Új lakó a Palicsi Állatkertben

Kategorija: 
Izvor: 

Új lakóval gyarapodott a Palicsi Állatkert április 18-án, nagypénteken. Kétpúpú teve született. A fiatal anyuka, Vilma először ellett.  Az újszülött kétpúpú teve mindössze 60 kg, de felnőtt korában a súlya elérheti majd akár a két tonnát is.

A Palicsi Állatkert új lakója nőstény, és mindössze 60 kg. Egy nappal a születése előtt, a szomszédban élő lámák már jelezték, hogy valami készülőben van. Összegyültek és izgatottan figyeltek. Óvári Krisztián biológus: „Nagypéntekre nagy meglepetés ért mindenkit, ugyanis Vilma nevű nőstény tevénknek picije született. Valójában ennek nagyon örülünk, mert ez egy fiatal házaspár. Ixilonnak hívják az apukát, ő Budapestről érkezett hozzánk, méghozzá nem is olyan nagyon régen. Vilma meg Nyíregyházáról érkezett.”

A tevék átlagosan 14 hónapig hordják a piciket. Mindenki nagyon izgult, mert a fiatal párnak ez az első kicsinye. Vilma első pillanattól kezdve ott volt körülötte, gyengéden harapdálta és lökdöste a picit, hogy saját lábra álljon. Az anya és a kicsinye egyelőre még külön vannak, az apuka egyelőre csak távolról figyelheti őket, előbb ugyanis vizsgálni kell a szülők első reakcióit. „A tevék eléggé kényesek. Fogságban gyakran előfordul az, hogy a nőstények válogatnak, és nem ritkaság olyan az állatkertben, hogy már az ötödik hatodik hímet is cserélik, és egyszerűen a nőstények nem akarnak vele párzani. Itt másképp működött a dolog, abból a szempontból, hogy Vilma az rögtön – szerelem első látásra volt – odaállt a hím mellé, elkezdte harapdálni, elkezdte lökdösni” – mondta Óvári Krisztián.

Az újszülött állatoknak babonából az első héten még nem választanak nevet. A kis kétpúpú teve nevének kiválasztásában az állatkert mindenképpen szeretné bevonni a látogatókat is. A tevecsaládot minden nap 9-től 19 óráig nézhetik meg az érdeklődők a Palicsi Állatkertben.

Custom Search