Izložba Milana Stojkova

Čet, 31.10.2013 - 22:39 -- dejan.vukovic

Večeras je u prostorijama Srpskog kulturnog centra otvorena izložba slika Milana Stojkova, pod nazivom "Slavni sinovi ravnice". Arhitekta i slikar Milan Stojkov iz Sombora izložbu koja sadrži 33 slike posvetio je znamenitim ljudima koji su u političkoj, kulturnoj, duhovnoj i naučnoj istoriji našeg naroda ostavili neizbrisiv trag svog delovanja. Izložba „Slavni sinovi ravnice“ predstavljaju slikarske portrete u kolažnom prikazu sa simbolima vezanih za život i rad svakog od njih.

U likovnom odabiru, Milan Stojkov je predstavio portrete najznamenitijih duhovnika (patrijarsi Josif Rajačić i Georgije Branković, mitropolit Stefan Stratimirović, episkopi Platon Atanacković i Nikanor Grujić, arhimandriti Jovan Rajić i Ilarion Ruvarac), političkih predvodnika (Đorđe Stratimirović i Svetozar Miletić), književnike, pesnike i pisce (Dositej Obradović, Jovan Hadžić, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Đuro Daničić, Đura Jakšić, J. J. Zmaj, Laza Kostić, Isidora Sekulić, Veljko Petrović, Miloš Crnjanski, Vasko Popa i Miroslav Mika Antić), naučnike (Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn i Milutin Milanković), slikare (Uroš Predić, Paja Jovanović i Milan Konjović), kompozitore (Isidor Bajić i Petar Konjović), kao i glumicu Milku Grgurovu, kinematografa Ernesta Bošnjaka i sportistu Radivoja Koraća.

Milan Stojkov bio je vidno zadovoljan nakon uspešno otvorene izložbe i velike poseta subotičana - "Izložba je krenula put gradova Vojvodine, prvo je bila postavljena u Novom Sadu, zatim u Sremskoj Mitrovici i sada je u Subotici za mene najjačem kulturnom centru. Samim tim mi je veliko zadovoljstvo što je večeras bila puna sala, pogotovo što sam upoznat da je večeras više kulturnih dešavanja u gradu. Još ako budu pozitivne kritike uspeh će biti potpun. U narednih deset dana svi zainteresovani subotičani će moći da pogledaju ovu izložbu koja sadrži 33 slika-portreta. Narednu izložbu koju ću predstaviti u Subotici će biti "Dvorci Vojvodine", odnosno portreti ljudi koji su te dvorce gradili."

Ovom prilikom somborski slikar je poklonio kolažni portret Svetog Save, Srpskom Kulturnom centru koji je od danas ponosni vlasnik dela Milana Stojkova.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search