle greške Aleksandre Cvetićanin došla i do meč lopte (14:13). Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima. U završnici je popustio prijem aktuelnih šampionki, koje su dozvolile Spartaku da stekne prvu meč loptu, posle kontre sjajne Adele Helić (15:14). Ista igračica je potom pogrešila, načinila je prelaz u situaciji kad je dizač rivala Julija Milović već gubila korak za loptom na mreži (15:15). Ipak, u narednom poenu Helić se iskupila i donela drugu meč loptu Spartaku, a erupcija oduševljanja u „Dudovoj šumi“ usledila je posle greške Ane Bjelice, 17:15, za pobedu Spartaka i vođstvo u finalnoj seriji od 2:1.

Spartak je u samo jednom meču, pobedom u drugom susretu finala plej-ofa, potpuno zakomplikovao borbu za titulu šampiona. Na radost svih ljubitelja odbojke i prvi meč u Subotici, a treći u seriji, bio je izuzetno kvalitetan i uzbudljiv. Zvezda je stekla prednost u prvom setu, posle asa Jovane Stevanović vodile su Beograđanke sa 14:11. Ipak, za tili čas se Spartak vratio u meč, iako su crveno-bele još do drugog obaveznog predaha imale minimalnu prednost (16:15). Kontra Sofije Medić donela je prednost Subotičankama 17:16, a nedugo potom posle asa Olge Raonić bilo je 18:16. Spartak je iskoristio slabiju igre Zvezde u tim trenucima i došao do tri vezane set lopte 24:21. Ipak, bez drame nije moglo. Spasila je Zvezda tri set lopte, poslednju blokom Bjelice u situaciji protiv Tatjane Matić. Ipak, ista igračica je donela i četvrtu i petu set loptu svom timu 25:24, pa 26:25, a potom je uz dosta sreće, asom od mreže rešila ovaj period igre, 27:25.

U drugom periodu potpuno drugačija slika. Zvezda je bila sjajna na servisu, još bolja prilikom bloka, Bjelica je igrala na visokom nivou, a proigrale su i njene saigračice. Gošće lako dolaze do prednosti 8:4. Dva vezana bloka Lukićeve i Stevanovićeve, potom i as Kecmanove doneli su beograđankama ogromnih 23:15, a nešto kasnije rezultat je bio izjednačen, 25:17.

U trećem periodu nije bilo dilema. Zvezda je nastavila u istom ritmu i posle 16:10 na drugom obaveznom predahu otpor rivala više nije postojao. Lako su crveno-bele ovaj period privele kraju, 25:18. Ipak, u četvrtom setu Spartak se vratio u meč, iako je Zvezda vodila sa 14:11. U završnici je viđen preokret, sjajne Subotičanke su blokovima preokrenule i ubrzo došle do tri vezane set lopte 24:21. Drugu je iskoristila Adela Helić za 25:21. Potom je usledio već opisani dramatični taj-brek, koji je rešen u korist domaćina.

U sredu 24.04., od 18 časova, sledi četvrti meč, takođe u Subotici. NIS Spartak će igrati za titulu, Zvezda će pokušati da izbori majstoricu na svom terenu.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search