Najava i program za X Etnofest

Čet, 13.06.2013 - 10:00 -- darko.kovacevic

Kao i predhodnih godina tokom juna meseca, na Paliću se održava festival kultura sveta – Etnofest. Deseti festival pod ovim nazivom donosi nam šarolika muzička, fotografska i plesna iskustva umetnika iz Španije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Ukrajine, Mađarske i Srbije, koji će na sebi svojstven način prezentovati kako tradicionalne forme umetničkog izraza (npr. španski flamenko ili vokalno nasleđe Balkana), tako i poptuno nove, savremene muzičke forme koje su svoje mesto našle pod širokim kišobranom tzv. muzike sveta (world music).

Ove godine Etnofest se održava tokom tri dana, i samo dve koncertne večeri. Velika terasa kraj jezera Palić je mesto održavanja svih festivalskih događaja:

Petak, 21. Jun 2013.

HOTEL PALINDRONE – Austrija

je sastav koji nam donosi muziku Alpa, osveženu mnogim evropskim uticajima, pomalo džezom, ali i elementima klasične muzike. Od mazurke i polke, do nama manje poznatih bourree-a i chapelloise-a... Već osmu godinu za redom, Austrijski kulturni forum iz Beograda podržava naš festival i omogućava nam da istražujemo na teritoriji zvanoj “austrijski world music”.

ORTHODOX CELTS - Srbija

na naš festival donose keltski folk-rock, ali pravo sa beogradskih ulica. Još od 1992. godine oni utiru put irskoj muzici i kulturi na području čitave Istočne Evrope. I više od toga: oni su postali legendama ovog muzičkog pravca. Njihov koncert se nikako ne propušta!

SZÖKŐS Orkestar - Srbija

interpretira tradicionalnu mađarsku muziku iz Vojvodine, ali se svakako trude da joj udahnu jedan novi život. Pesme koje bi neke starije generacije prepoznale, sada su odevene u novo ruho. I komuniciraju sa generacijom mladih koja tek treba da uči o muzici predaka...

Subota, 22. Jun 2013.

SVETLANA SPAJIĆ & KITKA Ansambl - Srbija / SAD

nakon njihovog prvog susreta na Severno-američkom kontinentu, po prvi put nastupaju u Srbiji. Svetlana Spajić sada već spada u red svakako najznačajnijih interpretatora tradicionalne vokalne muzike Srbije i drugih balkanskih zemalja, a Kitka ansambl čini hor dama koje su sarađivale sa mnogim umetnicima iz svih krajeva sveta. Jedinstvena prilika da ih čujemo i na našem festivalu.

ALBERTO LOPEZ y Grupo Flamenco - Španija

dolaze pravo iz Andaluzije, i po prvi put u Srbiju. Alberto je izuzetno mlad gitarista, ali zasigurno jedan od onih koji će slavu i strast flamenka još dugo nositi i predstavljati širom sveta. I ne samo zato što je već odneo sve prve nagrade na najvećim flamenko samitima, već zato što poseduje poseban stil, senzibilitet i doslednost starih majstora. A mi smo ponosni na saradnju sa Institutom Servantes, koji nam iz godine u godinu omogućava da istražujemo muziku Baskije, Galicije, Katalonije, Andaluzije...

DAGADANA - Poljska / Ukrajina

će se našoj publici predstaviti sa materijalom snimljenim na njihova dva poslednja albuma. Muzika koju svira ovaj trio odiše savremenim pristupom, istovremenom upotrebom elektronike i gudačkih instrumenata, a u sebi nosi čak i elemente tradicionalne muzike zemalja iz kojih dolaze ovi umetnici. DagaDana muzički zatvara krug za ovu godinu, i svakako desetogodišnji period za nama u kojem smo predstavili na stotine “world music” izvođača u okviru naših programa. 

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Prateći program:

  • Fotografska radionica: Tehnika “Mokri kolodijum”, 21 – 23. jun, Palić - pod majstorskom palicom Zalka Imrea i uz fotografsko tutorstvo Petendi Sabo Petera, iz Mađarske.
  • Flamenko radionica – 22. jun, Palić, gitara – Alberto Lopez, ples – Yolanda Osuna.
  • Prezentacija magazina “Etnoumlje” – 22. jun, Palić, i specijalnog izdanja magazina, publikacije „World music u Srbiji – prvih 30 godina”. Govore Marija Vitas, urednica i Oliver Đorđević  u ime izdavača.

- - - - -

Generalni pokrovitelj festivala: Grad Subotica.

Partneri festivala: Fondacija Danilo Kiš, Park Palić, kompanija Sappi, Radio Subotica i RTV Panon.

Dodatne informacije na našim Facebook stranicama, ali i internet prezentaciji www.etnofest.org

Dobrodošli. 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search