Poštanske marke u čast "Radost Evrope"

Čet, 19.12.2013 - 17:11 -- nikola.tumbas

Ovde smo danas da se podsetimo jedne izuzetne okolnosti koja se može nazvati - crteži na poštanskim markama, ove dvoje dece koje su sa nama. To su Rita Kavai i Noel Sarić a njihovi crte su iskorišćeni za ovogodišnje izdanje poštanskih maraka u čast Radost Evrope. Oni su na prestižnom likovnom konkursu „Radost Evrope“ koji se organizira već 40 godina u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda. U organizaciji učestvuju još „Politikin zabavnik“ i Pošta Srbije. Motiv za organizaciju ovog konkursa kao i mnogih dosadašnjih je bio sastanak dece Evrope koji se održava još od danas, već daleke 1969. g. na kojem se sakupljaju deca od 7 do 14 g. u čast Međunarodnog dana deteta 5. oktobra. Na ovoj menifestaciji ove godine su učestviovali deca iz 18 zemalja Evrope i bili gosti učenika beogradskih škola. Ovogodišnji festival je bio posvećen Rock en rolu a poslužio je kao inspsiracija za ostvarenje plesnih, muzičkih i multimedijalnih tačaka i mesta za druženje. O rok en rolu mislim da ne treba mnogo govoriti  - znamo svi da se pojavio pedesetih godina sa uticajem sa strane - džez, bluz, bugi vugi, pa i folklora preko kantrija i duhovne muzike i sačuvao  svoju popularnost do današnjih dana. Svi učesnici su pripremili svoje viđenje i dostignuća u rock en rolu. Sve grupe su prošle selekciju i oni  najbolji su nastupili na gala predstavi u Beogradskoj dvorani „Sava centar“. Srbiju je zastupao devetogodišnji Nikola Ranković i bend „Masterblastersi“.

Na likovnom konkursu za najlepše radove izabran je crtež RITE KÁVAI, učenici osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Subitice. Njena učiteljica je Emilija Grubanov Martinek. Crtež Rite Kavai je štampan na poštanskoj marci od 22. dinara u tabačiću od 8 maraka. U sredini tabačića se nalazi drugonagrađeni crtež NOELA SARIĆA, učenika osnovne škole „Sečenji Ištvan“ iz Kelebije. Njegova učiteljica je Eva Francišković.

Naša subotička štampa je sa malim člancima prikazala ovaj uspeh ove dvoje učenika Rite Kavai i Noela Sarića a smatrali smo da oni zavređuju mnogo više publiciteta i pažnje. Znate nije tako lako postići nešto pa da se nađe na poštanskoj marci.

          Interesantnost koja me je impresionirala kao sakupljača poštanskih maraka je da smo još 1983. g. - znači pre trideset godina - na ovom istom prestižnom likovnom konkursu također dobili veliko priznanje. Naime tada je učenica od 14 g. Vesna Paunković ( koja je i sada sa nama ovde) učestvovala na ovom konkursu sa svojim crtežom – mladenci – i njen crtež je bio također najbolji. Njen crtež je objavljen na poštanskoj marci od 16, 50 dinara, a nastavnik je tada bio Boroš Đerđ.

          Sigurno je da ovi nastavnici, Emilija Grubanov Martinek, Eva Francišković i Boroš Đerđ imaju  velike zasluge za uspeh svojih učenika i zaslužuju posebno priznanje i poštovanje. Poštovani novinari, mogu Vam slobodno reći da nije baš tako lako stići do toga da vam se nešto objavi kao motiv na poštanskoj marci. Izbor motiva za poštansku marku  prolazi kroz više konkursa i odobrenja dok ne postane motiv za objavljivanje. Konkurencija je velika. Pa baš zato je velika čast i još veći uspeh ove dece.  1983. smo imali jednu marku a danas na istom tabačiću dva nagrađena crteža krase marke što smatram značajnim a ne trebamo niti smemo zaboraviti, da je poštanska marka izuzetan ambasador zemlje jer na neki način stiže u sve krajeve sveta putem poštanskih pošiljaka. Motivi koji se pojavljuju na marci govore o našoj kulturi, istoriji, dostignućima, našim velikanima, sportu itd. Pa u tom svetlu uspeh ovo troje crtača trebamo posmatrati kao stvarno veliki uspeh i dostignuće, čast i ponos nas subotičana i Grada Subotice. Njihovi crteži su proglašeni najboljima u jakoj međunarodnoj konkurenciji i zato smo se danas okupili da se njima posveti više pažnje na televiziji, u štampi, na radiju. Oni to svakako zaslužuju. Treba im odati to priznanje javno.    O uspehu Vesne Paunković danas je deplasirano govoriti iako je njen uspeh i objavljivanje njenog crteža na poštanskoj marci govori za sebe i hvala joj za taj uspeh. O profesoru Boroš Đerđu isto tako ne mislim mnogo više reći nego da gde god su njegovi učenici učestvovali na konkursima i takmičenjima, osvajali su medalje da ih danas nemoguće pobrojati. Moguće da neću pogrešiti ako kažem, da u celoj Srbiji ne verejem da ima uspešnijeg profesora likovnog vaspitanja, koji ima više učenika sa više trofeja i nagrada, pa i njemu pripada veliko priznanje. 

          Ovde na ovim panoima su prikazane sve marke na kojima se nalaze motivi vezani za Suboticu. Tu su građevine, ptice, životinje iz našeg zoološkog vrta, ali  mogu Vam reći da samo četiri motiva su likovno delo. Ne smemo zaboratiti da su izdate poštanske marke u povodu 100 g Dužijance, i 100 g Gradske kuće. To mislim da nešto znači - to odražava našu kulturu i našu istoriju. Daleko od toga da ostali motivi nisu delu ljudskih ruku, ali samo ikona sa ikonostasa pravoslavne crkve sv, Dimitrija u Aleksandrovu i crteži  Vesne Paunković, Rite Kavai i Noela Sarića smatram da su veliko dostignuće i da zaslužuju posebno priznanje i da treba mnogo više širu javnost upoznati sa ovim uspesima i nadam se da ćete posvetiti više pažnje ovom događaju.

I ostale marke zaslužuju da se obrati pažnja na njih. Imamo ukupno 25 izdanja sa 42 marke na kojima se nalaze neki motivi iz Subotice. Između dva svetska rata izdato je dva izdanja taksenih maraka sa 9 vrednosti, a posle rata ima također dva izdanja taksenih maraka sa 11 vrednosti. Posle II. sv. rata izdato je 14 izdanja sa motivima iz Subotice na 19 maraka i sa jednom vignetom. Postoje još i dva neslužbena – privatna izdanja. Sve to ukupno iznosi  25 izdanja sa 42 marke na kojima se nalazi neki motiv iz Subotice. Po mom skromnom znanju niti jedan grad osim našeg glavnog grada Beograda nema ovoliko izdanja i motiva na poštanskim markama.

Autor teksta: 
Custom Search