Apel povodom otvaranja sezone lova na prepelice i grlice

Čet, 01.08.2013 - 12:18 -- darko.kovacevic

ZAUSTAVIMO MASAKR PTICA!

Poštovani GRAĐANI SRBIJE,
Od ukupnog broja odstreljenih primeraka prepelica i grlica, svake godine u Srbiji, oko 90%  biva odstreljeno na zabranjen način, u krivolovu, sredstvima i pomagalima za masovno uništenje ptica. Smanjenje broja naših ptica je drastično: od desetina hiljada, ostalo ih je, na nekim mestima, tek nekoliko desetina parova.

Pridružite se kampanji za spas naših ptica!

ŠTA JE PROBLEM?
Nekontrolisani lov zaštićenih vrsta ptica, krivolov, upotreba nedozvoljenih pomagala (vabilice, puške petometke...), kršenje zakona, nesankcionisanje uhvaćenih prestupnika, „ćutanje i nečinjenje“ nadležnih, upotreba zabranjenih pesticida i insekticida, korupcija i međunarodni šverc divljači i ptica, samo su neki od razloga zbog kojih Vam se obraćamo ovim apelom.

Među retkim smo državama EU koje dozvoljavaju lov na prepelice i grlice, a jedina smo država u Evropi u kojoj izlov počinje 1.08. (najosetljiviji period reprodukcije) i traje 60 dana.

Prepelica (Coturnix coturnix) i grlica (Streptopelia turtur) se nalaze na spisku zaštićenih vrsta (Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, "Sl. glasnik RS", br. 5/2010 i 47/2011) - prilog II. Međutim, u napomeni uz ove vrste stoji da su status i režim zaštite regulisani propisima iz oblasti lovstva, među kojima je i Pravilnik o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012 i 31/2013). Time  se dovodi u pitanje sprovođenje mera zaštite regulisanih Zakonom o zaštiti prirode ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 91/2010 - ispr.). U pomenutom pravilniku je definisano da lovna sezona na prepelice i grlice traje od 1.8. do 30.9.

Novi LEX SPECIALIS, očigledno zar ne?!

Brojno stanje pojedinih zaštićenih vrsta ptica u Srbiji se dramatično smanjuje iz godine u godinu. Ovo traje predugo. Sećate se sigurno AFERE BALKANSKE PTICE iz 2001. (na slovenačko-italijanskoj granici u kamionu hladnjači otkrivena je do tada najveća pošiljka ubijenih ptica u Evropi – 120.702 ptice od kojih mnoge pripadaju zaštićenim vrstama: patka čegrtuša, prdavac, carska šljuka, stepska i riđogrla treptaljka, prepelica, grlica...). Za taj ZLOČIN niko u Srbiji nije odgovarao (u Italiji njih sedmoro je osuđeno). Agencija koja je povezivana sa tom aferom samo je promenula ime i dalje nesmetano radi u Somboru. Afera i masakr Balkanske ptice u Srbiji i dalje traje.

Molimo vas da učestvujete u javnoj kampanji zaštite ptica kako bi pridobili pažnju nadležnih organa vlasti i donosioca odluka.

PREDLAŽEMO dijalog o izmeni zakona i projekat istrazivanja/prebrojavanja jedinki.

Značaj ove inicijative je da se široj javnosti i nadležnim organima ukaže na činjenicu da zaštita i očuvanje prirodnih resursa i biološke raznovrsnosti mora da se bazira na ekološkim zakonitostima i da odluke o merama zaštite treba da se donose na osnovu realnog stanja brojnosti populacija i biologije organizama koji se štite, a ne na osnovu drugih interesa.

Potpišite online peticiju za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu (Coturnix coturnix) i grlicu (Streptopelia turtur) ili prilagođavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu ovih vrsta.

Hvala Vam!
http://zvukptica.rs/aktivizam/peticija

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search