Očuvanje resursa vode reciklažom baterija

Pet, 20.12.2013 - 12:31 -- nikola.tumbas
Deneš Tot o neverovatnim podacima vezanim za reciklažu baterija
Deneš Tot o neverovatnim podacima vezanim za reciklažu baterija

Profesor u penziji g. Deneš Tot nastavlja svoju edukaciju mladih kako reciklirati baterije i pri tome obnoviti energiju i sačuvati od potencijalnog zagađenja ogromne količine vode. On je danas u direkciji PU Naša Radost podelio nagrade najboljim odeljenjima učenika - eko lampe za bicikle, itd...

...

Edukovano je bilo 14 vaspitačica po sistemu 1-5-17-5-5.Na ovom nivou sa decom od 6 godina radi se 1-5-17. Od 100 baterija u prikupljanju je 90 AA, AAA, od tih je 60 AA, 30AAA. Dakle mali su posle treniranja izvršili merenje po 10 baterija - u grupama po 10 takmičara digitalnim instrumentima - na vreme. Ovo se kretalo između 6,5-12,5 minuta. Bilo je 7 takmičarskih grupa.

Najuspešniji  su bili Snežana Jocić i Biljana Mamužić iz vrtića Gat, Eva Kopas iz vrtića na Šuplljaku.

Istakli su se još: Monika Erdelji, Jasna Litovac, Silvija Lovaš i Rebeka Nađ. Ove vaspitačice su pioniri primarne reciklaže baterija u Srbiji, Evropi i u svetu. Sada su za poklon od Pokrajinskog sekretara sa energetiku i mineralne sirovine dobili po 5 digitalnih instrumenata: Eko,prednju i zadnju, lampu za bicikl - radi testiranja selektiranih baterija iz 17 grupa.

Znanja vaspitačica su dovoljna,da u buduće stalno rade primarnu reciklažu u vrtićima. Njihov uspeh zavisiće od volje roditelja, odnosno da li žele da im se deca vozaju neosvetljenim biciklama, dok im se baterije za eko lampe besplatno nude.

Deca su na takmičenju imala 74%-nu efikasnost selekcije. To bi za njih značilo vrednost preko 200 tabli Milka čokolade.

Čestitam svim učesnicima takmičenja, kao i onima koji nas prate, želimo lepe praznike prof.Deneš i Terezija Tot, rukovodstvo eko grupe ECO-FRIENDS AND ECO-KITS sa Palića

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search