Pregrupisavanja u Skupštini grada

Uto, 30.07.2013 - 12:33 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Subotički slučaj Bodrum
Subotički slučaj Bodrum
Pitanja i odgovori
Pitanja i odgovori
Zvučni zapis XIII sednice skupštine
Zvučni zapis XIII sednice skupštine
Modest Dulić i Marija Kern Šolja detalj oko zakazivanja sednice
Modest Dulić i Marija Kern Šolja detalj oko zakazivanja sednice
Slavko Parać - Zašto novi savez odborničkih grupa
Slavko Parać - Zašto novi savez odborničkih grupa
Radmilo Todosijević Ocena stanja u skupštini
Radmilo Todosijević Ocena stanja u skupštini
Duško Stipanović Jasno je da ima problema u vladajućoj koaliciji
Duško Stipanović Jasno je da ima problema u vladajućoj koaliciji
Ljuben Hristov o odnosima u skupštini
Ljuben Hristov o odnosima u skupštini

2013.07.31.12.05 - Reakciju Predsednice Skupštine grada na tekst u nastavku, Subotički Bodrum, pogledajte ovde

2013.07.30.14.15. Subotički Bodrum

U 13.45 predstavnici odborničke grupe  DS i DSHV  održali su konferenciju za štampu nakojoj su ukazali na materijalne dokaze da je prilikom današnjeg glasanja bio korišten aparat odbornice koja nije bila prisutna u sali - u gradu ( na odmoru je na moru ) i zbog toga izražavaju sumnju u regularnost celokupnog glasanja na današnjoj sednici skupštine grada i traže poništenje iste.

Tom prilikom glasanjem je skinuta sa dnevnog reda tačka vezana za dodelu priznanja grada predloženim ličnostima.

+++

09.00

Pre početka XIII sednica skupštine grada predsednica Marija Kern Šolja je pročitala tekst vezan za način sazivanja sednice skupštine, koji se nalazi u nastavku. Odbornici SVM-a su takođe zajednički istupili sa jednim tekstom u nastavku koji je pročitala odbornica Timea, neka vrsta odgovora na saopštenje koje je potpisao Slavko Parać koordinator novog saveza odborničkih grupa, i posle sednice nisu davali izjave za medije.

***

Pre otvaranja današnje sednice Skupštine grada, smatram neophodnim da dam informaciju u vezi sa načinom sazivanja današnje sednice. Kao što se iz dostavljenog materijala vidi, današnju sednicu je sazvala zamenica predsednika Skupštine, a moram naglasiti da ne postoji među dostavljenim tačkama dnevnog reda nijedna koja je toliko hitna da mora biti sazvana sednica u odsustvu predsednika skupštine. Naprotiv, smatram da prva tačka današnjeg dnevnog reda - donošenje Odluke o dodeli zvanja počasni građanin, je od takvog značaja za grad koji zaslužuje puno veće poštovanje prema predloženim kandidatima, i takva odluka bi trebala da se donese konsenzusom, a nikako ne na ovaj način kao što se to sada čini, ubrzano. Ozbiljno se postavlja i pitanje legitimiteta ove današnje sednice. Naime, ni po kom osnovu ne postoji razlog za ovakao hitno sazivanje  sednice, nijedna današnja tačka ne opravdava hitnost. Suprotno ranijim koalicionim dogovorima, prema kojem je sednica skupštine trebala biti zakazana za sredinu avgusta (kao i ranijih godina kada su se već odbornici i stručne službe vratili sa godišnjih odmora), ona je zakazana za danas, na osnovu zahteva od strane gradonačelnika koji je zaprimljen 22-og jula.  Isti dan je sazvan savet za usaglašavanje u moje ime u mom odsustvu, protiv mog izričitog naloga da se obustavi distribucija materijala, a što je suprotno članu 77 poslovnika. Povređen je i stav 1 i 2 člana 73 Poslovnika, koji  predviđa da je predsednik Skupštine dužan u roku od 10 dana zakazati sednicu na zahtev određenih predlagača, a sazivač današnje sednice je to faktički učinio istog dana, kada je zahtev zaprimljen. Ne smatram korektnim odnosom sazivanje današnje sednice u mom odsustvu i nadam se da takva uzurpacija mojih zakonskih i statutarnih nadležnosti više se neće dogoditi.

Marija Kern Šolja

 

***

Poštovano predsedništvo, uvaženi odbornici, reklamiram povredu poslovnika član 73 stav 1 i 2, prema tome Odbornička grupa Saveza Vojvođanskih Mađara slaže se sa izlaganjem predsednice skupštine grada, naime postavlja se pitanje legitimnosti sazivanja ove današnje sednice.

Iz predloženog dnevnog reda se ne vidi, mada ceo grad već danima priča o tome, da je cilj sazivanja ove sednice pokušaj stvaranja nove većine bez odbornika SVM-a, bez predstavnika mađarske nacionalne zajednice.

 Da svima bude jasno : SVM sebe i dalje smatra delom koalicije koja čini većinu u skupštini grada Subotice. Smatramo da bi bilo politički odgovorno da se konačno utvrdi ko danas od potpisnika koalicionog sporazuma  čini skupštinsku većinu. Posle svih dešavanja u proteklih nekoliko nedelja, ne možemo se praviti kao da se ništa nije desilo.

SVM će i dalje zadržati sebi za pravo da postavlja pitanja, i generiše projekte koje su od interese za građane Subotice, bez obzira da li će se to nekome dopasti ili ne.  Želimo dati svoj konstruktivan  doprinos razvoju našeg grada kao što je završetak narodnog pozorišta, razvoj Palića i turizma, otvaranje novih radnih mesta, ravnomeran razvoj svih mesnih zajednica.

Horvat Timea

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

- Dozovite se pameti !

To je ukratko rezime pedesetpetominutne press konferencije u GO SPS-a n kojoj su se medijima obratili dr Rodoljub Đurić i Dušan Stipanović, predsednik i potpredsednik GO SPS - Da se odbornici, lideri manjih stranaka, prestanu boriti za mesta savetnika, zamenika i sličnog u Gradskoj kući nego da se bave problemim građana i grada.

Između ostalog tu je i osvrt na XIII sednicu skupštine, tema počasnog građanina kao i korištenje tuđeg aparata za glasanje...

U prilogu zapisi sa konferencije...

Post date: Pet, 02.08.2013 - 14:11

Pozdravljamo odluku predsednice Skupštine grada da ona i sekretar Skupštine napokon počnu ozbiljnije i odgovornije da rade svoj posao. Dobro je što je predsednica Skupštine grada priznala da je zbog njegog nemara i neozbiljnosti sekretara Skupštine grada došlo do ozbiljne povrede procedure glasanja na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Nažalost, predsednica Skupštine grada je potpuno kontradiktorna kada je u pitanju legalitet poslednje sednice Skupštine grada. Prvo je pre početka zasedanja, van prava koje joj daje skupštinski poslovnik, osporavala legitimnost zakazivanja sednice i njen legitimitet, nakon čega ju je otvorila i vodila, a potom u saopštenju tvrdi da su odluke donešene na 13 sednici Skupštine grada legalne i legitimne!

Umesto da oštro reaguje na ozbiljne...

detaljnije
Post date: Čet, 01.08.2013 - 13:14

U pojedinim medijima pogrešno je objavljena informacija sa 13. sednice Skupštine grada održane 30.07.2013. o novim odborničkim grupama.

Ovom prilikom vas još jednom obaveštavamo da su oformljene nove odborničke grupe:

Odbornička grupa “Za Suboticu – DS – DSHV – NS”,
Odbornička grupa “SPS – PUPS – JS – SBB” i
Odbornička grupa “LDP – SSD”.

U cilju usaglašavanja, stvaranja većeg jedinstva i efikasnosti u realizaciji ključnih i prioritetnih projekata značajnih za grad, ove odborničke grupe su se odružile u Savez odborničkih grupa “Za naš grad” koji nije odbornička grupa, već samo savez istih.

 

Koordinator Saveza odborničkih grupa

Slavko Parać

Post date: Čet, 01.08.2013 - 13:06

Prošla, trinaesta sednica Skupštine grada, sazvana je na nelegitiman i neprofesionalan način, a u očiglednoj nameri da se pošto-poto progura predlog nekih hrvatskih institucija da gospodin Naco Zelić dobije nagradu «Počasni građanin». Postojao je dogovor da se sednica Skupštine grada održi u drugoj polovini avgusta i da se do tada u redovnoj proceduri ponovo utvrdi predlog za kandidate za ovu nagradu. Ne bi bilo sporno da se u ponovnoj kandidaturi našlo i ime Nace Zelića, kao što je mogao biti predložen i bilo koji drugi kandidat. Treba znati, naime, da na dvanaestoj sednici nije odloženo glasanje, kako smo uostalom mi predlagali, nego je o predlogu glasano i predlog nije usvojen. Samim tim nije se isti predlog mogao ponovo staviti na glasanje. Oni koji, u silnoj želji da «njihov...

detaljnije
Post date: Čet, 01.08.2013 - 12:55

U prilogu reakcija GO LSV-a na XII i XIII sednicu Skupštine grada

 

minutaža

5.57 - O dogovoru vezano za sazivanje sednice skupštine - Zamenica predsednice Skupštine je imala sva prava da sazove ovu sednicu...

6.42 - Smatramo da SVM treba da uskladi komunikaciju unutar svojih redova...

8.37 - Kakav je Ligin stav o priključivanju bloku stranaka ?

Post date: Sre, 31.07.2013 - 13:07
Custom Search