Odlazak ide na Berlinale

Sre, 15.01.2014 - 20:15 -- darko.kovacevic

Kratki film dvojice sveže diplomiranih studenata Više škole za komunikacije u Budimpešti, Rolanda Fergea, režija i Akoša K.Kovača, fotografija, pod nazivom  El (Odlazim), snimljen bez dijaloga u crno-beloj tehnici, pozvan je na berlinski Međunarodni filmski festival, koji počinje 6. februara i biće projektovan u okviru selekcije omladinskih i dečjih filmova, Generation. Skoro 50 filmova su izabrana za ovu selekciju koji nadmeću za nagradu Kristalni medved, odn. za nagradu žirija Generation selekcije. 

Ovaj kratki film o odlasku iz domovine je diplomski rad Rolanda Fergea, koji je završio odsek za film i medijske nauke, i subotičana Akoša K. Kovača, koji je završio odsek za kamermane i obojica su nedavno diplomirali na Višoj školi za komunikacije u Budimpešti. 

Kratki film El (Odlazim) snimljen je na Panonskoj nizij i prikazuje usamljenu decu sa pogledom odraslih, kako se opraštaju od svojih prebivališta, od jedne nepoznate zemlje. „Sa sobom nose kofer, muzički instrument, kavez. Odlaze. Ili, možda, beže od nečega, u nešto? Šta im se krije u pogledu? Dotle moraju tegliti - svi oni - ove teške kofere? Dotle ćemo stići na kraju? Na ova pitanja odgovor treba da damo mi, gledaoci, dok gledamo ovaj film bez dijaloga i reči. Mnogi odlaze da bi učili ili u nadi jednog boljeg života“. - čitamo u rezimeu filma.

Muziku za film je komponovala Agi Kazai, a konzulenti su bili profesori budimpeštanske više škole: Andraš Šalamon, reditelj i Gabor Sabo, snimatelj, šef odseka. Snimanje filma podržao je i pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

Tagovi: 
Custom Search