Posledice širenja mobilne telefonije

Čet, 03.07.2014 - 15:15 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Press konferencija na temu antene mobilne telefonije u MZ Ker
Press konferencija na temu antene mobilne telefonije u MZ Ker
Bela Bašić Palković o problematičnoj poziciji antene mobilne telefonije u MZ Ker
Bela Bašić Palković o problematičnoj poziciji antene mobilne telefonije u MZ Ker

Stručnjaci iz straha, (za svoje radno mesto?) ne smeju da kažu što znaju o zračenju antena mobilne telefonije... -Snježana Mitrović.

U Arhus centru Subotica, održana je press konferecnija, koja se delimično razvila u komentarisanje i raspravu sa prisutnim novinarima, na temu zračenja antena mobilne telefonije.

Snježana Mitrović iz Arhus centra je naglasila neophodnost podizanja svesti ljudi na bilo koju temu koja je značajna za životnu sredinu - Ne mogu da verujem da oni nas ubeđuju da stavljaju antene zbog nas da nam bude bolje.

Trenutno aktuelna tema je bila postavljenja bazne stanice u naselju MZ Ker, čija bi udaljenost od: obdaništa, OŠ Ivan Milutinović, ambulante, obdaništa  PU Naša radost bila u rasponu od 120 do 200 metara. Predesednik skupštine MZ Ker, Bela Bašić Palković, preneo je da su se građani mz-a pobunili protv ovoga, osim naravno jednog, i da će učiniti sve što mogu oko toga. Bojkot odlaska u školu na primer.

Problematika je u tome što nema zakona o postavljanju stanica telefonije a nadležni koji bi trebali da se upitaju zašto toga nema ćute, ne preduzimaju ništa i kažu - Mi radimo po zakonu, i operu ruke na taj način. Ne kreću u proceduru da se zakon menja i dopuni sa ovom problematikom. Ali kada dotičnima, kao korisnicima mobilne telefonije, neko usmeri antenu u prozor stana, kuće, zgrade, onda će se oni zapitati da li je to baš u redu - Nisam li možda izložen zračenju koje će mi naneti posledice kojih još nisam svestan?

Za to vreme mobilni operater "kupi" nekog čiji se objekat nalazi na dobroj poziciji, plaća mesečno rentu za to mesto. Svi zadovoljni, mi koji koristimo istu i postajemo ovisnici od nje, operater koji "uzima" novac za uslugu, a i vlasnik placa, krova, kuće, sretan jer popunjava svoj novčanik parama "s neta" u kojem zjapi ogromna rupa.

 

Za dodatno "informisanje" pogledajte neke od linkova

- Ilustrativno objašnjenjo dejstvo zračenja - ovde (http://www.kesatnet.me/component/content/article/98-uticaj-em-zraenja-ba...)

- kako to zeleni aktivisti vide - ovde( http://zelenenovine.wordpress.com/razno/antene-ubice-iznad-nasih-glava/)

- slična situacija MZ Kera u Nišu elaborirano u prilogu za  RTS1 - ovde

- šta kaže sajt Telenora o zračenju vidite ovde - (https://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Zivotna-sredina/Uticaj-mobilnih-tel...)

 

Celokupni ilustrovani zvučni zapis je u prilogu kao izvštaj sa lica mesta...

 

 

 

Više o ovoj temi...

Od nedavno se novi antenski stub Telekoma nadvio nad tihim delom Kerskog groblja, pri tome ne uznemirivši  nikoga, pa ni građane MZ Gat koji su dobili neočekivani poklon, bolji signal mobilne telefonije.

Po dogovoru sa gradskom samoupravom pozicija stuba mobilne telefonije pomerena je iz MZ Ker na parcelu na Kerskom groblju koje pripada gradu.

Svojevremeno, sredinom 2014, došlo je do protesta građana MZ Ker zbog pozicije istog na poziciji relativno blizu škole i obdaništa. O tome se vodila i rasprava u ARHUS centru na dotičnu temu ( videti...

detaljnije
Post date: Čet, 07.01.2016 - 17:13

Grupa građana MZ Ker  je tokom prepodneva protestnim okupljanjem sprečila izvođače radova Telekoma da počnu montažu stuba na ranije pripremljenoj poziciji. Temu o kojoj se vodila rasprava pogledajte ovde

Po dolasku gradonačelnika i razgovoru sa izvođačima radova, radovi su stopirani na zadovoljstvo građana. Gradonačelnik Maglai otišao je ispraćen aplauzima ohrabrenih građana.

Izvođač, koji je imao svu potrebnu dokumentaciju najavio je krivične prijave protiv legitimisanih građana. Sav događaj je prošao relativno mirno uz po neko dobacivanje izvođačima dok je prisutna komunalna i redovna policija smirivala situaciju.

Post date: Sre, 30.07.2014 - 12:10
Custom Search