Vojput završava asfaltiranje mosta kod Beške

Pon, 18.11.2013 - 20:28 -- dejan.vukovic

Kompanija Vojput uskoro završava asfaltiranje mosta kod Beške, najdužeg mosta na Dunavu u Evropi. Most je dužine 2,2 kilometra, a asfaltiranje se vršilo i na oba prilaza u dužinama od 1,4 kilometra sa severne strane i 1,6 km sa južne strane. Konzorcijum “Mostogradnja” i subotička kompanija “Vojput” su sklopili ugovor sa investitorima JP Putevi Srbije i finansijerom Svetskom bankom 22.10. revitalizaciji starog mosta Beška na Dunavu i prilaza sa severa i sa juga. Infesticija je vrednosti 148 miliona dinara za asfaltne radove.

Radnici kompanije “Vojput” iskoristili su dobro vreme za ovo doba godine i uz dobru organizaciju radovi se nalaze u završnoj fazi. Do 22.11. svi asfaltni radovi će biti gotovi pa će ubrzo most biti pušten u saobraćaj. Putari su do sada sa severne strane naneli dva sloja asfalta, odnosno obavili radove na rehabilitaciji kolovoza koji podrazumevaju skidanje postojećeg asfalta, ponovna izrada bitunosećeg sloja i nanošenje asfalta u dužini preko pet kilometara (most je dužine 2.2 km i dva prilaza sa ukupnom dužinom od 3km). Za ove radove Vojput je angažovao 25 mašina i preko 25 kamiona.

Izvršni direktor Kompanije Vojput, Vukoslav Vukoslavović zadovoljan je dinamikom radova - Radovi su bili veoma kompleksni pošto je reč o složenom gradilištu, sa aspekta projekta. Most je bio urađen prilično neravno i trebalo je da se obave radovi na izravnavanju asfalta. Prilazne puteve sa severa i juga radili smo kompleksnom metodom. Širina vozne i preticajne trake je 8,5 metara debljine 6 centimetara koju smo radili sa jednim finišerom, dok je širina zaustavne trake 2,5 metra koju smo radili sa drugim finišerom. Razlog tome je što su trake rađene sa različitim vrstama asfalta a mi smo uspeli da sve tri trake radimo istovremeno i to kompleksnom metodom “vruće na vruće”. Vreme nam je išlo u prilog i sa sigurnošću možemo reći da ćemo sve asfaltne radove završiti do kraja nedelje.

Završetkom obnove starog mosta biće povezan ceo pravac Koridora 10 od Batajničke petlje do Horgoša.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search