Jövő héten aláírják a koalíciós megállapodást

Kategorija: 
Izvor: 

Jövő héten írja alá a Vajdasági Magyar Szövetség a koalíciós megállapodást a Szerb Haladó Párttal – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke mai, szabadkai sajtótájékoztatóján.

Hétfőn befejeződtek a Vajdasági Magyar Szövetség tárgyalásai a Szerb Haladó Párttal. A VMSZ elnöksége arra hatalmazta fel és kötelezte az elnököt és a párt parlamenti képviselőit, hogy a megbeszéltek értelmében járjanak el az elkövetkező napokban. Pásztor István pártelnök elégedett, hogy sikerült realizálniuk azokat a törekvéseket, amelyeket a választási programban megfogalmaztak. A két párt múlt hétfőn tartotta az első kormányalakító ülését.

„Mi a kormányban alelnöki és miniszteri pozíciót nem kívánunk vállalni ezután sem. Államtitkárokat fogunk küldeni, az infrastruktúrával foglalkozó, a mezőgazdasággal, a gazdasággal foglalkozó, egészségüggyel és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztériumokba. Olyan szakértőket, akiknek az lesz a dolguk, hogy egy részről az állam ügyeit intézzék, másrészt pedig az általunk megfogalmazott prioritásokat próbálják sikerre vinni” – nyilatkozta Pásztor István.

A VMSZ Pásztor szerint rendelkezik ilyen szakemberekkel. A FIDESZ EP listáján a külhoni magyar politikusok is helyet kapnak, így a vajdasági magyarok érdekei is képviselve lesznek. „Amikor a vajdasági magyar közösség a szerb parlamenti többség része lesz, akkor ez a hely felértékelődik, mert igaz, hogy magyar érdekképviseletet kell, hogy szolgáljon elsősorban, de akkor, amikor Szerbia közeledik az EU-hoz, akkor azt gondolom, hogy ez a pozíció pluszban felértékelődik” – tette hozzá a VMSZ elnöke.

Szerinte ez a hosszú távú építkezés szempontjából kiváló lehetőség. Pásztor István szerint sikeres eredménye lett az egységes vajdasági magyar fellépésnek, ami a választáson megmutatkozott. Ennek köszönhetően a párt része lehet majd a parlamenti többségnek, és hozzájárulhat Szerbia fejlődéséhez.

Custom Search