Puštanje u rad medicinske signalizacije

Sre, 22.01.2014 - 14:26 -- miroslav.brajkov

U Gerontološkom centru Subotica postavljeni su najviši standardi za stanare koji su u potpunosti zavisni od tuđe nege i pomoći, odnosno za nepokretne. Pored ranije ugrađenih javljača požara, centralne klimatizacije, video nadzora, najsavremenijih medicinskih pomagala, ugradnja medicinske signalizacije bila je poslednja koja je nedostajala da se postignu najviši standardi u ovoj Ustanovi.

Na ovaj način je omogućeno stanarima šestog sprata doma „Dudova šuma“, da pritiskom na taster pozovu u pomoć stručno osoblje. Tasteri su postavljeni pored kreveta i u toaletu i funkcionišu na tom principu da daju znak u sobi gde se osoblje nalazi, kako bi moglo najbrže moguće da se reaguje, a na displeju se prikazuje odakle poziv dolazi. „Sve se prati u centralnom računaru a postoji i mogućnost da se pozove kolega ukoliko medicinski radnik ne može sam da pruži pomoć“- objašnjava vodeća sestra, Ana Đokić.

„Mi smo zahvaljujući projektima energetske efikasnosti uspeli da napravimo jednu uštedu od dva i po miliona i  da na osnovu toga uvedemo ovaj savremeni sistem signalizacije. Cilj je da sprat po sprat u Gerontološkom centru ispunimo sve evropske standarde“- objasnio je direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Tomislav Bogunović, obišao je radove na petom spratu i video na koji način funkcioniše medicinska signalizacija. „Vlada Vojvodine, naš Sekretarijat i Fond za kapitalna ulaganja uvek će ulagati u objekte ove namene. I ove godine će na projektnim konkursima imati prednost oni koji znaju da rade i koji imaju odličan odnos prema svojim štićenicima. Imamo oko četiri hiljade štićenika u šesnaest domova a procenjuje se da bi trebalo da ih bude barem osam hiljada. S tim u vezi, postoji prostor za otvaranje novih radnih mesta a mi ćemo usavršavati rad i finansirati takve objekte. Na taj način ćemo pored zbrinjavanja starih, rešiti i pitanja novih zapošljavanja“ - objasnio je Bogunović.

„Ideja fonda za kapitalna ulaganja i Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku je da se uslovi u Gerontološkom centru povećaju na najveći mogući nivo i upravo Fond za kapitalna ulaganja i finansira u iznosu od milion i sto deset hiljada dinara rekonstrukciju poda na petom spratu“- rekao je Ivanišević.

Rekonstrukcija obuhvata pre svega ravnanje poda i postavljanje nove podloge koja je jednostavna za održavanje higijene i zadovoljava visok standard čistoće. Na petom spratu žive stanari koji su kreće uz pomoć pomagala ili su u invalidskim kolicima, kojima je podloga po kojoj se kreću važna jer svaka neravnina predstavlja prepreku.

Autor teksta: 
Custom Search