Stigao nam prvi Bocko

Sub, 21.12.2013 - 23:57 -- dejan.vukovic

Na Radničkom Univerzitetu promovisan je prvi broj dečijeg lista "Bocko" koji izlazi na bunjevačkom jeziku. Bocko uređuju deca iz osnovnih škola koja pohađaju novinarsku radionicu koju vode mentori Nataša Stantić i Nikola Stantić. Novinarska radionica osnovana je pre dva meseca i nju pohađa 21 osnovac iz gradskih i prigradskih osnovnih škola uzrasta od trećeg do osmog razreda. Za ovo vreme mladi novinari su naučili osnove novinarstva i uz pomoć svojih mentora i školskih drugova sakupili tekstove za prvi broj časopisa koji je danas promovisan. Plan je da se do kraja školske godine izda još tri broja Bocka a od septembra da se krene sa novom novinarskom školicom.

Mirko Bajić, direktor Bunjevačkog informativnog centra vidno je zadovoljan izlaskom prvog broja dečijih novina - Danas obeležavamo prvi broj lista Bocko koji radi sama novinarska dečija redakcija. Mislim da je to nešto što nam daje budućnost. Deca sama rade u školi i kroz ovaj vid se informišu i rade zajedno. Tu ne mislim samo na bunjevce nego na sve nas koji živimo zajedno. Treba naglasiti da je ovaj projekat podržan od Bunjevačkog informativnog centra koji pomaže u realizaciji a projekat je osmislio i vodi ga Bunjevački omladinski centar. Finansijski je podržan od Grada Subotice, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije. Mislim da će Bocko izlaziti redovno i da će postati stalni mesečni list koji rade sama deca.

Svoje utiske o novinarskoj sekciji iznela je Milica Kolar iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Bajmoka. - Na nagovor učiteljice uključila sam se u sekciju i sada sam prezadovoljna. Oduševila sam se kada sam videla svoje tekstove u Bocku i jedva čekam da krenemo sa izradom novog broja. U protekla dva meseca naučili smo da odvajamo bitne od nebitnih stvari i naučili smo da slažemo vesti odgovorom na pet pitanja. Nadam se da će još puno mojih tekstova izaći u Bocku.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search