Gastarbajteri, vratite se ovde kada se penzionišete

Uto, 12.11.2013 - 15:32 -- nikola.tumbas

Blaško Gabrić, YUgosloven, ex-Kanađanin, Bunjevac, Palićanin, vlasnik dela IV Jugoslavije, ponovo je danas uz pomoć sociologa, novinara u penziji, Ljubomira Đorđevića, podsetio na ideju koja ga drži odavno. A to je kako nagovoriti, ubediti gastarbajtere, da deo svoga ušteđenog novca, penzije i ostalih prihoda potroše efikasnije ovde, na Paliću, Subotici, Vojvodini, Srbiji, nego u inostranstvu gde su se zatekli po završetku radnog veka. 

Odštampan je klasičan katalog koji oslikava ponudu našeg grada i šire okoline u kome je u uvodnoj reči autora (slika 9) jasno rečene namere predsednika Matice useljenika i povratnika. A ciljevi su pomoć u adaptaciji povratnika na ove prostore, da eventualno ne prođu kao primer ovde, a i da se odluče na zdravstveni turizam koji je sigurno jeftiniji nago na drugom mestu.

Kod nas jedna proteza sa avionskom kartom staje kao jedna zub u Evropi, i tu je čitava tajna ideje Blaška Gabrića, standard koji građani imaju u zemljama gde rade, kada se prenese na ovo okruženje, učinit će od njih "klasu" u odnosu na  prosek koji  je aktuelan u Srbiji.

Kaže Blaško (da je rekao "nekome") - Dajte meni, 10.000 eura, koje dajete po jednom radniku kojeg zaposle strani investitori i ja ću zaposlit pet ljudi u matici da uradimo ovaj posao.

Custom Search