Falsifikovani potpisi u peticiji za smenu Vlade Vojvodine

Pet, 24.05.2013 - 12:00 -- nikola.tumbas

Tema današnje press konferencije u GO DS bila je falsifikovani potpisi građana u peticiji za smenu Vlade Vojvodine i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

***
Prilikom prikupljanja potpisa za smenu Vlade Vojvodine koje su organizovale stranke koje čine Vladu na republičkom nivou, došlo je do mnogobrojnih zloupotreba, falsifikata i nepravilnosti.

Bilo je nekoliko grupa problematičnih potpisa

Na spisku ima građana koji su preminuli pre više godina – ovo je toliko problematično da ne treba posebno ni komentarisati na koliko je sve načina ovo skandalozno, nedopustivo i zbog čega sve oni koji stoje iza toga moraju da odgovaraju.

Postoje građani koji ništa nisu potpisali – ovde se radi o klasičnom falsifikatu. Na spiskovima se nalaze tačna imena i JMBG tih ljudi, u nekim slučajevima ispravna adresa a u nekim slučajevima netačna adresa, ali i POTPIS koji je u potpunosti falsifikovan i koji, po pravilu, nema veze sa načinom na koji se ti ljudi i inače potpisuju. Veoma često za nekoliko stotina građana potpisala se jedna osoba, što je očigledno svakome, i vidljivo i onima koji nisu stručnjaci za grafologiju i rukopise (ako možete, pokažite novinarima najdrastičniji primer, onaj iz Ade)

Veliki broj građana jeste nešto potpisao, ali im je rečeno da potpisuju za nešto drugo – ovde se radi o zloupotrebi i obmani. Aktivisti koji su prikupljali potpise su govorili ljudima da potpisuju za bolju uređenost njihovog grada ili nešto slično.

Poslednji slučaj su potpisi koji se javljaju i po četiri- pet puta kao potpisnici – ovo su, naravno, potpisi koji ne mogu biti validni, a ovakvih slučajeva je izuzetno mnogo. Nepotrebno je naglašavati, i među tom grupom potpisnika ima onih čiji je potpis falsifikovan i koji nikada ništa nisu potpisali.

Uvidom u spise koji su stigli iz Subotice smo konstatovali sledeće:

Tri naša sugrađanina, Marko Žigmanović, Robert Dušnoki i Antal Ištvan, danas su pred javnosti i kamerama demantovali da su potpisali peticiju za obaranje pokrajinske Vlade i izrazili veliko nezadovoljstvo što su njihovi potpisi falsifikovani i zloupotrebljeni, a njihovo ime ukaljano na ovaj način. Osim toga, imamo i pisane izjave nekoliko građana koji danas nisu mogli da prisustvuju KZŠ, koji se pridružuju navodima gore navedenih sugrađana, i demantuju da su bilo šta potpisali. Takođe, ima u Subotici više slučaja kada su podmetnuta lažna zaglavlja za prikupljanje potpisa navodeći da se traže potpisi za bolju komunalnu uređenost MZ, bolju zdravstevnu zaštitu, itd. Pronašli smo i preko 40 potpisa građana koji svoje prebivalište nemaju na teritoriji Vojvodine, stoga njihovi potpisi nisu ni validni.

Demokratska stranka traži odgovornost i izvinjenje

Ovo je neverovatan politički skandal i Demokratska stranka zahteva odgovornost za ovo. Osim toga što se radi o krivičnom delu, ovo je nezapamćena uvreda za stanovnike Vojvodine, zloupotreba njihovih ličnih podataka i, osim krivične odgovornosti, DS zahteva i političku odgovornost onih koji su ovo organizovali, ali i njihovo izvinjenje građanima Vojvodine zbog bmane koju su im priredili.

Mi razumemo i političku borbu i neverovatnu želju SNS da dođe na Vlast u Vojvodini iako je izgubila na izborima, ali nemamo nikakv razumevanje i tražimo odgovornost onih koji su na ovakav način ismejali građane Vojvodine, zloupotrebili njihove potpise ili ih falsifikovali. Nije nikakav izgovor da odgovorni u SNS nisu znali šta aktivisti na terenu rade, onaj ko je vodio ovu akciju ima političku odgovornost, i ukoliko je znao i ukoliko nije znao za ova dešavanja.

Demokratska stranka zahteva od nadležnih organa da postupe po službenoj dužnosti, ispitaju verodostojnost potpisa i pokrenu postupke protiv odgovornih. Niko ne sme na ovakav način zloupotrebljavati lične podatke građana, i zato pozivamo i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da reaguje. 

SNS ne preže ni od čega da dođe na vlast iako je izgubila izbore

Očigledno je građanima Vojvodine jasno da u Deklaraciji zbog koje je, navodno, SNS skupljala potpise nema ni S od separatizma, i zbog toga nisu potpisali peticiju, na isti način na koji se nisu ni odazvali pozivima da se dođe na miting u Novom Sadu.

Deklaracija zahteva isključivo poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije i poziva Vladu Srbije na dogovor i zajedničko rešavanje problema koje Vojvodina ima u svakodnevom funkcionisanju. To je jasno svakome ko je dobronameran i ko brine o građanima Vojvodine. To ne žele da shvate oni koji od kako se Deklaracija pojavila pokušavaju veštački da stvore probleme tamo gde ih nema.

To su isti oni koji su tvrdili da imaju dokaze o izbornoj krađi, koji ne žele da kažu kako su stekli fakultetsko obrazovanje. Sada falsifikuju potpise. Srećom, građani Vojvodine su videli o kakvim se namerama radi i nisu ih podržali.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search