Perušić: Ako stranke nemaju glasače onda ne treba ni da postoje

Uto, 25.03.2014 - 16:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Zvonimir Perušić -nekadašnji direktor tjednika "Hrvatska riječ"

- Predsednik DSHV-a na listi Demokratske stranke na izborima nije ušao u parlament. Kako će se to odraziti na hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji?

- Nikako. Ništa se neće dogoditi, sve će ostati isto. Da li je on u Skupštini ili nije, za Hrvate ili bilo koga drugog potpuno je nebitno. Dok je bio poslanik nikada se, niti jednom rečju, nije zauzeo niti za jedno manjinsko pravo, a čak je više puta glasao i protiv predloga poslanika drugih nacionalnih manjina, pre svega SVM-a, da se pojedini segmenti manjinskih prava poboljšaju. Dakle, sa aspekta građana Republike Srbije hrvatske nacionalnosti, neulazak predsednika DSHV-a u Skupštinu Srbije potpuno je nebitna stvar.

-  A kako će se rezultat izbora odraziti na budućnost DSHV-a?

- Rukovodstvo te stranke interesuje samo novac koji država izdvaja za finansiranje stranaka, a koji oni prisvajaju za privatne potrebe. Sada kada tog novca više ne bude bilo, u DSHV-u će do izražaja doći duboka kriza u kojoj se ta stranka nalazi već više godina. Krenuće grabež prema drugim institucijama hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, pre svega prema onima koje imaju budžetsko finansiranje, ali i prema dva javna preduzeća u kojima ova stranka ima direktore. DSHV od 2004. godine nije izlazio samostalno na izbore i mnogima neupućenima nije bilo jasno koliko birača stranka zapravo ima. Mislim da je sada i najvećim optimistima jasno da je DSHV gubitnička stranka i da sa nula glasača malo kome treba. Najveća greška bila bi sada mrtvog konja mamuzati. Obnova DSHV-a više nema nikakvog smisla, mada ne isključujem da recimo Republika Hrvatska pokuša revitalizirati stranku. Ali to je unapred osuđeno na neuspeh.

- Kako inače ocenjujete položaj hrvatske zajednice u Srbiji?

- Pre dva ipo meseca rukovodstvo hrvatske zajednice – političko, nacionalno i kulturno – posetilo je predsednika Srbije Tomislava Nikolića i reklo mu da je položaj Hrvata zadovoljavajući. Ako su oni, koji se navodno zalažu za prava Hrvata, zadovoljni, zašto ne bih i ja bio? U svakom slučaju mislim da su kolektivna prava Hrvata na zakonodavnoj ravni ostvarena, ali da se većina tih prava ne sprovodi zbog nesposobnog rukovodstva hrvatske zajednice. A neki ciljevi su i nerealno postavljeni, pa su stoga i neostvarivi – recimo obrazovanje na hrvatskom jeziku i službena upotreba hrvatskog jezika.

- Smatrate li da izborni zakon u Srbiji treba promeniti i manjinama omogućiti direktan ulazak u parlament?

- Ne, to bi obesmislilo demokratski način izbora poslanika. Kad bi se to dogodilo, onda bi pojedinci ušli u Skupštinu Srbije na osnovu nekoliko desetina glasova, što je legimitet ravan nuli. Slična situacija postoji u Hrvatskoj, gde su pojedini manjinski zastupnici izabrani u Hrvatski sabor upravo samo na osnovu glasova svoje porodice i najbližih prijatelja i oni u nekim slučajevima nažalost mogu odlučivati o vladajućoj većini. To nije demokratija, nego njeno izvrgavanje ruglu. Stranke treba da se samostalno i ravnopravno bore za ulazak u parlament, pa ako nemaju glasače onda ne treba ni da postoje. Ne može se doveka parazitirati na leđima drugih stranaka.

 

***

Dopuna 2014.03.26. preuzeto sa Dnevno.hr ( izvor HINA - A. R.) - NEWS-H3265551

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na nedavne je parlamentarne izbore izašao u koaliciji s Demokratskom strankom, a njegov predstavnik na listi Petar Kuntić nije prošao u novi saziv srbijanske skupštine, čime je hrvatska manjina ostala bez predstavnika u parlamentu.

Činjenica da u srbijanskoj skupštini nakon nedavnih parlamentarnih izbora nema nijednog predstavnika Hrvata bit će tema razgovora Hrvatske i Srbije, kazao je u srijedu predsjednik Republike Ivo Josipović, izrazivši očekivanje da pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji sudjeluju u političkim procesima kao što je to slučaj s pripadnicima manjina u Hrvatskoj.

"Savim sigurno, očekivanja su s naše strane da Hrvati kao nacionalna manjina u Republici Srbiji sudjeluju u političkim procesima. Vi znate da Hrvatska, ne samo kad je riječ o srpskoj manjini u Hrvatskoj, nego i svim ostalim manjinama, ima politiku uključivanja i posebnih izbornih pravila koja osiguravaju da pripadnici manjina budu zastupljeni na svim razinama vlasti", rekao je Josipović novinarima nakon konferencije "Otvorena Hrvatska".

"Moje je očekivanje da u bilo kojoj zemlji u kojoj postoji hrvatska manjina, ona participira u vlasti na ovaj ili onaj način. Ovdje to, nažalost, nije slučaj i sigurno će to biti tema naših razgovora", naglasio je Josipović.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na nedavne je parlamentarne izbore izašao u koaliciji s Demokratskom strankom, a njegov predstavnik na listi Petar Kuntić nije prošao u novi saziv srbijanske skupštine, čime je hrvatska manjina ostala bez predstavnika u parlamentu.

DSHV je u ponedjeljak zatražio zajamčena mjesta za Hrvate u srbijanskom parlamentu na osnovi međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Republike Srbije koji vlada u Beogradu nikada nije u potpunosti primijenila.

Ličnosti: 
Custom Search