Prikupljanje potpisa za nacionalni savet Crnogoraca

Sre, 18.09.2013 - 18:25 -- nikola.tumbas
Aleksandar Ivović o akciji davanja potpisa
Aleksandar Ivović o akciji davanja potpisa
Boro Mrvaljević poziva Crnogorce u Subotici da podrže rad udruženja
Boro Mrvaljević poziva Crnogorce u Subotici da podrže rad udruženja

U prostorijama Udruženja Crnogoraca Subotica održana je press konferencija na kojoj je, član predsedništva, Aleksandar Ivović uputio poziv svojim sunarodnicima u gradu, kojih po zadnjem popisu ima oko 1400, da dođu i daju svoj potpis da bi se omogućilo pokretanje inicijative za formiranje nacionalnog saveta, kako je rečeno, zajednice Crnogoraca u Srbiji. U nastavku o temi je govorio Boro Mrvaljević ispred Saveza udruženja Crnogoraca Srbije, pošto su u Srbiji sledeće godine izbori za nacionalne savete...

"Udruženje Crnogoraca Subotica" u članstvu ima oko stotinu članova. Kako je rekao Aleksandar Ivović, udruženje je iz svoje orijentacije, ciljeva, izuzelo bavljenje politikom i verskim temema.

********

Saopštenje

         Saopštenje za javnost

                                                                     Udruženja Crnogoraca Subotice     

 

           Poštovanim građanima Subotice koji potiču iz Crne Gore ili sebe smatraju Crnogorcima

 

     Udruženje Crnogoraca Subotice je osnovano 2011 god.u skladu sa zakonima Republike Srbije a sve u cilju da kao i sve nacionalne zajednice, a u Subotici ih ima dosta,neguju svoje tradicionalne kulturne i umjetničke vrijednosti.Udruženje je osnovalo i svoj klub,u ul.Braće Radić br.4. (ulaz iz dvorišta) u kojem je ostvarena ideja da se svi kojima je na srcu porijeklo mogu naći,vidjeti, okupiti i evocirati uspomene na rodni kraj.

     Iako su propisi Republike Srbije odavno omogućili prava nacionalnim zajednicama da formiraju svoje Nacionalne savjete,to pravo Crnogorci do sada nijesu koristili a razloga je verovatno,nebrojeno puno.Ipak,konačno je shvaćena potreba da se i ta proceduralna forma zadovolji time što će se u skladu sa svim dosadašnjim pozitivnim propisima pristupiti formiranju posebnih biračkih spiskova nacionalne zajednice Crnogoraca radi osnivanja

i formiranja Nacionalnog savjeta Crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

     Potrebno je naglasiti da su prava nacionalnih zajednica veoma široka u našoj Republici,ali su članovi Udruženja stali na stanovište da se distanciraju

od dvije stvari: političkog djelovanja i vjerskih orijentacija.Na taj način su članovi Udruženja definisali svoje djelovanje samo kao kulturološko, umjetničko i socijalno,i nadamo se,onemogućili time one rasprave koje u našem društvu obično i najčešće stvaraju građansku konfuziju.

     Pored toga,Udruženje u Subotici,samo po sebi ima takođe i normalnu orijentaciju da se povezuje sa sličnim udruženjima širom Republike Srbije pa je radi lakše i bolje međusobne koordinacije osnovan Savez Udruženja Crnogoraca Srbije a čije je sjedište u Beogradu,koji će dalje koordinirati zajedničke aktivnosti na teritoriji Republike a i participirati u Nacionalnom savjetu u mjeri u kojoj će mo se svi mi angažovati i učestvovati u radnjama koje su propisane zakonima.

     A da bi smo učestvovali na valjan način potrebno je prije svega oformiti poseban birački spisak Nacionalne zajednice i to na način da se Izjave o pripadnosti nacionalnoj zajednici moraju ovjeriti u sudskom registru. Iza toga slijedi podnošenje zahtjeva Ministarstvu za lokalnu samoupravu o osnivanju Nacionalnog savjeta,i na kraju,početkom iduće godine,slijede izbori za rukovodstvo Nacinalnog savjeta.

     Danas smo upriličili da obavijestimo javnost Subotice da je Udruženje

Crnogoraca Subotice organizovalo ovjeru potpisa na Izjavama tokom 19 i 20- og septembra (četvrtak i petak) u periodu od 15 do 17 časova u prostorijama Udruženja koje se nalazi u ul Braće Radić br.4. Tim povodom pozivamo sve one sunarodnike koji razumeju potrebu i pravo na ovaj angažman da tih dana iskoriste priliku i da se pridruže članovima Udruženja u ovim aktivnostima,te da se ličnom podrškom inicijativi osnivanja Nacionalnog savjeta da što većim legitimitet brojem upisanih Crnogoraca iz ovoga kraja.

    Nadamo se da će najveći broj naših sunarodnika pravilno shvatiti ovu aktivnost u smislu važnosti obeležavanja porijekla a ne remeteći posebno isticanje nacionalnog opredeljenja,što inače stvara veoma veliku zabunu među našim sunarodnicima,otvara nepotrebne polemike i stvara nezdravu atmosferu u ukupnoj našoj zajednici. 

     U smislu potrebe da se naša Nacionalna zajednica što bolje informiše o radu Udruženja,kao i o aktivnostima Saveza Udruženja do formiranja Nacionalnog savjeta,ovo je prvi  izlazak u javnost radne grupe Udruženja koja se bavi ovim poslom i ovom problematikom,a koja će funkcionisati do osnivanja Nacionalnog savjeta.U narednom periodu,radna grupa će redovno obavještavati javnost o djelovanju Udruženja na gore pomenutim poslovima pa se unapred zahvaljuje predstavnicima javnih medija na korektnom izvještavanju i praćenju.

 

U Subotici 18.09.2013.

                                                                              Za radnu grupu Udruženja

                                                                                  Crnogoraca Subotice

                                                                                     Ivović Aleksandar

             

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search