Izložba ''Put u Evropu: Sa herojima i svedocima''

Sre, 23.04.2014 - 20:01 -- nikola.tumbas

Izložba ''Put u Evropu: Sa herojima i svedocima'' predstaviće subotičkoj publici izbor iz Kolekcije Oktobarskog salona koju poseduje Kulturni centar Beograda, a koja je deo projekta KCB-a koji je plаnirаn kао niz izlоžbi sаvrеmеnе umеtnоsti i diskurzivnih prоgrаmа (intеrdisciplinаrnоg pristupа u izbоru učеsnikа).

 

Sаdržаj i fоrmа ćе sе mеnjаti u zаvisnоsti оd kоntеkstа i prоstоrа s оbzirоm dа nijе rеč о putujućoj izlоžbi vеć о nizu izlоžbi, »stаnicа« vizuеlnоg istrаživаnjа nа tеmе principâ, idеntitеtа (ličnоg i kоlеktivnоg), оdnоsа izmеđu pоlitičkоg i ličnоg, izmеđu istorije i živоtа.

 

Moderna galerija ''Likovni susret'' Subotica se uključuje u ovaj projekat izložbom ''Put u Evropu: Sa herojima i svedocima'' u okviru koje će se ekskluzivno uključiti troje autora, Maja Rakočević-Cvijanov, Andrea Palašti i Balint Sombati koji će izlagati samo u ovom segmentu projekta. Osim pomenutih umetnika na izložbi će se predstaviti i Gordana Anđelić Galić, Radoš Antonijević, Aleksandar Dimitrijević, Jan Fabr, Vlatka Horvat, Goranka Matić, Vladimir Miladinović,  Vladimir Nikolić, Ahmet Ogut, grupa Škart, Vladislav Šćepanović i Raša  Todosijević sa delima u medijima skulpture, crteža, slike, fotografije, instalacije, grafike, digitalnih otisaka, objekata i video radova. Izložba će u izmenjenom sastavu biti prikazana u Beču (Austrija), Zagrebu (Hrvatska), Sarajevu (BiH), Beogradu, Parizu (Francuska), Njujorku (SAD), Berlinu (Nemačka) i Mumbaju (Indija).

 

 

 

 

Naziv izložbe: ''Put u Evropu: Sa herojima i svedocima''

Trajanje izložbe: 24. april 2014–14. maj 2014.

Mesto održavanja: Moderna galerija ‘’Likovni susret’’ Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica

Otvaranje izložbe: četvrtak, 24.april 2014, 19.00 časova

 

Izložbu je priredila Moderna galerija ‘’Likovni susret’’ Subotica u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Kustoskinja izložbe je Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustoskinja Kulturnog centra Beograda i Kolekcije Oktobarskog salona. Vizuelni identitet izložbe uradili su Borut Vild i Virag Molnar-Čikoš.

 

PUT U EVROPU

Sa herojima i svedocima  

 

Svako putovanje nosi izazove. Svaki izazov traži žrtve. Svaka žrtva ostavlja tragove. A tragovi čine istoriju. Od snage i veličine tih tragova zavisi na koji način i u kojim trenucima će biti ispisana i/ili ispričana neka istorija. Istoriju čine heroji. Istoriju prate svedoci. Heroji su uvek svedoci, ali svedoci ne moraju nužno da budu heroji.

Umetnici nailaze na tragove iz prošlosti u svojim pokušajima da savladaju izazove sa kojima se suočavaju u svom svakodnevnom hodu. Svaki umetnički hod je sam po sebi izazov. Umetnički hod ne sme da ima žrtve ali mora da ostavlja tragove.

Umetnost može da bude shvaćena kao igra u kojoj umetnici postaju heroji koji povlače poteze i postaju svedoci pomeranja, kretanja, premeštanja, izbacivanja, dobijanja, .... poena ili penala. Nagrada ili kazna? 

 

                                             Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustoskinja Kulturnog centra

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Čet, 24.04.2014 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Sre, 14.05.2014 - 17:00
Custom Search