Bojan Pajtić u poseti Gerontološkom

Čet, 27.02.2014 - 15:44 -- miroslav.brajkov

Gerontološki centar Subotica je potpisao ugovor sa Pro energom d.o.o. koji za cilj ima instalaciju potpuno automatizovane kotlarnice koja će u zimskom periodu umesto dosadašnjeg prirodnog gasa koristiti veći deo energije proizvedene iz agropeleta.

„Danas ćemo započeti radove na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti sa ciljem da eliminišemo grejanje na gas i da krenemo sa korišćenjem biomase. Zahvaljujući Vladi Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja ovih dana počinjemo i radove na termoizolaciji zgrade, hoćemo da ova zgrada budemo potpuno termoizolavana, kako bi se gubitak energije smanjio na najmanji“- rekao je direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajitić, koji je objasnio je da je jedan od prioriteta Vlade svakako briga o starijim sugrađanima. „Danas potpisujemo ugovorom koji omogućava relaizaciju projekta kotlarnice na biomasu, odnosno na agropelet. To praktično znači da ono što je na našim poljima bilo spaljivano u decenijama iza nas, slama, pšenica, ostaci kukuruza, biće korišćeni  za proizvodnju energije. To donosi velike uštede, omogućava da grejanje bude realizovano bez zagađenja, što će omogućiti da sve manje budemo zavisni od pribavljenja energenata iz inostranstva, da budemo što manje zavisni od uvoza. Želimo da sve naše ustanove socijalne zaštite, škole, počnu da preuzimaju ove modele, da konkurišu i relaizuju projekte grejanja na biomasu i upotrebu solarnih panela. To je budućnost, to je evropsku model ponašanja“- objasnio je Pajtić i iskoristio priliku da pohvali poslovanje Gerontološkog centra Subotica. „Ovaj set mera će omogućiti da Gerontološki centar Subotica bude uspešniji, uštedi što više sredstava i da ta sredstva opet usmerava u poboljšanje kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite. Ovo i jeste jedna od najprestižnijih Ustanova ove vrste u zemlji, upravo zahvaljujući tako odgovornom promišljanju budućnosti i stalnom konkurisanju na mnogobrojnim projektima za koja su sredstva odobrena.“

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search