Pasha

Uto, 15.04.2014 - 08:47 -- tomislav.dedovic

Pasha (heb. פֶּסַח - Pesah) je jevrejski praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom opisanom u Tori, odnosno u Starom zavetu. Pasha je pomičan praznik koji uvek pada u proleće, u subotu, 15. dana meseca Nisana, po jevrejskom kalendaru.

Pedeseti dan posle Pashe, slavi se praznik Šavuot.

 

Pészah (héberül: פֶּסַח, pászkaünnep) az egyiptomi kivonulás ünnepe. Az elkerülés ünnepe (hág hápeszáh) kifejezés ebből a tórai szakaszból ered, mivel az izraeliek házainak elkerülését a héberszöveg a peszáh szóval fejezi ki (פסח היה).

bibliai tíz csapás (mely Egyiptomot érte) közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Éppen ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is. A kovásztalan kenyerek ünnepe (hág hámácot) elnevezés szintén a szabadságra, szabadulásra emlékezteti a zsidóságot. A kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak sem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.

Autor teksta: 
Custom Search