Potpisan sporazum o formiranju Danube Kupa

Sre, 16.04.2014 - 00:18 -- dejan.vukovic

Danas je u Velikoj većnici Gradske kuće svečano potpisan sporazum o saradnju između veslačkih klubova iz podunavske regije. Radi se o šest veslačkih klubova, po dva iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. (Srbija: VK „Danubius 1885“ Novi Sad i VK „Palić“; Hrvatska: VK „Iktus“ Osijek i VK „Vukovar“; Mađarska: „Bajai Evezős Klub“ iz Baje i „Mohácsi Evezős Szakosztály“ iz Mohača)

Sporazum je potpisan u cilju formiranja i stvaranja „Danube Cupa", saradnje klubova sa kojom bi lakše došli do finansijskih sredstava iz projekata koje finansira Evropska Unija. Organizovala bi se i takmičenja u okviru ovog Kupa na kojem bi mladi takmičari imali prilike da provere svoju formu kroz takmičarski ciklus.  Domaćini ovog značajnog događaja bili su Veslački klub Palić i predstavnici grada Subotice koje su predstavljali gradonačelnik Jene Maglai,  član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam. Prisustvovali su zvaničnici Srbije, Hrvatske i Mađarske, diplomatski kor, predstavnici AP Vojvodine, veslačkih saveza, navedenih sportskih kolektiva, kao i vrhunski veslači – članovi reprezentacija i osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja iz sve tri države.

Ovom prilikom posetioci su se upoznali sa idejom kao i prezentacijom moguće izgradnje budućeg Regionalnog veslačkog centra na Paliću, koji bi u velikoj meri pomogao za razvoj budućih veslača. Nakon završetka zvaničnog dela u Gradskoj kući zvaničnici su obišli Veslački klub „Palić“ gde je gradonačelnik Subotice predao novi čamac na korištenje veslačkom klubu. Čamac je primio najtrofejniji veslač, Martin Mačković, sportista Subotice za 2013g i osvajač zlatne i bronzane medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Grad je platio 30 posto od ukupne cene čemca koji košta oko 8.500 eura. Ostala suma se mora platiti u roku od pola godine. Martin se zahvalio na poklonu i istakao da će ovaj čamac u velikoj meri pomoći da ima još bolje rezultate i obraduje subotičane novim medaljama sa velikih takmičenja.   

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search