Kada će se pokriti Gradsko klizalište?

Sre, 18.12.2013 - 00:11 -- dejan.vukovic

Danas je u goste hokejaškom klubu Spartak došao Đorđe Ljoljić, generalni Hokej saveza Srbije sa svojim saradnicima. Tom prilikom održana je press konferencija na kojoj su analizirane aktivnosti i projekti vezani za razvoj hokejaškog sporta u Srbiji i neizostavna tema pokrivanje Gradskog klizališta.

Đorđe Ljoljić se zahvalio na velikoj poseti medija u Subotici što nije uobičajena praksa u drugim gradovima pošto hokej u Srbiji ne spada u atraktivne sportove. Međutim Subotica voli hokej, ovaj sport u našem gradu ima veliku tradiciju i popularnost uprkos lošim uslovima rada. Subotica još uvek nema dvoranu i samim tim je jedini grad u kojem se razvija hokejaški sport bez adekvatnih uslova.  - Ovde smo zbog dve stvari. Jedno je deo oko razvojnog programa hokeja. Međunarodna hokejaška federacija je prepoznala naš savez u kojem će biti podrška u razvojnom programu hokeja na ledu gde ćemo uključiti devojčice u razvoj ženskog hokeja. Pored toga skrenuću vam pažnju da je ovo jedino klizalište u Srbiji koje ima hokejaški tim, a radi u ovakvim uslovima bez dvorane. Moramo naći rešenje da se klub dovede u stanje minimuma uslova za rad kakav dolikuje jednom klubu. Pre tri godine sam bio u Subotici sa predsednikom Međunarodne hokejaškwe federacije Rene Faselom kada smo dobili odgovarajuća obećanja da će se desiti nešto sa pokrivanjem klizališta. Došlo se do finansijski najbolje ideje prošle godine o pokrivanju ovog klizališta. Radi se o finansijskoj investiciji od oko 180 hiljada evra da se ovo klizalište pretvori u dvoranu za razvoj svih ledenih sportova. Mislim da je to relativno mala suma za ono što se dobija sa time. Produžava se sezona leda od početka septembra do kraja aprila što je preduslov za bolji rad, razvoj sporta i bolje rezultate. Sada moramo da gledamo u nebo i da predvidimo kada će pasti kiša ili veći sneg što može dovesti do ometanja takmičenja ili treninga. Ljudi u Subotici su veliki entuzijasti rade ovaj posao toliko dugo na jedan stvarno nezahvalan način što je za mene neshvatljivo. Oni ne samo da očuvaju ovaj sport nego ga i šire. Apelujem na ljude iz grada da nađu rešenje, da prepoznaju kvalitet pokrivanje klizališta i omoguće brojnoj deci da se bave sportom. Treba da shvate da je ovo preka potreba grada. Rene Fasel, predsednik međunarodnog hokejaškog saveza obećao je ako Subotica dobije krov da će dobiti i organizaciju jedne od juniorskih svetskih prvenstava.

Po rečima dr Atile Čengerija Subotica je ove godine bila bliže dvorani nego ikada. U budžetu grada bilo je odvojeno 15 miliona dinara za izgradnju krova međutim projekat je zastao na izdavanju dozvole od MUP-a tj od protiv požarnog inspektorata. Potrebno je prepraviti projekat i ispraviti nedostatak kako bi se nastavilo sa daljim aktivnostima. Godišnje oko 1.000 dece se obuči na ovom ledu i napravi svoje prve korake n aklizaljkama.

Pitanje je da li će nova vlast prepoznati potrebu za izgradnjom ledene dvorane koja bi sigurno u velikoj meri povećala kvalitet ledenih sportova i privukla veliki broj novih mladih ljudi. Ako su pare u ovogodišnjem budžetu bile obezbeđene a nisu se potrošile na izgradnju hale onda verovatno ima prostora da se ta sredstva iskoriste u narednoj budžetskoj godini. Hokejaški klub Spartak nije stupio u kontakt sa novim vlastima jer je klub samo korisnik ledene ploče a ne i investitor ili projektant (što je bila grupa građana i njima veliko hvala za sve što su se potrudili). Nadamo se da će vlast u Subotici prepoznati potrebu i pronaći rešenje da se dobije toliko željena ledena dvorana. Ukoliko se krene sa realizacijom moguće je očekivati i podršku od moćnih saveza Evrope kao što je i naglasio gospodin Ljoljić koji je istakao da ima čvrsta obećanja jakih hokejških federacija (Švedske i Norveške) da će pomoći sa ogradama, rolbom i drugim pratećim sadržajem kada započne rekonstrukcija klizališta. Imamo odličan primer šta znače bolje uslovi rad aza razvoj sporta. Izgradnjom zatvorenog bazena na Prozivci omasovilo se plivanje i vaterpolo sport. Porasla je brojnost samim tim i kvalitetu kao i rezultati.

Na kraju konferencije iznet je program aktivnosti vezan za devojčice. Devetnaestog januara naredne godine na Gradskom klizalištu napraviće se pokazna škola sa ciljem da se devojčicama približi hokej i pokuša oformiti ženska ekipa od 30 devojčica koje bi se takmičile na turnirima. Hokejaški Savez Srbije se zahvalio Spartaku koji je izašao u susret i želi da pomogne oko realizacije ovog projekta i uključenje devojčica u hokejaški sport.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search