Saopštenje predsednice Skupštine grada

Sre, 31.07.2013 - 12:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

 Predsednica Skupštine grada Subotice reagujući na konferenciju za štampu koju su nakon 13. redovne sednice Skupštine grada Subotice održali šef novoformirane Odborničke grupe „Za suboticu - DS – DSHV – NS“, Robert Santo i njegovi zamenici, daje sledeće

SAOPŠTENJE

             Duboko sam uverena da su odluke donešene na 13. sednici Skupštine grada Subotice legalne i legitimne. Ukoliko je neko od odbornika za vreme glasanja zloupotrebio svoja prava, to nije uticalo na konačne rezultate glasanja. S obzirom da su odluka i deklaracija sa dnevnog reda date sednice donešene sa značajnom većinom, tj. prva tačka je izglasana sa43 „za” i jednim „uzdržanim” glasom, a druga tačka jednoglasno, sa 47 glasova „za”.

            Kao predsednica Skupštine za vreme trajanja sednice nemam mogućnosti da poimenice pratim ko je prisutan u sali i ko od njih glasa, istovremeno smatram da, su odbornici DSHV-a, kojih je ukupno četiri u Skupštini, trebali primetiti ako je sa aparatom odbornice Josipe Vojnić Tunić neko glasao, odnosno ako je neko zloupotrebio njenu glasačku jedinicu. Smatram smešnim da su odmah nakon završetka sednice prijavili slučaj, dok za vreme trajanja sednice niko od njih nije reagovao i reklamirao zbog toga.

            Kao predsednica Skupštine sa željenjem konstatujem da postoji sumnja da neki odbornici mogu zloupotrebiti glasačke jedinice, te u budućnosti, za razliku od dosadašnje, decenijske prakse, odbornici će preuzimati glasačke jedinice isključivo uz potpis.

            Ponovno održavanje sednice ne smatram opravdanim, i u daljnjem ne želim davati izjave vezane za ovo pitanje.

***

Szabadka város képviselő testületének elnökasszonya a VKT 13-dik rendes ülését követő sajtótájékoztatóra, amelyet az újonnan megalakított Szabadkáért – DP – VHDSZ - Új Szerbia Képviselőcsoport  elnöke, Szántó Róbert és helyettesei tartottak, a következő 

K Ö Z L E M É N N Y E L reagál

Szilárd meggyőződésem, hogy a 13-dik városi képviselő testületi ülésen meghozott döntések legálisak és legitimek. Amennyiben a képviselők közül esetleg bárki visszaélt jogaival a szavazás során,  az a végső döntés eredményét nem befolyásolta. Tekintettel arra, hogy a napirenden szereplő rendelet és nyilatkozat meggyőző szavazattöbbséggel, azaz az első pont 43 igen és 1 tartózkodó, a második pont pedig egyhangú 47 igen szavazattal született meg.

Képviselő-testületi elnökként az ülés menete közben nincs lehetőségem kísérni név szerint, ki van jelen a teremben és azok közül ki szavaz, viszont úgy gondolom, hogy a VHDSZ képviselőinek, akik összesen négyen vannak a képviselő-testületben,  észlelniük kellett volna, ha képviselőtársuk, Josipa Vojnić Tunić készülékével szavazott valaki, azaz visszaélt azzal. Nevetségesnek tartom, hogy az ülés befejeztével ezt azonnal jelezték, miközben az ülés folyamán senki közülük nem emelt kifogást emiatt.

A képviselő-testület elnökeként sajnálattal veszem tudomásul, hogy felmerülhet a gyanú, miszerint visszaélés történhet a szavazókészülékekkel, ezért a továbbiakban, eltérve az eddigi több mint tíz éves gyakorlattól, a képviselők szavazókészülékeiket kizárólag kézjegyükkel ellátott vétív alapján vehetik majd át.

Az ülés megismétlését nem látom indokoltnak, és a továbbiakban ezzel kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni.

 

Kern Sólya Mária,

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke

Ličnosti: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

- Dozovite se pameti !

To je ukratko rezime pedesetpetominutne press konferencije u GO SPS-a n kojoj su se medijima obratili dr Rodoljub Đurić i Dušan Stipanović, predsednik i potpredsednik GO SPS - Da se odbornici, lideri manjih stranaka, prestanu boriti za mesta savetnika, zamenika i sličnog u Gradskoj kući nego da se bave problemim građana i grada.

Između ostalog tu je i osvrt na XIII sednicu skupštine, tema počasnog građanina kao i korištenje tuđeg aparata za glasanje...

U prilogu zapisi sa konferencije...

Post date: Pet, 02.08.2013 - 14:11

Pozdravljamo odluku predsednice Skupštine grada da ona i sekretar Skupštine napokon počnu ozbiljnije i odgovornije da rade svoj posao. Dobro je što je predsednica Skupštine grada priznala da je zbog njegog nemara i neozbiljnosti sekretara Skupštine grada došlo do ozbiljne povrede procedure glasanja na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Nažalost, predsednica Skupštine grada je potpuno kontradiktorna kada je u pitanju legalitet poslednje sednice Skupštine grada. Prvo je pre početka zasedanja, van prava koje joj daje skupštinski poslovnik, osporavala legitimnost zakazivanja sednice i njen legitimitet, nakon čega ju je otvorila i vodila, a potom u saopštenju tvrdi da su odluke donešene na 13 sednici Skupštine grada legalne i legitimne!

Umesto da oštro reaguje na ozbiljne...

detaljnije
Post date: Čet, 01.08.2013 - 13:14

U pojedinim medijima pogrešno je objavljena informacija sa 13. sednice Skupštine grada održane 30.07.2013. o novim odborničkim grupama.

Ovom prilikom vas još jednom obaveštavamo da su oformljene nove odborničke grupe:

Odbornička grupa “Za Suboticu – DS – DSHV – NS”,
Odbornička grupa “SPS – PUPS – JS – SBB” i
Odbornička grupa “LDP – SSD”.

U cilju usaglašavanja, stvaranja većeg jedinstva i efikasnosti u realizaciji ključnih i prioritetnih projekata značajnih za grad, ove odborničke grupe su se odružile u Savez odborničkih grupa “Za naš grad” koji nije odbornička grupa, već samo savez istih.

 

Koordinator Saveza odborničkih grupa

Slavko Parać

Post date: Čet, 01.08.2013 - 13:06

Prošla, trinaesta sednica Skupštine grada, sazvana je na nelegitiman i neprofesionalan način, a u očiglednoj nameri da se pošto-poto progura predlog nekih hrvatskih institucija da gospodin Naco Zelić dobije nagradu «Počasni građanin». Postojao je dogovor da se sednica Skupštine grada održi u drugoj polovini avgusta i da se do tada u redovnoj proceduri ponovo utvrdi predlog za kandidate za ovu nagradu. Ne bi bilo sporno da se u ponovnoj kandidaturi našlo i ime Nace Zelića, kao što je mogao biti predložen i bilo koji drugi kandidat. Treba znati, naime, da na dvanaestoj sednici nije odloženo glasanje, kako smo uostalom mi predlagali, nego je o predlogu glasano i predlog nije usvojen. Samim tim nije se isti predlog mogao ponovo staviti na glasanje. Oni koji, u silnoj želji da «njihov...

detaljnije
Post date: Čet, 01.08.2013 - 12:55

U prilogu reakcija GO LSV-a na XII i XIII sednicu Skupštine grada

 

minutaža

5.57 - O dogovoru vezano za sazivanje sednice skupštine - Zamenica predsednice Skupštine je imala sva prava da sazove ovu sednicu...

6.42 - Smatramo da SVM treba da uskladi komunikaciju unutar svojih redova...

8.37 - Kakav je Ligin stav o priključivanju bloku stranaka ?

Post date: Sre, 31.07.2013 - 13:07
Custom Search