Dužijanca 2013: Dodela kruva gradonačelniku

Ned, 11.08.2013 - 17:07 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Kruv za gradonačelnika
Kruv za gradonačelnika

Detalj sa dodele, gradonačelniku Modestu Duliću, prvog kruha ispečenog od ovogodišnjeg žita...

***

Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2013.”, tradicionalne manifestacije koja se po 103. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji risarski par, bandaš i bandašica, Marko Peić Tukuljac, iz Male Bosne, i Vedrana Cvijin, iz Subotice, predali su gradonačelniku Subotice Modestu Duliću venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg brašna. Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Dulić je rekao da je „Dužijanca” prepoznatljiva žetvena svečanost koja je Suboticu danas obojila u zlatnu boju zrelog žita, a njeno ime pronela širom regiona i Evrope.

- Hleb je jedan od retkih proizvoda koji je uvek bio bitan i siromašnima i bogatima, kojim se častio slučajni prolaznik, darivao beskućnik ili se služio na najraskošnijim slavljeničkim trpezama. Danas smo se okupili da u duhu ovdašnje tradicije, duge više od jednog veka, proslavimo novi rod i novi hleb, da zahvalimo vrednim ratarima koji su ga svojim radom iz zemlje stvorili, kao i Bogu koji ga je sačuvao, ali i svima onima koji to naše ravničarsko blago svake godine u okviru ’Dužijance’ čine i našim etnološkim blagom, - naglasio je Modest Dulić.

Više o ovome pročitajte ovde

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Detalji iz svečane povorke.

Post date: Ned, 11.08.2013 - 16:34

Detalji sa dolaska važnih gostiju Dužijance na Trg Slobode. Povorka se formira i kreće od katedrale Sv.Terezije, gde se pre toga održava euharistijska misa povodom završetka žetvenih svečanosti.

U nastavku sledi video prilog...

Post date: Ned, 11.08.2013 - 14:47
Post date: Ned, 11.08.2013 - 12:02

U katedrali – baziliki sv. Terezije Avilske održano je  svečano euharistijsko slavlje, koje će predvodio biskup šibenski, msgr. Ante Ivas uz domaćina biskupa msgr. Ivana Penzeša.

Post date: Ned, 11.08.2013 - 10:52
Post date: Ned, 11.08.2013 - 09:33
Custom Search