Dani Nikole Tesle: Predavanje o Petnici i projekcija filma

Sre, 24.04.2013 - 19:30 -- daniela.mamuzic

U sredu, 24. aprila 2013. godine sa početkom u 19.30 časova, u Omladinskom klubu „Skladište“ povodom obeležavanja 70 godina od smrti Nikole Tesle u okviru programa DANI NIKOLE TESLE održano je predavanje Miodraga Basića, mladog saradnika Istraživačke stanice Petnica pod nazivom „Na pragu Petnice“, tokom kojeg nas je upoznao sa radom Istraživačke stanice Petnica, sa osvrtom na lik i delo Nikole Tesle i njegovih napora kao naučnika, te izazova i iskušenja nauke danas.
Nakon predavanja prikazan je igrani film reditelja Krsta Papića pod nazivom „Tajna Nikole Tesle“ .

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. To je bila uistinu prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Uprkos teškim društvenim i ekonomskim prilikama, a zahvaljujući podršci brojnih preduzeća, državnih i lokalnih institucija, IS Petnica je ubrzo postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja i profesionalno utemeljenog podsticanja mladih talenata, poznata i ugledna u zemlji i u svetu.
Tokom dve i po decenije razvoja i rada IS Petnica je uspešno organizovala preko 2500 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 40.000 učesnika i oko 6.000 predavača i stručnih saradnika. Ciljna grupa svih petničkih programa su mladi ljudi odlučni da sami za sopstveno obrazovanje učine najviše što mogu. Uloga istraživačke stanice je da polaznicima programa pomogne učeći ih kako da istražuju, kako da budu samostalni u tome što rade, kako da budu kritični i prema sebi i prema drugima i, na kraju, kako da istraju u tome što rade.

www.danilokis.rs

Ličnosti: 
Custom Search