Миленко Милошевић о братству Свети кнез Владимир

Pet, 31.01.2014 - 19:06 -- nikola.tumbas

- Миленко, ко сте ви у ствари, приметио сам вас неколицину увек када се појављују представници Руске амбасаде?

Пун назив удружења је: Српско – руско – белоруско братство Свети кнез Владимир, а скраћени назив је: Братство Свети кнез Владимир. Тренутна адреса удружења нам је: Димитрија Туцовића 10, у просторијама месне заједнице Центар 1. Кажем тренутна, јер имамо обећање локалне управе да ћемо добити своје просторије.

Братство је основано и почело са радом 10.10.2013. године, на дан ослобођења Суботице од фашизма. такође братство је основано по благослову епископа бачког Иринеја, и по његовом благослову члан управног одбора је свештеник Драган Стокин. Подршку и благослов оснивању братства дали су амбасада Руске Федерације у Србији и амбасада Белорусије у Србији.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев је дао назив удружењу Братство Свети кнез Владимир.

Већина оснивача овога братства је имала улогу и у оснивању Друштва српско-руског пријатељства свети Александар Невски, које је основано 2005. године. То друштво је остало да постоји логистички и материјално обезбеђено.

Нас десетак се одлучило да унапреди рад и на тај начин што би укључило и браћу Белорусе директно и у сам назив удружења, а и самим термином братство уместо пријатељство, хтели смо да још више истакнемо блискост наших народа. Та идеја је наишла на подршку Српске православне цркве, конкретно епископа бачкога Иринеја и свештенства суботичке црквене општине, а и на подршку амбасада Русије и Белорусије у Србији.

И овога пута ћемо посебно истаћи да без обзира на истицање три народа у имену удружења, оно је широм отворено за све добре људе без обзира на веру и нацију, и политичку припадност, јер ми смо аполитична и непрофитабилна  организација.

- Који су били мотиви за оснивање овога братства?

- Мотив је пре свега изузетна блискост и повезаност српског, руског и белоруског народа. Ниједна словенска земља није у Русији и Белорусији изазивала толико саосећања, толико жеље да се помогне и да се подели судбина истоверног народа, као Србија.

Сличност у питањима религије, културе и филозофије ова три народа, увек је била фактор зближавања у дугој историји развоја односа Русије, Белорусије и Србије. Овакви односи наших народа, које веже вера, језик и култура, развијани су кроз векове.

Упркос томе што смо географски врло удаљени, духовно, историјски и културно, повезани смо веома тесно и блиско.

- Који су циљеви и активности братства?

- Циљеви братства су афирмација и неговање духовних, културних, научних, економских и других видова сарадње између Српског, Руског и Белоруског народа.

Активности су разноврсне: Организујемо учење руског језика у Суботици, приказивање филмова, организујемо музичко балетске вечери, књижевне вечери, хуманитарне акције. Имамо изузетно добру сарадњу са удружењем "Заједно", које се брине о деци са сметњама у развоју. Помажемо Русима и Белорусима у организацији доласка у Србију, организујемо им боравак и све што је потребно. Посебно помажемо црквеним велокодостојницима и обичним ходочасницима у обиласку манастира по Србији и Црној Гори. Организујемо путовања и обиласке духовних, културних и историјских места.

Најновија јако интересантна активност је што смо добили значајну улогу у реализацији братимљења Суботице са лењинградском облашћу, односно постали смо важна спона између града Суботице и амбасаде Руске Федерације и Белорусије. Такође, претходне градске управе као и ова на челу са господином градоначелником Јене Маглаијем су прихватили наш ангажман и улогу у развијању односа града Суботице и Руске Федерације. Наш ангажман је у потпуности посвећен успостављању што бољих односа који би дали што бољи просперитет града Суботице.

На крају да наведем осниваче и органе удружења...

Председништво

  • Председник: Миленко Милошевић
  • Подпредседник: Олга Крјукова (рускиња)
  • Подпредседник Татјана Грујћ (белорускиња)

Управни одбор

  • Председник управног одбора: Миленко Танасић
  • Заменик пред. уп.одбора Перо Савић
  • Радован Чуљковић
  • Свештеник Драган Cтокин
  • Славиша Савичић
  • Јован Адамовић
  • Никола Малов
  • Видосав Шувира
Custom Search