Új mandátum, új feladatok – több képviselő, hatékonyabb munka

Kategorija: 
Izvor: 

Hat képviselője van a Vajdasági Magyar Szövetségnek a ma megalakult szerb parlamentben. A párt így számos, a magyarság számára fontos területet tud majd lefedni a képviselőházban. Az államtitkárok által pedig a végrehajtó hatalomban is részt vesz.

Több mint 75 ezer szavazatot szerzett a március 16-i rendkívüli parlamenti választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség. Ezentúl 6 képviselője lesz a pártnak a képviselőházban. Ez új lehetőséget nyit meg a magyar érdekképviseletnek.

„Minden mandátum új feladatokat hoz, minden mandátumban egy kicsit más a Vajdasági Magyar Szövetség pozíciója. Én abban bízom, hogy most nagyobb mértékben tudunk majd hatni a döntéshozatalra, mint az előző időszakban, és hogy gyakrabban kerülhetnek napirendre azok a kérdések, amelyek vajdasági magyar szempontból fontosak” – nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

A VMSZ az új kormányban nem kért miniszteri vagy elnökhelyettesi helyeket, ellenben öt államtitkára lesz, és két parlamenti bizottságban alelnöki helyet tölthet be. Az európai integrációs bizottságnak nagyobb befolyása lesz az eddiginél.

Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselő elmondta: „Minden tárgyalási forduló előtt, minden alkalommal, amikor Szerbia kormányának valamilyen álláspontot kell elfoglalnia, el kell jönnie a parlamentbe, a parlament integrációs bizottsága elé, és a bizottsággal együtt kerül megfogalmazásra az az álláspont, amit Szerbia képviselni fog majd Brüsszelben.”

A képviselők számának megnövekedése hatékonyabb parlamenti munkát jelent. „Annak köszönhetően, hogy többen vagyunk, több területet tudunk majd lefedni, és természetesen annak köszönhetően, hogy a kormányban államtitkári szinten lesznek a VMSZ-nek emberei, velük együttműködve napi szinten jobban tudjuk követni azokat a dolgokat is, amik a kormányban történnek” – tette hozzá Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő.

A VMSZ új képviselője az oktatás és a szociális problémák területén tevékenykedik majd. „Az első néhány hónap az számomra egy tanulási folyamat lesz, viszont minél előbb be fogok kapcsolódni azokba a feladatokba, amelyek az én szakterületeimet illetik. Az oktatás és a szociális problémák orvoslása lesz ez a két terület” – hangsúlyozta Vicsek Annamária köztársasági parlamenti képviselő.

A Vajdasági Magyar Szövetség a parlamenti többség részeként politizál majd a szerdán megalakult szerbiai képviselőházban.

Custom Search