Kreće pretprogram filmskog festivala na Paliću

Pet, 04.07.2014 - 17:26 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Zvučni zapis press predstavljanja programa festivala
Zvučni zapis press predstavljanja programa festivala

Na današenjoj press konferenciji ekipa Palićkog filmskog festivala je ponovila deo stvari sa pressa u Beogradu (dole u nastavku je tekst Aleksandra Pavlice o tome), dok je Blažo Perović dopunio sa stvarima - primedbama koje su vezane za naš grad a u direktoj su vezi sa festivalom. Kasnije zvučni zapis pressa.

Mira Banjac i Klod Leluš dobitnici nagrade Aleksandar Lifka – objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare FEF Palić

Program 21. Festivala evropskog filma Palić (19-25. jul) i imena dobitnika prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ predstavljeni su na konferenciji za medije koja je danas održana u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. 21. FEF Palić otvoriće „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa (Kornel Mundruczo), a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena (Nuri Bilge Ceylan). Priznanje „Aleksandar Lifka“ pripašće poznatom francuskom reditelju Klodu Lelušu (Claude Lelouch) i čuvenoj srpskoj glumici Miri Banjac.

Na konferenciji su govorili direktor festivala Radoslav Zelenović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović, programski direktor Festivala Miroslav Mogorović i selektor Festivala Petar Mitrić.

„O Klodu Lelušu, inostranom dobitniku „Aleksandra Lifke“ nema potrebe da vam mnogo pričam. Verovatno vam se u glavi vrti muzika iz filma „Jedan čovek i jedna žena“ za koji je svojevremeno dobio Zlatnu palmu u Kanu i dva Oskara, jedan za najbolji film, a drugi za scenario. Siguran sam da ni domaćeg dobitnika nagrade, Miru Banjac, takođe ne treba posebno da predstavljam. Nagradu „Underground Spirit“ dobiće francuski autor Eduard Salijer. Moram da naglasim da mi ne dodeljujemo mnogo nagrada, ali se trudimo da svako ko primi nagradu „Aleksandar Lifka“ može da kaže da se nalazi u dobrom društvu. Verujem da će i Klod Leluš i Mira Banjac moći da kažu da su u zaista dobrom društvu. Po ovu nagradu su na Palić dolazili mnogi istaknuti ljudi, od Kena Louča (Ken Loach), Kena Rasela (Ken Russel), pa sve do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice koji su bili prošle godine. Poslednjih 11 godina je ovaj festival jedna mala ispostava Evropske zajednice kada je u pitanju filmska kultura na ovim prostorima“, rekao je direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Petar Mitrić, selektor Festivala, predstavio je program 21. FEF Palić:

„Poprilično sam ponosan na program na kojem smo radili prethodnih godinu dana. Posebnu zahvalnost dugujem kompletnom selektorskom timu kao i Gruzijskom filmskom institutu koji je u saradnji sa nama sastavljao program za „Novi gruzijski film“. Ove godine u Takmičarskom programu imamo 13 filmova, od kojih se 12 takmiči dok je jedan van konkurencije. U pitanju je „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena, film koji je dobitnik Zlatne palme u Kanu, a koji će biti prikazan na zatvaranju ovogodišnjeg Festivala. Prvi domaći film u takmičarskom programu je „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaia, a drugi je „Varvari“ Ivana Ikića, koji će na Paliću biti premijerno prikazan. „Varvari“ je film koji se bavi izuzetno važnim temama i na jedan poseban način istražuje život mladih ljudi koje često nazivamo izgubljenima”, objasnio je Mitrić.

Selektor festivala Petar Mitrić naglasio je i da se “mladim domaćim autorima često ne pridaje pažnja koju zaslužuju”.

 “U okviru programa „Paralele i sudari“ imamo 11 filmova. U ovom programu uvek imamo deset ostvarenja, a ove godine će taj 11. film biti van konkurencije. U pitanju je film „Mostovi Sarajeva“, omnibus ostvarenje čak 13 reditelja među kojima su najznačajnija imena istorije evropskog filma, od Žan Lik Godara (Jean-Luc Godard), pa sve do predstavnika srednje generacije, koja je obeležila prethodnih pet do deset godina, a u koje svakako spadaju Rumun Kristi Puiu (Cristi Puiu) i Sergej Loznica (Sergei Loznitsa) iz Ukrajine. Naš reditelj u ovom omnibusu je Vladimir Perišić (segment „Naše će senke“). Domaći film u okviru programa „Mladi duh Evrope“ biće „Leto bez meseca“. U pitanju je zaista fantastično ostvarenje Stefana Ivančića koje je ove godine predstavljalo našu zemlju u Kanu i koje stvarno zaslužuje posebnu pažnju. Još jedan domaći film koji će biti prikazan u okviru istog programa je „Cveće zla“ Sabolča Tolnaia (Szabolcs Tolnai)“, rekao je Petar Mitrić.

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović predstavio je žiri 21. FEF Palić:

„Ovaj festival će doneti nešto što je najkvalitetnije iz oblasti filma na području Evrope, biće vrlo zanimljivih fokusa... On će ujedno pružiti uvid u ono što je aktuelni trenutak u kinematografiji Evrope. Prethodnih godina smo uspevali da najpre ekcesno, a potom i redovno da dovodimo značajne filmske umetnike.  Ove godine smo uspeli da okupimo interesantnu kombinaciju filmskih profesionalaca i stvaralaca koji će odlučivati o nagradama u takmičarskom programu. Predsednik žirija biće Pjer Anri Delo (Pierre-Henri Deleau), koji je osnivač programa „‚15 dana režisera“ na festivalu u Kanu. Zatim će tu biti gospođa Karin Hofinger (Karin Hoffinger), programska direktorka festivala u Berlinu. Pored njih, žiri će činiti i dva režisera, Sabolč Hajdu (Hajdu Szabolcs) iz Mađarske i Dalibor Matanić iz Hrvatske, kao i naša glumica Hristina Popović. Žiri kritike u okviru programa „Paralele i sudari“ činiće Tristan Primagi (Tristan Priimägi) iz Estonije, Havijer Garsija Puerto (Xavier Garcia Puerto) iz Španije i novinarka Nevena Matović iz Srbije”.

Mogorović je naglasio da organizatori i ove godine rade na tome da u goste dovedu što više najznačajnijih evropskih filmskih umetnika.

“Ove godine smo uspeli da obezbedimo program koji je više nego referentan i koji na jednom mestu predstavlja ne samo filmove koji su bili u takmičarskim programima Berlina i Kana, već i one koji su bili pobednici, kao i one koji su na najvećim festivalima privukli najviše pažnje - imamo skoro 80 filmova koje ćemo prikazati. Ponosan sam i što mogu da kažem da ćemo imati novo-staro festivalsko mesto, odnosno FEF Palić se pored svojih standardnih lokacija vraća u prostor bioskopa Abazija. Svake godine se trudimo da obezbedimo dolazak što više autora. Još uvek pregovaramo sa Nuri Bilge Čejlenom da prisustvuje Festivalu - verujem da ćemo uspeti u nameri da ga dovedemo. U suštini imamo potvrđene goste iz skoro svih naslova koji će biti prikazani u takmičarskom programu“, zaključio je Miroslav Mogorović.

Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala), rekao je da ni ove godine nije bilo lako napraviti ozbiljan festival u okviru skromnih budžetskih sredstava.

„Sve ovo mi moramo da uklopimo u budžet od 220.000 evra što ni malo nije lako. Moram da se zahvalim Ministarstvu kulture, gradu Subotici i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu što su izdvojili sredstva uprkos situaciji u kojoj se nalazi država. Sklopili smo i aranžman sa turskom avio kompanijom Turkish Airlines koja će nam kao strateški partner Festivala pomoći da premostimo određene takozvane “budžetske provalije”. Ove godine će posebno biti zanimljiv i debatni program, u okviru kojeg organizujemo razgovor na temu ekoloških i zdravstvenih posledica NATO bombardovanja Srbije. Prošlo je 15 godina od bombardovanja, a posledice su sve veće i veće i sve više ih postajemo svesni. Mislim da će se na ovom panelu reći i ono što se u medijima ne pojavljuje. Što se tiče radionica i izdavaštva, a s obzirom na to kakav budžet imamo na raspolaganju, ove godine nemamo aktivnosti. Međutim, zato već sada mogu da najavim da za iduću godinu pravimo iscrpnu istoriju filma u Subotici, koju radi istoričar Mirko Grlica”, rekao je Blažo Perović.

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Strateški partner Festivala evropskog filma Palić je Turkish Airlines.

Kompletan program 21. FEF Palić, kao i sve ostale informacije o Festivalu, možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji: www.palicfilmfestival.com

Družite se sa nama i na Facebooku - https://www.facebook.com/pages/European-Film-Festival-Pali%C4%87/1413961...

 

Više o ovoj temi...

Post date: Sub, 26.07.2014 - 12:08

Svečanom dodelom palićkih tornjeva nagrađenima od strane žirija i projekcijom turskog filma, kanskog pobednika, "Zimski san" završen je 21 Festival evropskog filma Palić 2014.

U video prilogu režiser Dietrich Bruggemann, dobitnik plaćikog tornja za režiju, opisuje svoju impresiju Palića noću.

Post date: Sub, 26.07.2014 - 05:49

Međunarodni žiri 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: reditelj, glumac i osnivač kanskog programa 15 dana reditelja Pjer Anri Delo (Francuska), predsednik, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:
ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se ruskom filmu LEVIJATAN, u režiji Andreja Zvjaginceva i prema scenariju Olega Njegina i reditelja, za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu...

detaljnije
Post date: Pet, 25.07.2014 - 19:02

Sinoć je u Jahting klubu na Paliću održana zadnja festivalska žurka ove godine. Iako je zadnja, godinama unazad je Karaoke žurka i najpopularnija. 

Post date: Pet, 25.07.2014 - 06:24

Ovih dana tokom praćenja press konferencija na Festivalu evropskog filma na Paliću, nisam mogao a da ne primetim da je sekretar za kulturu Grada Subotice, dr Etela Jerinkić, svaki dan bila prisutna na istoj i to od početka do kraja kada bi voditelj Ivan rekao: Vidimo se sutra u podne.

Čekao sam sagovornicu na stepeništu, na mestu kuda je morala proći. Napomenula mi je da je u žurbi i da neće imati vremena možda da razgovara.

 

- Šta je razlog vaših redovnih dolazaka na press konferencije? - krenuli smo užurbano prema Tornju.

- U subotu sam pogledala film “BELI BOG” i pošto i sama imam određeno mišljenje  htela sam da vidim koliko se moje mišljenje slaže ili odstupa od toga. I onda kada sam došla u nedelju videla sam tu neka interesantna...

detaljnije
Post date: Čet, 24.07.2014 - 17:58
Custom Search