Viktor Orban otkrio spomenik Kostolanji Dežeu

Pet, 28.03.2014 - 18:00 -- nikola.tumbas
Dolazak premijera Mađarske Viktora Orbana
Dolazak premijera Mađarske Viktora Orbana
Slobodan Čamprag govor prilikom otkrivanja spomenika Kostolanji Dežou
Slobodan Čamprag govor prilikom otkrivanja spomenika Kostolanji Dežou
Ildiko Lovaš govor pri otkrivanju spomenika Kostolanji Dežeu
Ildiko Lovaš govor pri otkrivanju spomenika Kostolanji Dežeu
Viktor Orban govor na otkrivanju spomenika Kostolanji Dežeu
Viktor Orban govor na otkrivanju spomenika Kostolanji Dežeu
Viktor Orban otkriva spomenik Kostolanji Dežeu
Viktor Orban otkriva spomenik Kostolanji Dežeu
Detalj sa završetka svečanosti
Detalj sa završetka svečanosti

U organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara danas je održana svečanost povodom postavljanja novog spomenika piscu Kostolanji Dežeu u ulici Petefi Šandora, ispred gimnazije Svetozar Marković. Spomenik je otkri Viktor Orban (Orbán Viktor), premijer Mađarske.

U prilogu video zapisi govornika.

***

Premijer Vlade Republike Mađarske Viktor Orban posetio je Suboticu, povodom svečanosti  posvećene velikom mađarskom književniku Dežeu Kostolanjiju, rođenom u našem gradu. Orban je tom prilikom otkrio spomenik slavnom  književniku, esejisti, prevodiocu i novinaru, a prilikom dolaska pozdravilo ga više stotina građana iz Subotice i okolnih mesta.  Orban je naglasio da se u Subotici, iako  je prilikom  dolaska prešao granicu, oseća kao kod kuće, a u  obraćanju građanima uputio je i poziv svima onima koji imaju dvojno državljanstvo  da,  prvi put u istoriji, iskoriste pravo da učestvuju na izborima koji se u Mađarskoj održavaju 6. aprila.

Veoma se dugo čekalo na to, i zato su to istorijski trenuci, rekao je mađarski premijer.  

"Izvinjavam se što smo gotovo sto godina čekali na mogućnost da se ostvari ovo nacionalno jedinstvo.  Na mnogim mestima u svetu često je bilo potrebno imati hrabrosti i biti Mađar. Mi 6. aprila nećemo imati samo hrabrosti, nego i priliku da gradimo zajedničku budućnost . Toga dana među Mađarima neće biti granica, biće to praznik za sve nas i važan  dan naše istorije", rekao je mađarski premijer.  

Orban je istakao i da se upravo književnik Deže Kostolanji naporima da se očuva mađarski jezik borio za to jedinstvo,  neprestano ističući da je samo na maternjem jeziku mogao biti ono što jeste, iako je govorio i pisao na više jezika. 

"On zbog toga može biti inspiracija  mnogim Mađarima, a sve dok je mađarskog jezika u Subotici, biće i sećanja na Kostolanjija", rekao je mađarski premijer.

Spomenik znamenitom piscu  postavljen je u spomen-parku ispred zgrade gimnazije u kojoj je učio i sam Kostolanji.

"Ideja mađarske zajednice u Vojvodini je bila da se spomenikom obeleži 125. godišnjica rođenja ovog književnika, ali tadašnje vlasti  nisu imala razumevanja za to", napomenula je Ildiko Lovaš, članica Mađarskog nacionalnog saveta i književnica. Ona je više puta ponovila da je Kostolanji oblikovao kanon čitave  mađarske književnosti, a da je upravo Subotica grad u kome je stvaran taj kanon, istakavši da je Subotica poput tkanine satkane od osetljivih niti, u kojoj je Kostolanji  najlepši motiv u ćilimu mađarske književnosti.  

Mađarski premijer je nakon toga posetio  zgradu jevrejske Sinagoge, a zatim prisustvovao i na otvaranju Galerije vojvođanskih Mađara u okviru gradskog muzeja.  Postavljanje spomenika Dežeu Kostolanjiju kao i otvaranje galerije finansijski je pomogla mađarska država.

Autor teksta: 
Custom Search