Krenuo predfestivalski program 21. FEF-a

Uto, 08.07.2014 - 22:37 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Predfestivalski program 21. FEF Palić otvorio je večeras Petar Mitrić, selektor festivala, predstavivši  film „Velika iluzija“ Žana Renoara iz selekcije „Veliki rat na filmu“, koji traje od 8 do 13. jula, u bioskop Eurocinema. 11. jula od 21.30h, filmom “400 udaraca” Fransoa Trifoa krenuće i program „Klasici na trgu“ (11-16. jul).

U nastavku najava od A.Pavlice...

Program „Klasici na trgu“ biće održan na jednom od najlepših trgova naše zemlje – Tgu slobode u Subotici, u vreme kada je njegovo srce i njegov hram kulture razrušen, Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop. Ovog puta sa idejom da u narednom periodu predstavi najlepše filmove iz istorije evropske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka. Pred nama je izbor od šest filmova koji su restaurisani i pretvoreni u digitalni format kako bi ponovo zasjali u izvornom svetlu. Povodom 30 godina od smrti Fransoa Trifoa prikazujemo njegov prvi i najsnažniji film “400 udaraca” kojim je osvojio Zlatnu palmu 1959. godine. Od majstora režije, Roberta Bresona predstavljamo
film “Džeparoš” čija će sveže restaurisana verzija imati svetsku premijeru u Subotici. Predstavljamo i dve vrhunske dame kinematografije: Veru Hitilovu sa svojim buntovničkim filmom “Bele rade”, najoštrijim filmom češkog novog talasa koji je svojevremeno odmah po prikazivanju bio zabranjen da bi tek nakon plišane revolucije i pada Berlinskog zida započeo novi život. Druga dama, Lina Vertmiler, je prva žena reditelj koja je nominovana za Oskara. Njen film “Mimi metalac” je omaž svim predstavnicima radničke klase koji se bore za svoja
prava i predstavlja oštru kritiku kapitalističkog društva. Aki Kaurismaki, razbarušeni momak evropske kinematografije nas upoznaje sa “Boemskim životom” i svetom propalih umetnika emigranata i njihovim duhovito-tragičnim sudbinama. Za kraj smo ostavili razoružavajući film Andreja Tarkovskog “Ogledalo” koji prkosi svim poznatim modelima filma svojom poezijom, na koju smo svi zaboravili živeći svoje užurbane živote.

Raspored filmova po danima:
„Veliki rat na filmu“ - http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=1751
„Klasici na trgu“ - http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=71

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Post date: Sub, 26.07.2014 - 12:08

Svečanom dodelom palićkih tornjeva nagrađenima od strane žirija i projekcijom turskog filma, kanskog pobednika, "Zimski san" završen je 21 Festival evropskog filma Palić 2014.

U video prilogu režiser Dietrich Bruggemann, dobitnik plaćikog tornja za režiju, opisuje svoju impresiju Palića noću.

Post date: Sub, 26.07.2014 - 05:49

Međunarodni žiri 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: reditelj, glumac i osnivač kanskog programa 15 dana reditelja Pjer Anri Delo (Francuska), predsednik, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:
ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se ruskom filmu LEVIJATAN, u režiji Andreja Zvjaginceva i prema scenariju Olega Njegina i reditelja, za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu...

detaljnije
Post date: Pet, 25.07.2014 - 19:02

Sinoć je u Jahting klubu na Paliću održana zadnja festivalska žurka ove godine. Iako je zadnja, godinama unazad je Karaoke žurka i najpopularnija. 

Post date: Pet, 25.07.2014 - 06:24

Ovih dana tokom praćenja press konferencija na Festivalu evropskog filma na Paliću, nisam mogao a da ne primetim da je sekretar za kulturu Grada Subotice, dr Etela Jerinkić, svaki dan bila prisutna na istoj i to od početka do kraja kada bi voditelj Ivan rekao: Vidimo se sutra u podne.

Čekao sam sagovornicu na stepeništu, na mestu kuda je morala proći. Napomenula mi je da je u žurbi i da neće imati vremena možda da razgovara.

 

- Šta je razlog vaših redovnih dolazaka na press konferencije? - krenuli smo užurbano prema Tornju.

- U subotu sam pogledala film “BELI BOG” i pošto i sama imam određeno mišljenje  htela sam da vidim koliko se moje mišljenje slaže ili odstupa od toga. I onda kada sam došla u nedelju videla sam tu neka interesantna...

detaljnije
Post date: Čet, 24.07.2014 - 17:58
Custom Search