Vinsko veče uz Italijanski rizling

Uto, 01.10.2013 - 22:35 -- dejan.vukovic

U Maloj gostini na Paliću održani su vinski susreti u organizaciji vinskor reda Arena Zabatkiensis. Ovog puta ljubitelji vina su probali i ocenjivali Italijanski rizling od šest proivođača sa Subotičko-horgoške peščare.

Dragutin Mljković ispred reda vitezova vina Arena Zabatkiensis je dao malo više detalja o samom Italijanskom rizlingu koji je danas bio na ocenjivačkom stolu. - Italijanski Rizling se često upoređuje sa Rajnskim rizlingom i na taj način gubi jednu trku. Poreklo Italijanskog rizlinga nije poznato, nije Italija njegova domovina iako nosi to ime. Postoji verzija da potiče iz Rumunije, a zasigurno je da se uzgajala i na Fruškoj gori. Italijanski rizling se u Mađarskoj pojavljuje kao Olas rizling, u Sloveniji Laški rizling u Hrvatskoj je to Graševina a na Fruškoj gori se pojavljuje i pod nazivom Grašac. Italijanski rizling i Rajnski rizling ni po čemu ne liče iako nose sličan naziv. Italijansaki rizling je sorta koja daje jedno dobro i kvalitetno vino sposobno da se pojavljuje u različitim stilovima u vinskom životu. To je vrlo rodna sorta sa velikim grozdovima na koju se mora obratiti pažnja kakao bi dala pun kvalitet.

Po ocenama prisutnih najbolje je ocenjen Italijanski rizling Stevana i Adriane Dubajić. Vinski susreti održavaju se svakog prvog utorka u mesecu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search