Horvát küldöttség Szabadkán

Kategorija: 
Izvor: 

Gazdasági együttműködési lehetőségekről és a szabadkai horvátok helyzetéről tárgyalt ma Horvátország belgrádi nagykövete a szabadkai városvezetéssel. A horvát delegációval együtt vállalkozók is érkeztek, akik szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot az észak-bácskai kis- és közepes vállalatok képviselőivel.

Már másodszor járt Szabadkán Gordan Markotić horvát nagykövet, aki a jelenlegi polgármesterrel először találkozott. A tárgyalás protokolláris része után a gazdasági együttműködési lehetőségekről is beszélgettek, Szabadkát és a környéket ugyanis a horvátok üzleti szempontból fontos helyszínnek tartják. A delegációval együtt a városba érkezett egy horvát vállalkozói csoport is. Gordan Markotić, Horvátország belgrádi nagykövete: „Szabadka számunkra nemcsak a nagyszámú horvát kisebbség miatt jelentős, amely itt él, dolgozik és tevékenykedik, hanem gazdasági szempontból is. Úgy gondolom, éppen az a legjobb módja a diplomácia működésének, ha a gazdaság szolgálatába áll.”

Horvátország belgrádi nagykövete szerint Szabadka fontos állomása annak az útnak, melynek során a gazdasági együttműködési lehetőségeket keresik a horvát vállalkozók. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere erről így vélekedik: „Érdekes módon a Horvát Gazdasági Kamara képviselői elsőként azt kérték, hogy Szabadkára szeretnének látogatni, Szabadkán szeretnének kapcsolatokat teremteni az itteni vállalkozóinkkal. Ennek a függvényében a mai nap folyamán 17 horvátországi cégnek a képviselői vannak itt, akik a Regionális Gazdasági Kamara képviselőivel, illetve szabadkai vállalkozókkal találkoznak.”

A két szomszédos országnak, Szerbiának és Horvátországnak a gazdasági recessszió idején különösen fontos együttműködnie – hangsúlyozta a horvát nagykövet. Ehhez járulhat hozzá, ha a két állam egyes régiói még szorosabbra fűzik a kapcsolatukat. Eszék és Szabadka között például már évek óta gyümölcsöző az együttműködés, amelyet a gazdasági kamarai kapcsolatok csak erősítenek.

Custom Search