Sagmajster završio Dakar reli na 53. mestu

Sub, 18.01.2014 - 23:15 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Gabor Sagmajster uspešno je završio još jedan Dakar reli. Subotičaninu je ovo peti uspešni Dakar, a po rečima svih učesnika ovogodišnji je do sada bio ubedljivo i najteži. Za vreme 13 specijala koji su voženi u 14 dana takmičari su prešli više od 8.000 kilometara kroz predele Argentine, Bolivije i Čilea, po izuzetnoj toploti, teško pristupačnim terenima i velikim nadmorskim visinama i skroz novoj trasi u odnosu na dosadašnje relije. Sagmajster je sve specijale odvozio za 77 sati i 3 minuta i time zauzeo 53 poziciju što mu je ujedno i najbolji plasman na dosadašnjim Dakar relijima.

Sagmajster je zadovoljan svojim ovogodišnjim izdanjem na Dakaru - Zadovoljan sam svojim rezultatom u potpunosti koji sam ostvario ove godine, kada je bilo najteže. Ko smatra da može bolje neka kupi motor, spremi 100.000 evra i prijavi se na Dakar, pa neka proba. Verujem da još dugo vremena neće biti nikog iz Srbije ko će uspeti da završi pet puta Dakar, najveći i najteži maratonski reli na svetu. Ja sam svoj plan ispunio, ma kako da to drugima zvuči. Slobodno mogu reći da je ovogodišnje izdanje Dakara bilo najteže do sada, a ovo mi je šesto učešće u Južnoj Americi. Ostvario sam najbolji rezultat do sada, 53. mesto u generalnom plasmanu, baš u pomenutim uslovima. Znam da sam rekao da mogu u prvih 50 i po meni sam u tome i uspeo. Nije bilo takmičara na motociklu, kvadu, posada u automobilima i kamionima koje nisu imale greške. To se jednostavno dešava, jednostavno nije moguće svih 13 dana u ekstremnim uslovima biti 100 posto skoncentrisan. Devetog dana imao sam žestok pad, a već sutradan sam imao problema sa navigacijom i tom prilikom izgubio tri sata, taman koliko me deli od plasmana u top 50.

Danas je vožena poslednja 13. etapa od La sarene do Valpairasa ukupnu dužine specijala od 157 kilometara. Interesantno je da su takmičari startovali obrnutim redosledom, onaj koji je 12. etapu završio na poslednjem mestu startovao je kao prvi i obrnuto. Današnju etapu Sagmajster je završio na 59. mestu sa zaostatkom od 29 minuta iza pobednika etape Barede. Drugi je bio Pain koji je zaostao samo 40 sec, dok je na trećem mestu specijal završio Rodrigez sa zaostatkom od 1:23 minuta. Vodeći u generalnom plasmanu Mark Koma vozio je sigurno pošto je imao ogromnu prednost u ukupnom poredku.

Konačni pobednik je Mark Koma sa svojim motorom marke KTM, koji je veoma suvereno i ubedljivo osvojio ovogodišnji Dakar. Drugo mesto u generalnom plasmanu zauzeo je njegov vodonoša Viladoms koji zaostaje skoro dva sata iza vodećeg Kome. Treći je na kraju Pain sa zaostatkom od 2 sata. Despre je imao velikih problema na početku relija ali dobrim vožnjama u drugoj nedelji stigao je do pozicije broj četiri. Najveći gubitnik je Bareda, današnji pobednik etape, koji je na početku relija bio vodeći, a kasnije zauzimao drugo mesto sve do predposlednje etape. Zbog problema 12. etapu je završio sa zaostatkom od 2 sata i 30 minuta što ga je koštala pada na listi u generalnom plasmanu sa 2. na sedmu poziciju.

U konkurenciji automobila trijumfovali su Miniji. U vrhu se nlazi pet Minija, a jedini koji je uspeo da se ugura među njih je De Vileris sa svojom Toyotom koji je Dakar završio na četvrtom mestu. Pobednik ovogodišnjeg Dakra je Nani Roma, drugi je njegov klubski drug Peterhansel koji je zaostao 5:38 minuta. Na trećem mestu našao se Al-Altiyah.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Gabor Sagmajster se večeras vraća sa Dakar relija koji je ove godine još jednom uspešno okončao. U generalnom plasmanu zauzeo je 53 mesto što mu je ujedno najbolji plasman u karijeri. Koliko je bio težak Dakar govori i činjenica da je od 174 takmičara motorista koji su startovali Reli tzavršliuo samo 79, među kojima je i subotički motorista.

U iščekivanju Gabora da nam iznese svoje utiske sa Dakara pogledajte galeriju slika na kojoj se vide predeli po kojima su vozili ovogodišnji takmičari.

Post date: Pon, 20.01.2014 - 17:32

Danas je vožena 10. etapa na Dakar reliju koja je bila dosta problematična za Gabora Sagmajstera. Posle jučerašnjeg pada i velikog bola u desnom ramenu subotičanin je ipak odlučio da nastavi takmičenje i startuje na današnjoj etapi. Sam početak etape doneo mu je problema sa navigacijom. - Na 38 kilometru od starta jednostavno sam se izgubio. Naišao sam na asfaltirani put i skoro ušao u naseljeno mesto, za koje sam siguran da se nalazi na specijalnom ispitu. Biće da sam se previše fokusirao na desno rame, jer moram mnogo pažljivije da vozim, jer me užasno boli. Moguće je da mi se i od lekova za smirenje sve na trenutak pomutilo i da sam tada izašao sa specijale – rekao je Gabor mlađem sinu Ričardu u telefonskom razgovoru.

Gabor se vratio na start nakon dva sata i ponovo...

detaljnije
Post date: Čet, 16.01.2014 - 02:02

Karavan Dakar relija se preselio iz Bolivije u Čile. Subotičanin Gabor Sagmajster zadovoljan je svojom vožnjom kroz Bolviju, zemlju koja se prvi put našla na mapi Dakar relija. - Posle zaista sjajne atmosfere u Boliviji, gde nas je dočekalo 350.000 gledalaca i pozdravio predsednik te države Morales, stigli smo u Čile. Najniža nadmorska visina na kojoj smo vozili u Boliviji iznosila je 3.700 metara, a peli smo se i na 4.000. Bilo je dosta hladno, između dva i četiri stepena. Međutim, ništa lakši nam nije bio ni put u Kalamu. Ipak, važno je da sam stigao u Čile, završio sam na 52. mestu etapu i sad nam predstoji borba sa pustinjom Atakama. Videćemo da li će nas pobediti. Osećam se odlično, stvarno me je kondicioni trener Zoran Jovanović dobro pripremio za ove ekstremne napore. Hvala...

detaljnije
Post date: Uto, 14.01.2014 - 22:37

Pet dana pre kraja 36. Dakar relija Sagmajster se i dalje uspešno takmiči. U osmoj etapi specijal je vožen kroz Boliviju na nadmorskoj visini od 3600 metara. Motociklisti su imali nešto izmenjenu rutu, te zbog vremenki loših uslova nisu vozili po predelima soli, ali dužina nije bila skraćena i iznosila je 462 kilometra.

Sagmajster je specijal završio na 52 mestu sa zaostatkom od 1 sata i sedam minuta iza pobednika Despresa,  kome je ovo prva etapna pobeda. Despres je na svojoj yamahi specijal prešao za 5:23:20. Drugi je bio Bareda koji je zaostao samo 2:09 minuta a treći vodeći u generalnom plasmanu Coma sa zaostatkom ispod tri minute. Nije bilo većih pomeranja u generalnom plasmanu vodi Coma ispred Barede (zaostaje 38 min), dok je treći španac Viladoms koji zaostaje skoro sat i...

detaljnije
Post date: Pon, 13.01.2014 - 21:11

Nakon dana odmora danas je vožena sedma etapa 36. Dakar relija na nadmorskoj visini od 3700 metara. Za motoriste specijal je bio skraćen za 104 kilometra zbog jučerašnjih padavina. Odmor je prijao svim vozačima koji su danas bili skoncentrisani i svi završili etapu. Istina broj motociklista se prepolovio i ostali su oni najiskusniji i najspremniji.

Subotičanin Gabor Sagmajster i dalje se nalazi na reliju i veoma dobro napreduje. Sve je bliži zacrtanoj granici od pedesetog mesta. Današnji specijal koji je vožen oko Seleste, Gabor je završio na 54. mestu sa zaostatkom od 45 minuta iza pobednika Barede. Ovo je ujedno treća etapna pobeda Bareda na ovogodišnjem Dakaru sa kojim je zadržao drugo mesto u generalnom plasmanu. Vodi i dalje Mark Coma koji je danas bio...

detaljnije
Post date: Pon, 13.01.2014 - 00:16
Custom Search